Nu doar ascultaţi ce zice stomatologul Dan Merisca. Urmaţi sfaturile lui! (II)

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , , ,

Published on noiembrie 01, 2014 with No Comments

Așa cum v-am propus într-un material anterior, dorim să continuăm informările despre cauzele, aparițiile și cum pot fi prevenite bolile apărute la nivelul cavității bucale mai precis bolile de dinți. De aceea medicul stomatolog Dan Merisca este alături de noi și vine cu noi informații.

Rep: Domnule doctor iată-ne din nou în cabinetul dumneavoastră. Astăzi aș dori să vorbim despre un fenomen foarte des întâlnit, la nivelul dinților, apariția gingivitei.

Dr. Merisca: Aţi observat vreodată schimbarea aspectului gingiei sau sângerarea uşoară de fiecare dată când faceţi un periaj dentar? Dacă v-aţi confruntat cu aceste situaţii şi nu aţi cerut încă sfatul dentistului, e cazul să vă faceţi o programare pentru un consult. Există riscul să suferiţi de gingivită sau mai grav, de parodontoză.

Rep: Domnule doctor am vrea să aflăm ce este gingivita şi ce putem face ca să o prevenim şi să o combatem.

Dr. Merisca: Pentru început, trebuie să ştim că gingivita reprezintă inflamaţia gingiei. Gingia sângerează, doare foarte puțin, este cumva o boală mută din păcate, este de știut faptul că bolile care nu dor sunt cele mai periculoase.

Rep: Care sunt cauzele care provoacă această boală numită gingivită?

Dr Merisca: Această boală are o cauză bacteriană oportunistă pe fondul unui răspuns imun slab, care este favorizată de diferiţi alţi factori: placa bacteriană, tartru, înghesuiri dentare, obturaţii neadaptate perfect cavităţilor, coroane neadaptate etc. Cel mai important factor este placa bacteriană, pelicula fina ce rămâne ataşată suprafeţelor dentare, în lipsa unei igiene corecte, ce ulterior este invadată de anumite bacterii prezente în cavitatea bucală,  determinând astfel inflamaţia gingiei.

Rep: Deci în mare parte apariția acestei boli se datorează unei igiene dentare necorespuzătoare?

Dr Merisca: Corect. Dacă nu este instituită o igienă riguroasă, placa bacteriană invadează şi suprafaţa dentară subgingivală, determinând o inflamaţie şi mai gravă a gingiei. Tartrul depus este placa bacteriană calcificată, care cu precădere duce la apariția acestei boli.

Rep: Cum putem preveni apariția acestei boli?

Dr: Merisca: În măsurile de prevenţie orală, trebuie incluse dieta corespunzătoare şi igiena cavităţii bucale, de multe ori nefiind tratate cu seriozitate. O prevenţie orală de succes presupune recunoaşterea şi îndepărtarea tuturor iritanţilor ce pot leza mucoasa cavităţii bucale. Prevenţia gingivitei este asemănătoare prevenţiei cariilor şi se bazează pe motivaţia pacientul de a conştientiza riscurile şi a lua măsuri în ceea ce priveşte igiena orală.

Rep: Totuși suferim de această boală, poate fi ea tratată?

Dr. Merisca: Ca să putem vorbi despre tratarea acestei boli, trebuie să ne aducem aminte de cauza gingivitei şi anume prezenţa microorganismelor în cavitatea bucală. De cele mai multe ori, faza iniţială a tratamentului ce include detartrajul, periajul profesional, precum şi instaurarea igienei corespunzătoare duce la dispariţia simptomatologiei.

Rep: Toate acestea se vor face de către medicul stomatolog în cabinet?

Dr. Merisca: Cu siguranță aceste lucruri se vor face în cabinet de către medicul stomatolog. Pacientul trebuie informat de către  medic. Acesta îi arată cu o oglindă diferenţa dintre papilele dentare sănătoase şi cele afectate, îi arată rezultatele testelor de placă bacteriană prin colorarea zonelor neigienizate, uşoara hemoragie la atingerea gingiei inflamate. Doar un pacient informat este un pacient motivat.

Rep: Există ceva reguli care trebuie respectate la domiciliu?

Dr. Merisca:  În afara măsurilor luate în cabinetul stomatologic li se vor alătura cele efectuate de pacient acasă. Agenţii revelatori de placă bacteriană colorează placa bacteriană şi pacientul poate observa eficienţa igienizării. Folosirea corectă a periuţei de dinţi este poate cea mai importantă cale de a îndepărta placa. Periuţa se alege în funcţie de fiecare pacient în parte, iar folosirea ei se va face după ce periajul corect este explicat de către dentist.

Rep: Domnule doctor în concluzie această boală poate fi eradicată?

Dr. Merisca: Cu siguranță. Gingivita este o inflamaţie reversibilă a gingiei care poate fi eradicată. Însă nerespectarea recomadărilor enumerate mai înainte duce fără nici o excepţie la instalarea parodontitei, dar despre această boală într-un episode următor.

Rep: Noi vă mulțumim pentru detaliile furnizate în acest interviu și vă așteptăm să ne ajutați cu noi informații despre ce se poate petrece cu dinții noștri dacă nu este respectată o igienă orală corespunzătoare.

Dr. Merisca: Cu cea mai mare plăcere și repet, este mai ușor să tratezi cauza decât efectul Pentru orice nelămurire sau problem vă aștept la mine la cabinet:

Dr. Dan Merisca

Str. C. Brâncoveanu, nr. 102

Tel. 0357427278 sau 0756277408

E mail: d.merisca@yahoo.com

Orar: luni,miercuri,vineri 13.30 – 19.00

Marţi şi joi 09.00 – 12.00

 

 

 

No Comments

Comments for Nu doar ascultaţi ce zice stomatologul Dan Merisca. Urmaţi sfaturile lui! (II) are now closed.