Peste o mie de elevi din judeţul Arad au fost informaţi pe parcursul ultimelor luni despre ce înseamnă copilăria fără delincvenţă.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a derulat la nivel naţional proiectul „Copilărie fără delincvenţă”- finanţat din fonduri destinate prevenirii şi luptei împotriva criminalităţii ale Comisiei Europene – în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Astfel, şi în judeţul nostru, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Arad, prin specialiştii Serviciului pentru Prevenirea Marginalizării Sociale, Trafic, Migraţie şi Repatrieri şi ai Centrului Multifuncţional de Consiliere şi Educaţie, precum şi poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii-IPJ Arad au implementat în şcoli şi licee proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Acesta a fost iniţiat în urma identificării nevoii de a intensifica activităţile de prevenire a criminalităţii în rândul minorilor care nu au împlinit vârsta răspunderii penale, respectiv 14 ani. S-a avut în vedere creşterea gradului de informare privind importanţa prevenirii comportamentelor antisociale, dar si a promovării comportamentelor adecvate în societate şi mai ales în anturajul tinerilor. Alături de asistenţii sociali, psihologi şi poliţişti, la programele din cadrul proiectului au lucrat atât elevi, cât şi dascălii lor.
Elevilor le-au fost prezentate informaţii referitoare la delincvenţa juvenilă, prevederi legale referitoare la răspunderea penală şi sancţiunile aplicabile minorilor care încalcă legea, dar nu răspund penal, modalităţile de gestionare a unor situaţii conflictuale, consecinţele legale, psihologice şi sociale ale comiterii de fapte ilegale şi instituţiile la care se pot adresa pentru sprijin în rezolvarea problemelor cu care se confruntă în şcoală, în societate sau în familie.
Datele statistice arată că, anual, sute de minori sunt implicaţi în astfel de evenimente ilegale.
„Creşterea siguranţei minorilor, insuflarea respectului faţă de lege, adoptarea unui comportament civilizat şi crearea deprinderilor preventive copiilor şi adolescenţilor, reprezintă obiective în realizarea cărora este necesar să se implice atât familia, cât şi instituţiile publice şi ONG-urile care au responsabilităţi pe linia educării şi protecţiei minorilor. Elevii nu trebuie să înţeleagă şi să accepte violenţa ca pe ceva firesc, ca o modalitate rapidă de gestionare a propriilor conflicte, ci să înveţe şi să asimileze metode de relaţionare non-violente, dezvoltând şi adoptând un comportament echilibrat în relaţiile cu ceilalţi” a declarat Erika Stark, directorul DGASPC Arad.
Printre unităţile de învăţământ participante la această campanie se numără: Liceul “Mihai Viteazul” Ineu, liceele teoretice din Cermei, Pâncota, Vinga şi Nădlac, Şcoala Gimnazială Mailat, Şcoala Gimnazială “ Adam Nicolae” din Sânicolul–Mic sau copiii din cadrul Compartimentului Case de tip familial Lipova.
Proiectul s-a finalizat în această primăvară cu un concurs de eseuri şi desene, prin care participanţii au sintetizat informaţiile primite pe parcursul activităţilor, fiind recompensaţi pentru implicarea lor cu rechizite şi materiale informative. Până la finalul campaniei peste 1000 de elevi arădeni de diverse vârste şi-au însuşit mesajul acesteia.
No Comments
Comments for Campania „COPILĂRIE FĂRĂ DELINCVENŢĂ” a ajuns la final are now closed.