În luna februarie 2014, revista de cultură ARCA a intrat în cel de al 25-lea ei an de apariţii neîntrerupte. E nu doar cea mai longevivă revistă de cultură care a apărut vreodată la Arad, ci şi una de top în România de astăzi. De două ori ea a fost desemnată de APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România) „Revista de cultură a anului” din ţară.
La început lunară (1990-1994), având pe antet titlul de „Revistă lunară de literatură, eseu, arte vizuale şi muzică”, ea a devenit astăzi trimestrială, într-un format carte (A5), la peste 250 de pagini, cu un album de artă în policromie după opera unui artist plastic remarcabil contemporan, român sau străin, cu un număr de peste 35 de semnături valoroase pe ediţie. ARCA are un corp redacţional stabil, în mare acelaşi de la fondarea ei în februarie 1990, adică: Vasile Dan, redactor-şef, Romulus Bucur, redactor-şef adjunct, Onisim Colta, Călin Chendea, redactori, Ioan Matiuţ, şef-birou. În toţi aceşti ani, revista ARCA şi-a consolidat personalitatea publicistică promovând valori reale din sfera literaturii române, a culturii ei în general. Desigur, ea s-a bazat pe personalităţile scriitoriceşti locale – în ARCA au debutat nume importante ale poeziei, eseului, prozei contemporane: Vasile Leac. T. S. Khasis, Mihai Neamţu, Ciprian Vălcan, Felix Nicolau ş. a. – dar a evitat staţionarea în localism. ARCA este o revistă deschisă, de respiraţie naţională. Nu există o mare personalitate a literaturii române, a culturii ei de astăzi, care să nu fi semnat măcar o dată, în cei 25 de ani de apariţii, în ea: Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Al. Muşina, Mircea Cărtărescu, Radu Ciobanu, Ioan Moldovan, Adrian Popescu, Gh. Crăciun, Nicolae Breban, Al. Cistelecan, Ştefan Aug. Doinaş, Paul Goma, Cornel Ungureanu, Ana Blandiana, Adrian Marino, Gh. Grigurcu, Andrei Şerban, Daniel Vighi, Cassian Maria Spiridon, Varujan Vosganian, ca să ne referim doar la aceştia, care, cei mai mulţi, şi semnează în ARCA 25 câte o laudatio.
Toate acestea au făcut posibilă o mobilizare fără precedent a celor mai importante reviste de cultură din ţară la Arad, în 28-29-30 martie 2014 la PRIMUL COLOCVIU NATIONAL AL REVISTELOR DE CULTURĂ. Moderat de dnii Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu, director executiv al „României literare” şi Vasile Dan, rdactor-şef al revistei „Arca”, colocviul va dezbate (sâmbătă, 29 martie, a. c., ora 10, la Sala festivă a Consiliului Judeţean Arad) o temă de mare actualitate: soarta revistelor de cultură, raţiunea lor de a fi într-o epocă a informaţiei electronice, a cărţii electronice, a presei culturale on line.
Participă directori, redactori şi redactori şefi ai revistelor de cultură:
- România literară (Bucureşti) – Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu
- Luceafărul (Bucureşti) – Dan Cristea
- Viaţa Româneasca (Bucureşti) Nicolae Prelipceanu
- Secolul 21 (Bucureşti) – Alina Ledeanu
- Agenţia de Carte (Bucureşti) – Dan Mircea Cipariu
- Acolada (Satu Mare) – Radu Ulmeanu
- Convorbiri literare (Iaşi) – Cassian Maria Spiridon
- Dacia Literară (Iaşi) – Lucian Vasiliu
- Conta (Piatra Neamţ) – Adrian Alui Gheorghe
- Familia (Oradea) – Ioan Moldovan, Traian Ştef, Mihai Vieru
- Vatra (Târgu Mureş) – Alexandru Cistelecan
- Discobolul (Alba Iulia) – Aurel Pantea
- Steaua (Cluj) – Adrian Popescu, Ion Mureşan, Ovidiu Pecican
- Poesis (Satu Mare) – George Vulturescu
- Orizont (Timişoara) – Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieş, Adriana Babeţi, Robert Şerban, Eugen Bunaru
- Ramuri (Craiova) – Gabriel Chifu
- Reflex (Reşiţa) – Octavian Doclin
- Banatul (Lugoj) – Adriana Waimar
- Realitatea Bănăţeană (Lugoj) – Ela Iakab
- Caiete Silvane (Zalău) – Viorel Mureşan
- Semne (Deva) – Paulina Popa
- Hiperion (Botoşani) – Gellu Dorian
- Contrafort (Chişinău) – Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru
- Corpul T (Braşov) – Andrei Bodiu
No Comments
Comments for Primul colocviu naţional al revistelor de cultură la Arad are now closed.