În luna mai am adresat o interpelare Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, doamnei Rovana Plumb, în care am solicitat un punct de vedere în ceea ce priveşte noul timbru de mediu, aşa cum a fost modificat de actualul Guvern printr-o altă ordonanţă de urgenţă nejustificată.
În răspunsul primit mi se transmite că Ministerul nu consideră necesară o modificare a reglementărilor actuale deşi nu au respectat cerinţele Comisiei Europene privind impozitarea înmatriculării autovehiculelor în această nouă metodă de calcul.
Mai mult decât atât, în primele patru luni ale anului, instituţia care se ocupă cu încasarea şi restituirea acestei taxe, Administraţia Fondului pentru Mediu a făcut un pas în faţă şi doi înapoi. În cele patru luni, din 238 milioane lei, valoarea încasată la Fondul pentru Mediu, s-a restituit suma de 184 milioane lei.
Aşadar, statul a rămas cu un procent de aproximativ 20% din încasări. Se pare că acest procent este suficient pentru ca guvernanţii să considere că nu este o problemă să pună oamenii pe drumuri. Nu este o problemă nici faptul că statul este acţionat în instanţă, nici că acest cuantum al taxei este exagerat de mare. Să nu mai luăm în calcul faptul că în tot acest circuit sunt angrenaţi angajaţi ai serviciilor de înmatriculări şi finanţe, oameni a căror muncă este îngreunată şi oameni care trebuie să acorde servicii de calitate cetăţenilor, nu să se ocupe de un dute-vino pentru că aşa vrea Guvernul USL.
În acelaşi timp însă, nu am primit un răspuns la interpelarea adresată doamnei Rovana Plumb privind blocarea finanţării proiectelor din Fondul pentru mediu. Ce se întâmplă cu banii încasaţi din moment ce investiţiile sunt blocate?
No Comments
Comments for Traian Igaş: „Guvernanţii insistă să păstreze timbrul de mediu în această formă” are now closed.