Ultimul eveniment Artmark pe anul acesta, Licitația de Iarnă, s-a bucurat de prezența a aproximativ 500 de iubitori de artă, dornici să participe online și fizic la spectacolul care a încheiat anul 2014 în piața românească de artă. Cu o rată de adjudecare de aproape 90%, cu 184 de palete distincte care au animat sala de licitație, cu un total de aproape 650.000 euro, Licitația de Iarnă a fost un succes, depășind așteptările conservative ale perioadei și aducând câteva recorduri de autor neașteptate. Astfel că putem aprecia că trecuta seară de 17 decembrie preconizează un 2015 intens și inovativ pentru piața de artă românească.
București, 23.12.2014
Ion Țuculescu obține cea mai mare valoare pentru o operă în Licitația de Iarnă, 55.000 euro pentru “Păsări enigmatice”. Theodor Pallady este al doilea în top, cu “Natură statică cu liliac și pipă” vândută pentru 40.000 euro, urmat de vechii maeștri, prin miniatura “Seară de bal mascat” (20.000 euro) a lui Theodor Aman și prin schița în ulei “Ciobănaș” (20.000 euro) a pictorului național Nicolae Grigorescu.
Licitația de sfârșit de an, lipsită de performanță în cât privește operele importante, ce s-au putut adjudeca la prețuri moderate, a fost însă presărată de recorduri de autor când a venit vorba de micii maeștri, cum au fost spre ex. Ludovic Bassarab cu una dintre operele sale în licitație, “Slujba de duminică” (adjudecată pentru 4.000 euro), Alexandru Henţia cu “Viaţa la ţară” (adjudecată pentru 3.000 euro) ori Gheorghe Apostu cu “Veneţia” (adjudecată pentru 2.250 euro).
Schițele marilor artiști Nicolae Tonitza și Theodor Pallady s-au aflat în topul preferințelor celor prezenți în sală. Astfel, cea mai apreciată schiță a lui Tonitza a fost “Tătăroaică din Balcic” (adjudecată pentru 3.250 euro de la 1.200), iar în cazul lui Pallady a fost “Stradă din Bucureşti” (adjudecată pentru 2.000 euro de la 600). Atenția publicul s-a îndreptat preponderent către operele cu un potențial mare, ajungându-se ca lucrări cu un preț de pornire aflat între 500 – 1.000 euro să-și tripleze prețurile, uneori chiar depășind considerabil acest prag. De altminteri, statistica licitației indică că marea majoritate a loturilor licitației s-a vândut către maxima estimării sau a depășit-o, așadar o interesantă creștere a cererii de pictură de patrimoniu de calitate, dar la prețuri mici sau medii de pornire – spre exemplu picturile “Pahar cu flori” de Rudolf Schweitzer-Cumpăna (adjudecată pentru 2.250 euro de la 600 euro), “Cărți și bujori” de Aurel Bordenache (adjudecată pentru 2.750 euro de la 650 euro) sau “Bărci în lagună” de Rudolf Negely (adjudecată pentru 2.750 euro de la 700 euro).
Anul 2015 va începe oficial pentru Artmark odată cu Licitația “3 colecții și 3 colecționari” (4 februarie), ce reunește 3 importante colecții în care arta de patrimoniu se îmbină armonios cu arta postbelică și contemporană. Sfârșitul lunii februarie marchează pentru Artmark și tradiționala sărbătoare a eternului feminin și a iubirii prin Licitația de Mărțișor Partea I și Partea II (24, respectiv 26 februarie). Până atunci însă, vă urăm un Crăciun desprins de pe pânzele marilor maeștri, cu o paletă de emoții în tonuri calde și un An Nou impresionist cu tente avangardiste!
No Comments
Comments for Aniversare în stil Artmark are now closed.