Festivalul internațional Logos, Arte și Har, de la Arad (5 mai-3 iunie 2015), promovează implicarea valențelor cultural-artistice și social-educative ale artelor în dinamica complexă a mărturisirii credinței într-o societate post-modernă. În cadrul manifestărilor Festivalului Logos nu puteau lipsi și prezența filmului religios, care este de câteva decenii o realitate majoră în cadrul artelor în general, dar care a devenit și un instrument de propovăduire, mărturisire și de cateheză creștină în societatea contemporană.
La Facultatea de teologie „Ilarion V. Felea”, în Sala festivă, marți, 26. 05. 2015, ora 18, Arhim. Conf. Univ. Teofan Mada, coordonatorul Festivalului, va evoca viața ultimului Sfânt ortodox canonizat, Cuviosul Paisie din Muntele Athos, prin prezentarea unor proiecții de filme documentare, ce evidențiază opera, faptele și minunile acestui Părinte al iubirii creștine. Va fi prezentat și interviul, după canonizarea Cuviosului Paisie Aghioritul, al Mitropolitului Anthimos de Alexandroupolis, Traianoupolis și Samathrace. Vor putea fi vizionate mărturisirile despre Paisie Aghioritul ale Arhiepiscopului Ieronimos al Atenei, Întâistătătorul Bisericii Greciei, ale lui Hierotheos Vlachos, ale lui Atanasie Simonopetritul, Gerondei Pavlos de la Marea Lavră, a lui Teoclit Dionisiatul (+2006) etc.
În cadrul manifestărilor dedicate artelor ca și cale a frumuseții, arta vizuală va fi folosită și în prezenatrea muzicii bisericești, în manifestarea de joi, 28. 05. 2015, ora 19, tot la Facultatea de Teologie. Pentru această secțiune, la această ediție, invitat va fi Arhid. dr. Adrian Mazilița, de la Facultatea de Teologie din Craiova și consilier administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care va încerca să prezinte muzica psaltică într-o abordate istorico-liturgică, slujirea liturgică nefiind altceva decât „Cuvânt prin care ne unim cu Cuvântul lui Dumnezeu – Logosul Întrupat”. Părintele Adrian va scoate în lumină acele aspecte prin care muzica psaltică este menită să exprime, prin sunet şi cuvânt, adevăruri dogmatice fundamentale (dumnezeire, îndumnezeire şi umanitate), dar și acele aspecte personal-comunitare spirituale, prin care muzica psaltică are rolul de a aduce în armonie, în comuniune sufletele celor care o ascultă, care se strădiuesc să o înţeleagă şi, mai mult, să o trăiască. Distinsul protopsalt și profesor de muzică va evidenţia, cu exemple muzicale, momentele şi personalităţile importante care au marcat evoluţia acestei arte încă din primele veacuri creştine, până în zilele noastre.
În complexitatea unei pastorației a culturii astăzi, Biserica are nevoie de manifestarea plenară a filmului documentar religios, deoarece ea trebuie sa facă prezentă fascinanta lume a credinței, a tainicului lui Dumnezeu şi deoarece frumuseţea artistică autentică, reflectare în miniatură a Duhului lui Dumnezeu, este un semn al tainei prezenței și Întrupării, o invitaţie la a căuta chipul lui Dumnezeu, care s-a făcut vizibil în Iisus Hristos.
No Comments
Comments for Filmul documentar religios în Festivalul Logos are now closed.