A fost o decizie profund nedreaptă a guvernului de dreapta din Austria și a cancelarului Karl Nehammer. Suntem revoltați ca toți românii de acest vot al Austriei, pentru care sigur vor exista consecințe.
Cât timp va exista actuala conducere politică la Viena, Austria nu se va mai putea baza pe votul României în instituțiile europene.
Însă trebuie să fim atenți ca un vot împotriva Austriei să nu fie un vot împotriva Europei. Europa a fost alături de România în acest demers al aderării la Schengen și nu trebuie să pedepsim Europa pentru ceea ce a făcut Austria.
Nu vom bloca demersurile de interes european și nici pe cele dorite de statele prietene.
Suntem revoltați, dar nu renunțăm la luptă. Avem datoria să ne gândim ce va face România de acum încolo pentru a-și atinge obiectivul Schengen.
Trebuie să folosim această susținere enormă pe care a primit-o România, în special din partea familiei social-democrată europeană,pentru a continua demersurile de aderare.
Avem o șansă acum pe 15 decembrie, la Consiliul European.
O altă șansă va anul viitor când problema României ar putea fi pusă din nou pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Trebuie să ne pregătim de acum pentru aceste momente. Vom continua să ne întâlnim cu prietenii noștri social-democrați cărora le mulțumim încă o dată pentru sprijinirea României.
Președintele PSD va fi la Bruxelles pe 15 decembrie, unde se va întâlni cu premierii social-democrați și va susține din nou cauza României.
Despre dreapta europeană
Trebuie însă lucrat mult mai serios și la nivelul dreptei europene pentru că de acolo a venit acest eșec.
Dacă noi am fi fost în Partidul Popular European, am fi cerut ferm excluderea Partidului Popular Austriac din această familie politică europeană.
Ca și PES, PPE a avut o rezoluție de susținere a României pe care acest partid austriac nu a respectat-o. Nu au ce să mai caute în PPE. PNL și UDMR trebuie să ceară excluderea lor.
Cine este responsabil?
În mod clar, ambasadorul României de la Viena, trebuie demis.
Nu a informat din timp, nu făcut nimic deosebit acolo, nu a obținut niciun rezultat favorabil pentru România.
Care este poziția PSD față de miniștrii de interne și de externe care au purtat negocierile?
Premierul Ciucă are datoria să facă o analiză foarte atentă asupra activității celor doi miniștri.
PSD face parte din această coaliție și nu putem cere demisia celor doi. Dar, dacă am fi fost în locul lor, am fi demisionat până acum!
Ar trebui instituțiile statului să își mute conturile de la băncile austriece din România?
Cu siguranță în acest context, băncile cu capital românesc, german, francez sau american au o oportunitate de piață și vor veni cu oferte atractive nu doar pentru instituții, ci în general, pentru toată lumea.
În mod firesc, vom opta pentru ofertele cele mai avantajoase.
Vor mai alimenta mașinile instituțiilor publice carburant de la companiile austriece?
Cu siguranță în acest context, ceilalți distribuitori de carburanți au o oportunitate de piață și vor veni cu oferte atractive nu doar pentru instituții, ci în general, pentru toată lumea.
În mod firesc, vom opta pentru ofertele cele mai avantajoase.
Vor mai lucra instituțiile de stat cu firmele de construcții și infrastructură austriece?
Astfel de lucrări se atribuie prin licitații publice și, cu certitudine, instituțiile statului se vor uita cu foarte mare atenție pe oferte. Probabil că alte firme cu capital românesc sau străin vor încerca să fructifice această oportunitate și vor propune oferte mai bune. În mod sigur, acestea vor fi selectate.
Despre livrările de gaze din România către Austria.
Așa cum am spus, o reacție împotriva Austriei nu trebuie să se transforme într-o reacție împotriva Europei.
Conductele din România trec prin state europene care au fost alături de România. Ar fi incorect ca ei să suporte consecințele.
Despre tăierile de lemne ale unor companii austriece.
Cu certitudine, ca și până acum, de când am venit la guvernare, am insistat ca statul roman să aplice legea la sânge pentru a combate orice tăiere ilegală și vom fi foarte atenți ca astfel de tăieri să nu se întâmple.
No Comments
Comments for Ce spune senatorul Eusebiu Pistru despre refuzul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen. are now closed.