Vicepreşedintele Partidului Noua Republică, Ion Stan, sesizează modul defectuos în care guvernele României au tratat absorbţia fondurilor europene, fie din neştiinţă, fie din rea credinţă.
„Unul dintre domeniile în care guvernele României şi-au dovedit neputinţa este atragerea de fonduri europene pentru investiţii de mare anvergură. Din cifrele seci furnizate de către instituţiile specialiazate, devine tot mai evident că guvernul va fi obligat să plătescă investiţiile contractate pe bani europeni alocaţi pentru dezvoltare nefinalizate la termen, adică 01.01.2016. În această ipoteză, restituirea sumelor şi continuarea investiţiilor va face ca datoria publică să crească la aproape 44 % din PIB.
Neputinţa guvernului de a accesa ultima parte din programul de finanţare 2007-2013, de 30 miliarde, este regretabilă , dar, în acelaşi timp, suspect. Au fost accesate 10 miliarde pentru agricultură, însă din cele rămase s-au atras doar 50%, însă problema nu pare să-i intereseze nici pe guvernanţi, nici pe cei din opoziţie, ocupaţi doar cu falsa bătălie politică internă pe tema Codului Fiscal. Avem în continuare o bătălie internă politico- fiscală doar pe problema codului fiscal şi pe mărirea sau scăderea taxele, pentru poziţionarea cât mai favorabilă în perspective alegerilor din 2016. Nu în ultimul rând, pentru umplerea puşculiţei electorale, iar pentru aceasta continuarea proiectelor începute cu bani europeni cu bani de la buget este curată mană cerească, pentru că se poate fura cu toptanul. Poate, exact din acest motiv nu s-a dorit finalizarea la termen a proiectelor, de aceea au fost respinse proiecte fezabile, întocmite corect, cu profesionalism.
În lunile care au mai rămas, să mai atragi încă un sfert din sumă este ca şi cum ai vrea să alergi la Marathon şi tu ai fost absent la orele de sport.
Banii rămân pierduţi ,păcat de fondurile care se alocă de la UE şi România nu stie să le acceseze sau oamenii corupţi care o conduc nu vor să facă acest lucru. Politicienii au doar interesul lor, acela de a rămâne la putere cu orice preţ , clamând, cu neobrăzare, interesul naţional. Ce este de făcut ? Ce viitor putem asigura României, doar vorbind despre lucrul bine făcut, când, de fapt, mai toate , precum atragerea fondurilor europene, sunt prost făcute?”, spune liderul PNR Arad.
No Comments
Comments for Politica neputinţei: există riscul ca România să aibă un exerciţiu financiar prost în anul 2016 ? are now closed.