Cea de-a doua ediție a festivalulului de film documentar, hibrid și experimental fARAD s-a încheiat cu succes duminică, 18 octombrie, cu o proiecție specială a capodoperei clasice mute a lui Dziga Vertov, OMUL CU CAMERA DE FILMAT, prezentată cu acompaniament live făcut de DJ Dubase, al cărui palmares include proiecții similare la Music on Film/Film on Music în Praga, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) etc.
În acest an, fARAD-ul s-a extins de la două la patru zile și a prezentat publicului arădean filme câștigătoare la Oscar (CITIZENFOUR) sau nominalizate la Oscar (VIRUNGA), premiate la Sundance (PRIMARUL CHINEZ) sau la Berlin (SECRETUL NASTURELUI DE SIDEF), și prezentate la Cannes (AMY) sau la Sarajevo (DRIFTER). Programul a inclus și o recentă producție românească (BONDOC), care tocmai a avut premiera la TIFF în vara aceasta.
În jur de 1.500 de spectatori au venit la cele nouă proiecții desfășurate și în acest an la Cinematograful ARTA, redeschis anul trecut cu prilejul primei ediții a fARAD-ului.
Două evenimente conexe la KF, ZONA fARAD și deja tradiționala întâlnire a tinerilor documentariști locali reuniți sub numele ATELIER fARAD, au dat o dimensiune practică discuțiilor despre identitatea locală și internațională a festivalului și despre planurile de viitor ale creatorilor de documentar din Arad. Proiectele inițiate în cadrul cadrul ATELIERULUI fARAD în ultimul an vor fi prezentate la Cinema ARTA pe 24 octombrie la ora 18:00.
Succesul de public al festivalului face ca ediția a treia a fARAD-ului să fie deja în pregătire pentru toamna lui 2016, împreună cu alte proiecții la Cinema ARTA în cursul anului.
Un festival original în peisajul naţional, a cărui identitate se inspiră din poziţia de frontieră a Aradului, fARAD prezintă filme documentare, hibride şi experimentale, FILME CONECTATE LA REALITATE, și explorează diverse forme cinematografice de reprezentare a realităţii şi modalităţi de a transcende limitele şi graniţele — formale sau naţionale.
fARAD-ul a fost organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, este conceput de Romanian Film Initiative | FilmETC (fondatori Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu) sub conducerea lui Mihai Chirilov și direcţia artistică a Monei Nicoară, și a fost produs de 111Film (directori executivi Eduard Haris și Eugen Matei Lumezianu). fARAD-ul a beneficiat de parteneriate locale cu kinema ikon, cafeneaua-bar KF, Asociația Arad — Capitală Europeană a Culturii 2021, Avangarda Crepusculară și, nu în ultimul rând, cu Eugen Rogojan de la Blog Arădean, care a coordoonat comunicarea online și echipa de entuziaști voluntari ai festivalului.
No Comments
Comments for Cea de-a doua ediție a festivalulului de film documentar, hibrid și experimental fARAD s-a încheiat cu succes are now closed.