Am ales până acum să nu expunem această problemă deoarece nu era momentul să subminăm șansele Aradului la competiția privind Capitala Culturală Europeană 2021, sau să ne atragem acuzații în acest sens. Problema la care vrem să ne referim și vizează în mod direct ”cultura” administrației publice locale nu este nouă. Într-o conferință de presă susținută în aprilie 2010 i s-a atras atenția domnului primar cu privire la unele erori de-a dreptul ridicole inserate în așa-zisele și scumpele indicatoare turistice. Pe scurt, cele 26 de indicatoare pentru care s-au plătit la vremea aceea 60.000 lei aveau traduceri în engleză de un amatorism nepermis, iar o eroare reluată pe mai multe indicatoare denotă lipsa de cultură elementară: este vorba de statuia Sfântului Ioan de Nepomuk. Pentru că a refuzat să încalce taina spovedaniei, a fost ucis la porunca regelui Vaclav al IV-lea la 20 martie 1393, fiind torturat și aruncat de pe podul Carol din Praga. Canonizat la 1729 sub papa Benedict al XIII lea, Sfântul Ioan de Nepomuk este considerat protectorul Boemiei, al podurilor, al corăbierilor, plutașilor și morarilor, dar și al celor ce păstrează o taină. Relevant pentru noi ca arădeni este statutul pe care i-l conferă Biserica Romano-Catolică, și anume de sfânt-patron al Banatului și al Aradului, astfel că nu întâmplător cea mai veche statuie din Arad îl înfățișează. Pe indicatoarele turistice ale Primăriei însă putem citi și ne minuna despre statuia Sfântului Nepomuk (atât în română, cât și în engleză), Nepomuk fiind nimic altceva decât numele localității din Boemia în care s-a născut Ioan. Orice persoană, străină sau nu, care observă aceste indicatoare va constata incultura publică a Primăriei și va pune sub semnul întrebării capacitatea administrației locale de a gestiona acte cultural-istorice. În contextul în care această eroare persistă de peste 5 ani de zile, în contextul în care Aradul a candidat la Capitală Culturală Europeană 2021, în contextul în care domnul primar Falcă în mod public a fost anunțat asupra erorii încă din 2010, nu putem decât să avem rezerve și chiar temeri asupra oricăror inițiative ale administrației Falcă în domeniul cultural.
Pe plan politic, existența acestei erori demonstrează încă o dată dictatura privată a domnului președinte de partid Falcă în P.N.L. Arad. Nu de alta, dar conferința de presă din 2010 prin care i s-au semnalat toate erorile conținute de indicatoarele turistice a fost organizată de P.N.L. Arad! A trecut mai bine de un an de la fuziunea P.N.L.-P.D.L., iar timpul și faptele demonstrează că în realitate a fost o absorbție, o înghițire a vechiului partid liberal. Tot ceea ce vechii liberali au gândit pentru urbea natală, tot ce au reproșat administrației Falcă a fost șters cu buretele. Inclusiv sesizarea asupra faptului că ne facem de râs în fața celor care ne vizitează orașul prin erorile înscrise pe indicatoarele turistice.
Revenind la erori, acestea au fost mai multe, rămânând doar cea prezentată mai sus. Modul de rezolvare pentru celelalte? Au dispărut indicatoarele! Îl somăm pe primarul Falcă să prezinte public câte indicatoare din cele 26 mai există la ora actuală și să explice arădenilor ce s-a întâmplat cu cele dispărute!
Chiar și fără a primi un răspuns, cele prezentate (și nu doar ele) sunt mai mult decât suficiente pentru a concluziona că administrația Falcă nu are nici în clin, nici în mânecă cu actul cultural și cheltuirea cumpătată a banului public. De asemenea, abandonarea proiectelor pentru comunitatea arădeană ale vechiului P.N.L. spune multe despre noul partid și despre modul de a face politică a președintelui Gheorghe Falcă!
No Comments
Comments for ALDE: „Incultură publică și dictatură în partid” are now closed.