Prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, cere demisia de urgență a lui Victor Ponta din fruntea Executivului, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a confirmat faptul că Guvernul a încălcat statul de drept prin OUG 55/2014, care dădea liber aleșilor locali să migreze de la un partid la altul.
„PNL a atacat la CCR legea de aprobare a OUG nr. 55/2014, motivând că aceasta este neconstituțională din cel puțin trei motive. Primul dintre motive este acela că migrația politică a aleșilor locali nu poate fi un motiv pentru justificarea urgenței unui act normativ. Al doilea motiv este acela că ordonanța de urgență privind migrația aleșilor locali încalcă regimul juridic constituțional al unei instituții fundamentale a statului român, respectiv administrația publică locală. Cel de-al treilea motiv privește modalitatea de reglementare aleasă de Guvernul Ponta, care încalcă normele de tehnică legislativă și pe cale de consecință principiul legalității care derivă din dispozițiile art. 1 alin. 5 din Constituție. Astfel, Curtea Constituțională, în motivarea deciziei, a dat dreptate Partidului Național Liberal, afirmând că OUG nr. 55/2014 este neconstituțională deoarece migrația politică nu poate fi un motiv care poate argumenta urgența adoptării unui act normativ. Este extrem de grav că Guvernul României a emis o Ordonanță de Urgență despre care CCR consideră explicit că a încălcat art. 1 alin. (3) și (5) din Constituție, adică acele articole care statuează statul de drept și obligativitatea respectării Constituției, a supremației sale și a legilor. Decizia CCR reprezintă semnalul clar că Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului României. Un premier care face o regulă din a guverna prin încălcarea Constituției este toxic democrației românești și trebuie urgent înlăturat”, a declarat Iustin Cionca, explicând că practic, Guvernul Ponta a pus la cale o fraudă constituțională atunci când a ales să permită migrația aleșilor locali către partidele din arcul guvernamental PSD-UNPR-PLR-UDMR.
În acest sens, CCR arată că: „constituirea sau ruperea alianţelor politice intră în exerciţiul democratic firesc, iar ele nu pot justifica în sine măsuri care, în mod direct şi brutal, schimbă configuraţia politică a autorităţilor administraţiei publice locale şi alterează voinţa corpului electoral. Faptul că majorităţile iniţial constituite prin alianţe politice sunt supuse schimbării nu reprezintă o situaţie extraordinară în sensul art.115 alin.(4) din Constituţie. De asemenea, necesitatea creării unui avantaj politic pentru a se adopta anumite decizii la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, indiferent de partidul politic care beneficiază de acesta, nu reprezintă o situaţie extraordinară în sensul art.115 alin.(4) din Constituţie”(paragraf 34 din motivarea deciziei CCR)”.
De asemenea, Curtea constată că Guvernul Ponta a deturnat voința electoratului prin adoptarea OUG 55/2014 precizând următoarele, în cadrul deciziei: „faptul că o alianţă politică ce s-a prezentat în alegeri cu liste comune încetează să mai existe nu înseamnă că aleşii locali care au candidat pe listele acesteia sau supleanţii îşi pierd apartenenţa politică, ei rămânând membri ai partidelor politice componente ale alianţei. De aceea, transpare cu evidenţă faptul că scopul real al ordonanţei de urgenţă este acela de a orienta aleşii locali într-o anumită direcţie politică şi de a permite constituirea, în acest mod, a unei noi majorităţi politice, aspecte care, desigur, nu se pot constitui într-o situaţie extraordinară în sensul art.115 alin.(4) din Constituţie” (paragraf 35 din motivarea decizie CCR)”.
Curtea constată că Guvernul Victor Ponta a inventat o nouă modalitate de elaborare a actelor normative, inexistentă în Legea nr. 24/2000 privind activitatea de elaborare a actelor normative. „Aşadar, Curtea nu poate califica ordonanţa de urgenţă criticată ca fiind o normă tranzitorie, specială, derogatorie, de suspendare sau cu aplicare limitată în timp, ceea ce duce la concluzia că Guvernul a optat pentru un procedeu legislativ sui generis, neprevăzut în Legea nr.24/2000, republicată. În consecinţă, Guvernul, adoptând o atare ordonanţă de urgenţă, a încălcat normele de tehnică legislativă şi, implicit, dispoziţiile art.1 alin.(5) din Constituţie”, se arată în paragraful 49 din motivarea deciziei CCR.
Iustin Cionca spune că, odată cu Victor Ponta, din Guvern ar trebui să plece și Liviu Dragnea, inițiatorul ordonanței.
„PSD a forțat o guvernare locală în total dezacord cu Legea fundamentală, încălcând cu bună știință jurisprudența Curții. Se confirmă astfel că Liviu Dragnea, cel care a inițiat ordonanța, are mentalitate de baron local, adică dacă cei din Consiliul local sau județean nu votează cum vrea baronul, înseamnă că acel consiliu nu funcționează. Drept urmare, odată cu Victor Ponta, din Guvern trebuie să plece de urgență și Liviu Dragnea. Ca urmare a declarării neconstituționalității, CCR obligă Parlamentul să adopte o lege de respingere a OUG 55/2014 pentru a reglementa situația efectelor juridice produse de această ordonanță”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca.
No Comments
Comments for Iustin Cionca: „Victor Ponta trebuie să demisioneze, ca urmare a încălcării statului de drept prin OUG 55” are now closed.