Prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că județul Arad ar putea avea, începând de anul viitor, o reprezentare mai mică în Parlamentul României. Declarațiile liberalului vin în contextul în care, ieri, în plenul Camerei Deputaților a fost dezbătut și votat proiectul de lege pentru alegerile parlamentare.
„Aș vrea să vă spun că, ieri, în plenul Camerei Deputaților a fost dezbătut, iar mai apoi votat, proiectul de lege cu privire la alegerile parlamentare. Potrivit acestei legi, se va reveni la metoda prin care senatorii și deputații vor fi aleși pe liste. Totodată, numărul de parlamentari va fi mai mic decât în acest Legislativ. Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului va fi de un senator la 168.000 de locuitori, iar în cazul Camerei Deputaților, de un deputat la 73.000 de locuitori. Astfel, județul Arad va avea, începând din 2016, o reprezentare parlamentară mai scăzută decât cea de astăzi. În acest moment, județul Arad este reprezentat în Parlamentul României de 11 demnitari, 3 senatori și 8 deputați. Pentru că populația județului Arad, conform ultimului recensământ, este de 409.072 de persoane, norma de reprezentare va fi de 2,4 la Senat și 5,6 la Camera Deputaților. În funcție de prezența la vot a arădenilor în comparație cu prezența din alte județe, Aradul va trimite în Parlament 2 sau 3 senatori, respectiv 5 sau 6 deputați”, a declarat Iustin Cionca.
Totodată, liderul PNL Arad a explicat care sunt prevederile referitoare la pragul electoral și cum se este calculat acesta.
„Această inițiativă legislativă mai spune că pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară. Acest prag va fi calculat în felul următor: 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali. În cazul alianțelor politice și electorale, pragului de 5% i se adaugă încă 3% pentru un al doilea membru al alianței, iar apoi câte 1% pentru fiecare membru, de la al treilea în sus, fără însă a se putea depăși 10% din aceste voturi. În ceea ce privește organizațiile cetățenilor aparținând unei minorități naționale, care nu au obținut în alegeri cel puțin un mandat de senator sau deputat, au dreptul, potrivit Constituției, la un mandat de deputat, dacă au obținut, la nivelul întregii țări, un număr egal cu cel puțin 5% din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe țară pentru alegerea unui deputat”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, menționând că inițiativa legislativă mai are un singur pas de trecut pentru a deveni lege, să fie promulgată și de președintele Klaus Iohannis.
No Comments
Comments for Iustin Cionca: „Aradul ar putea avea mai puțini parlamentari de anul viitor” are now closed.