Bucătari din 36 de țări din diferite colțuri ale lumii au participat în perioada 13-17 martiea.c. la primul Congres Internațional al Tradițiilor Culinare, care a transformat Bucureștiul pentru patru zile încapitala gastronomiei mondiale.
Evenimentul a avutloc la hotelul Pullman World Trade Plaza din Capitală și are ca scop promovarea tradițiilorculinare din fiecare țară participantă, rezultatul final fiind editare a primei Enciclopedii Mondiale a Tradiţiilor Culinare. Congresul a fost organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism și World Association of Chefs Societies.
România a fost reprezentată în cadrul Congresului Internațional al Tradițiilor Culinare de la București de către mai multe echipe, din fiecare regiune istorică: Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogeaşi de EchipaMilitară a României.
În cadrul Congresului, fiecare țară a fost reprezentată de către o echipă alcătuită din trei bucătari: un bucătar a susţinut un discurs privind informaţiile despre preparatele tradiţionale din ţara pe care o reprezintă (istoria produselor, ingredientele, tehnica de preparare, suporturile de expunereș.a.), iar ceilalți doi bucătari au pregătit și prezentat preparate specifice bucătăriei lor. Fiecare echipă a pregătit trei produse specifice țării din care provine: antreu, fel principal și desert.
Ţările participante la congres au fost: Albania, Arabia Saudită, Azerbaijan, Bosnia și Hertzegovina, Bulgaria, Canada, Cipru, Coreea de Sud, Croația, Elveția, Finlanda, Grecia, Hong Kong, Japonia, India, Islanda, Israel, Italia, Liban, Malaezia, Macedonia, Malta, Mexic, Myanmar, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Singapore, Thailanda, Taiwan, Tunisia, SUA., Ucraina, Ungaria, Uzbekistan.
Zona Crisana a fost reprezentata la eveniment de echipa Hanului Moara cu Noroc formata din Zoltan Mate, Alina Bucatos. Echipa a pregatit un meniu traditional format din :ciorba lui Grof Vermesy - un preparat cu influente unguresti servita la curtea nobilimi unguresti, friptura lotrilor- iepure salbatic la cuptor cu vin alb si legume cu puternice influente in legendele vestitului haiduc Lica Samadaul si coarda cu branza dulce.
In ceea de-a treia zi a congresului Echipa Crisana-Hanul Moara cu Noroc a prezentat, in fata unui auditoriu format din reperezentantii tarilor participante dizertatia cu titlul : “Traditii culinare pe Canalul Morilor”. Lucrarea exemplifica gastronomia traditionala in timpul posturilor bisericesti precum si in timpul celor mai importante momente din timpul taranului roman a :botezul, nunta, inmormantarea.etc.
Atat lucrarea precum si retetele celor trei preparate vor fi disponibile pe siteu lwww.hanulmoaracunoroc.ro
No Comments
Comments for HanulMoara cu Noroc din hotarulIneuluireprezentantulCrisanei la prima editie a Congresului International al TraditiilorCulinare are now closed.