„ Inimoase inimi mici, sănătoase inimi mari”
În urma realizării celor două campanii de informare şi screening pentru bolile cardiovasculare efectuate în Ghioroc ( pentru Ghioroc, Miniş şi Cuvin) şi în Sebiş (pentru Sebiş, Dezna şi Rănuşa) la iniţiativa Comisiei Consultative pe teme de cardiologie a judeţului Arad, cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, una dintre primele măsuri luate a fost îndreptarea atenţiei către elevi, în scopul prevenirii factorilor de risc şi a dezvoltării unui stil de viaţă sănătos care să reducă în viitor numărul îmbolnăvirilor. „Copiii sunt viitorul nostru! Este important să contribuim la educaţia lor şi să-i ajutăm să aleagă între bine şi rău! Am decis să popularizăm elevilor din şcolile arădene idei privind alimentaţia sănătoasă, baza de creştere a copiilor sănătoşi”, a precizat Nicolea Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Proiectul pilot a fost realizat în Şcoala din Ghioroc, cu elevii claselor V-VIII, în data de 16 iunie 2015. Lectorii au fost dr. Andreea Sfordon, medic rezident cardiologie, care a oferit copiilor informaţii legate de modul în care este alcătuită inima, rolul acesteia şi modul de funcţionare. O expunere deosebit de interesantă a fost susţinută de dr. Daniela Cârnatu, reprezentant Direcţiei de Sănătate Publică Arad, pe tema alimentaţiei sănătoase şi a rolului activităţii fizice. Dna Erika Stark, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, a discutat liber cu şcolarii despre drepturile şi obligaţiile lor şi despre felul în care aceştia pot alege un mod de viaţă sănătos, în timp ce dr. Bogdan Pitiş a oferit copiilor informaţii practice şi a făcut demonstraţii pe tema acordării primului ajutor în cele mai frecvente situaţii de urgenţă. Prezent la eveniment, primarul comunei Ghioroc, Cornelius Popi-Morodan a încurajat copiii să asimileze cât mai multe informaţii, să nu fumeze şi să facă sport.
Prezenţa a fost mare, un număr de 90 de copii luând parte la proiectul pilot. Cu fiecare clasă s-a lucrat timp de 80 de minute. Provocările din cadrul acestui proiect pilot se referă la identificarea modalităţilor de prevenire a fumatului (un număr destul de mare din elevii claselor a VII-a şi a VIII-a fiind deja fumători), a obezităţii (este necesară dotarea şcolii cu un cântar şi un antropometru şi verificarea indicelui de masă corporală măcar o dată pe an) şi la educaţia medicală care, din păcate, nu se mai face nici măcar opţional. Este necesară găsirea de soluţii pentru ca un psiholog să discute periodic cu copii.
Managementul campaniei a fost asigurat de compania de comunicare medico-socială Houston.
No Comments
Comments for Campania „Ghioceii Prevenţiei Cardiace” continuă cu informarea medicală a elevilor! are now closed.