Ca în fiecare an din 2016 încoace, la mijlocul lunii ianuarie, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad sărbătorește și de această dată, „Luna Culturii”! Prin această inițiativă sunt celebrate valorile culturale și artistice care ne definesc identitatea și se promovează dialogul între tradiție și modernitate. Personalitățile care au marcat debutul Lunii Culturii la UVVG sunt Mihai Eminescu și Ioan Slavici, două personalități emblematice ale literaturii naționale.
Evenimentul a debutat cu rularea unui film dedicat poeziei eminesciene, regizat cu profesionalism de prof. Lia Faur și pus în scenă cu recunoștință pentru întreaga operă a poetului, de rectorul UVVG, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci și alți membri importanți ai comunității academice, alături de studenți. Producția reușește în puțin peste cinci minute să transpună privitorul în mirajul lumii redate prin versuri. Filmul poate fi urmărit în mediul online, cu denumirea Ziua Culturii Naționale la UVVG – YouTube.
Ediția din 2025 a „Lunii Culturii”, un proiect inițiat de regretatul rector fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean și devenit tradiție a UVVG, a presupus acordarea a două premii culturale, pentru implicare și realizări alese în viața culturală. Premiul „Mihai Eminescu” a fost acordat prof. Lia Faur, în timp ce premiul „Ioan Slavici” i-a revenit omului de cultură, Doru Sinaci.
„Cu prilejul deschiderii Lunii Culturii, am vrut să-i sărbătorim pe colegii noștri care se ocupă de centrele culturale și mă refer la dna Lia Faur, de Centrul „Tudor Arghezi”, respectiv, dl Doru Sinaci, de Centrul „Ioan Slavici”. Îi felicităm pe această cale și le mulțumim pentru implicarea deosebită în activitate. Organizăm acest eveniment de peste zece ani, „Luna Culturii” rămânând un model bine stabilit în cadrul universității noastre, acela de a sărbători valorile culturale naționale și de a le promova, misiune de cinste și onoare a UVVG”, a conchis prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci.
„Sunt onorată pentru întâmplarea de astăzi și sunt încântată că sărbătorim Luna Culturii la universitate. Premiul primit este unul important, în primul rând pentru că poartă numele lui Mihai Eminescu. Și atunci când primești un astfel de premiu, te simți mic, te simți obligat, te simți responsabil”, a declarat prof. Lia Faur.
„Am spus-o, o spun și o voi spune în continuare, cea mai importantă personalitate care a trăit în Arad la cumpăna secolelor XX cu XXI a fost și este prof. Aurel Ardelean. Nu există alt ctitor care să fi făcut pentru Arad, cât a făcut regretatului Aurel Ardelean. Din acest motiv, acest premiu devine pentru mine, cel mai important premiu pe care l-am primit în viața mea. Vă mulțumesc!”, a subliniat Doru Sinaci, personalitatea căreia i-a fost decernat premiul „Ioan Slavici”.
Într-o ambianță plăcută, încărcată de emoție, conducerea UVVG prin doamna rector, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, prorectorii UVVG, cadre universitare și alte personalități culturale, precum și elevi de la două licee din municipiu au celebrat împreună operele și spiritul nemuritor ale lui Mihai Eminescu, respectiv ale lui Ioan Slavici, într-o atmosferă de profundă apreciere și reflecție culturală.
„La sfârșitul anului 2010, printr-o hotărâre a Parlamentului României, devenită lege, s-a stabilit ca ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale. Universitatea noastră a început, încă din anul următor, 2011, manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale, evocându-l pe Mihai Eminescu, legăturile pe care acesta le avea cu Aradul, cu oameni de cultură arădene. La inițiativa rectorului fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean în 2016, am extins puțin această zonă a manifestărilor culturale de la nașterea lui Mihai Eminescu pe 15 ianuarie, până la moartea lui Vasile Goldiș, pe 10 februarie. De atunci, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” sărbătorește Luna Culturii la universitatea noastră. De asemenea, nu putem cu acest prilej să nu evocăm alte momente importante înregistrate în acest interval, precum nașterea lui Ioan Slavici la 18 februarie, Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie apoi pentru că la universitate funcționează Centrul de Studii Iudaice, la 27 februarie comemorăm victimele holocaustului și urmează, în mod firesc, ziua de 10 februarie când Vasile Goldiș a trecut la cele sfinte”, relatează prof. univ. dr. Marius Grec.
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susținute din opera eminesciană de elevi ai Liceului de Arte „Sabin Drăgoi” și ai Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”.
No Comments
There are currently no comments on „Luna Culturii”, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Perhaps you would like to add one of your own?