Fiscul nu mai poate face popriri pe banii din bancă. Vezi care vor fi procedurile!

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , ,

Published on martie 06, 2014 with No Comments

Noul Cod Fiscal nu permite înfiinţarea popririlor înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei.

 

Noile modificări aduse Codului Fiscal au schimbat regulile privind modul în care statul îşi poate recupera creanţele fiscale. Noul Cod prevede ca debitorii să fie somaţi cu 30 de zile înaintea înfiinţării popririlor sau blocărilor conturilor bancare. “Pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare (…) poprirea nu poate fi înfiinţată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei”, se arată în textul legii.

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat pentru Curierul Naţional că somarea firmelor vizate cu 30 de zile înainte de blocarea conturilor este o măsură binevenită şi cu beneficii atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru stat. “Este o măsură binevenită, pentru că firmele nu se mai trezesc că nu-şi pot continua activitatea din cauză că au conturile blocate şi au la dispoziţie 30 de zile, timp în care ar putea să-şi rezolve problemele. Este o măsură bună pentru firme, pentru că din statisticile noastre a cauzat între 15.000 şi 20.000 de falimente, pentru că având blocate conturile acele firme nu au putut să-şi continue activitatea”, ne-a explicat Nicolescu.

Preşedintele CNIPMMR este de părere că această măsură va ajuta şi statul care se asigură că are de unde să-şi încaseze creanţele. “Mai bine să încaseze bani pe care îi are de luat mai târziu şi treptat decât să recurgă la astfel de măsuri, cum ar fi blocarea conturilor care pot duce la falimentarea firmelor. Statul nu are interesul să falimenteze, are interesul să aibă de la cine să încaseze”, a subliniat Ovidiu Nicolescu.

Nicolescu: Popririle nu ar trebui să fie mai mari de 30%

În acelaşi timp, preşedintele CNIPMMR ne-a dezvăluit că nu rezolvă toate problemele firmelor şi că aşteaptă ca Ministerul de Finanţe să facă şi celălalt pas, şi anume impunerea unui nivel maxim a popririi impuse unei firme. “Această prevedere este foarte bună, însă nu rezolvă toate problemele. Noi, cei de la Consiliu, am propus Ministerului de Finanţe să limiteze popririle la cel mult 30% a valorii conturilor, cu excepţia celor de salarizare, deşi nici acestea nu ar trebui blocate complet. Firmele nu pot funcţiona dacă nu plătesc salarii. De asemenea, firmele au nevoie de materii prime, să plătească furnizori şi multe altele pentru a-şi continua activitatea, iar dacă au conturile blocate în totalitate nu au nicio şansă să o facă”, ne-a mai spus Ovidiu Nicolescu.

sursa: curierulnational.ro

 

 

No Comments

Comments for Fiscul nu mai poate face popriri pe banii din bancă. Vezi care vor fi procedurile! are now closed.