Csongor Nagy, actualul campion al României la tăiat lemne, va lupta pentru a-și păstra titlul la Săcueni, Bihor. Aici va avea loc cea de-a șasea ediție a Campionatului Național – STIHL Timbersports. Ora de începere a competiției va fi 15.00, pe stadionul din Săcueni. După acest concurs se va stabili și care va fi echipa ce va reprezenta țara noastră la Campionatul Mondial de la Poznan, Polonia, din noiembrie. Campionul național ne va reprezenta la probele de individual de la mondiale.
“Începând cu anul trecut a fost stabilit același standard competițional la nivel intern, cu ceea ce se întâmplă la mondiale. Astfel și în acest an vom avea unele dintre cele mai spectaculoase probe ale concursurilor internaționale: tăierea cu hot saw și tăierea la înălțime pe două plăci. Aceste probe ridică nivelul competițional al atleților noștri dar crește și valoarea spectacolului pentru asistență”, declară Ioana Ghineț, coordonator STIHL Timbersports România.
În competiție se vor folosi topoare, joagăre și motoferăstraie de peste 25.000 de euro
Hot saw este un super motoferăstrău tunat care are puterea unui autovehicul și este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde. Această “bestie”cu motor valorează nu mai puțin de 6500 euro.
Un alt instrument special folosit în concurs este toporul marca TUATAHI, produs în Noua Zeelandă, acesta valorând peste 1000 de euro. De asemenea, în competiție atleții taie și cu joagăre realizate tot din Noua Zeelandă, pentru care se așteaptă chiar și doi ani până la livrare. Valoarea unui astfel de joagăr depășește 2400 de euro, acesta rezistând la 25 de tăieri în lemn de pin, după care trebuie trimis la ascuțit din nou la celălalt capăt al Pământului. Pentru probele motorizate se folosește un motoferăstrău MS 661 marca STIHL, unul singur valorând peste 1000 de euro.
Alături de Csongor Nagy vor mai evolua în concurs: Nagy Botond, Dan Petrescu, Szilard Cser, Costel Pleș,Carol Palfi. Din Arad vor fi prezenți în competiție Ioan Nyamcsuk și Ionel Mariniţă ambii legitimați la CS Timbersport West Arad, club al cărui președinte este ec. Aurel Ionescu.
Probele de concurs la care se vor întrece participanţii sâmbătă, dar și la mondialele din noiembrie sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, Tăierea verticală, Tăierea la înălţime pe două plăci, Tăierea cu super motoferăstrăul.
România are de sase ani o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Național al Tăietorilor de Lemne, STIHL Timbersports a avut loc în iunie 2010 la București, anul trecut fiind organizat la Pecica, Arad.
Competiţiile STIHL TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile STIHL TIMBERSPORTS, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.
Competiţiile STIHL Timbersports s-au impus acum drept unele de primă clasă. Ele au loc la nivel naţional şi internaţional. În Europa, competiţiile STIHL TIMBERSPORTS au debutat în 2001. Din 2005 Campionatul mondial STIHL TIMBERSPORTS aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi ai lumii la tăiat lemne.
No Comments
Comments for Noul campion național la tăiat lemne va fi desemnat la Săcuieni, Bihor, pe 20 iunie are now closed.