Campania electorală este perioada în care fiecare devine analist politic. Chemați să analizeze și să judece atitudinea, personalitatea și realizările candidaților, oamenii încep inevitabil să discute și câmpul tactic al bârfelor vuiește de supoziții, idei fanteziste și partipris‐uri. Asta face ca jumătate din timpul de campanie să fie irosit cu dezmințiri, luări de poziție și justificări, care nu spun aproape nimic despre potențialul și calitățile candidaților.
Într‐o astfel de situație, orice lumină, orice limpezire este mai mult decât binevenită. Așa cum s‐a întâmplat ieri, când, într‐o vizită fulger în Arad, președintele PMP Traian Băsescu a înlăturat măcar unul din zvonurile care întunecă judecata electoratului.
Cu umorul său obișnuit, dar ferm și fără echivoc, dânsul a afirmat clar, asumat și răspicat, că încercarea edilului în funcție de a‐și clădi o imagine de “om de dreapta” agățându‐și la butonieră sigla PMP Arad este doar o încercare jalnică de a‐și spăla imaginea.
“Falcă lasă de înțeles la Arad că le aranjează el cu nașul, că la Arad PMP este aripioara lor, fără să ia în considerare faptul că nu m‐aș fi compromise vreodată să fac astfel de aranjamente, să înșel electoratul. La Cotroceni, de dragul de a nu înșela electoratul, am fost în război cu toată clasa politică, darămite cu finuţul, pe care îmi permit să îl întorc cu fundulețul în sus și să îi și dau două la fund. Deși am auzit că s‐a zvonit aici că îl ajut pe finul, vreau să știți că nu am niciun aranjament politic cu Gheorghe Falcă. Nu am nicio relație politică cu primarul Aradului. Mai mult, pe Falcă nu îl pot ierta pentru că este unul dintre artizanii predării PD‐L la PNL, uitând că PNL a fost alături de PSD la două suspendări, dorind să facă un stat independent de justiție”.
Toate zvonurile, bârfele, suspiciunile, scenariile și prezumțiile unei campanii sunt subsumate până la urmă dorinței sincere de schimbare a cetățenilor. Dezamăgiți de evoluția clasei politice a ultimiilor ani, toți încercăm să nu repetăm greșelile trecutului. Însă legea electorală actuală face aproape imposibilă o evaluare corectă a candidaților. Criteriile pe care le vom bifa în fața buletinului de vot rămân puține și clare: a mințit sau a furat până acum? A făcut vreodată ceva pentru oameni? Este în stare ca, odată ajuns la putere, să reziste presiunilor și tentației? Este în stare să asculte când poartă un dialog? Are idei bune?
PMP, fiind un partid foarte tânăr, a avut șansa de a‐și putea construi strategia de desemnare a candidațiilor pornind de la exigențele electoratului, nu ale unor cercuri de interese din interior. Acest lucru l‐a subliniat cu o mulțumire sinceră și Traian Băsescu:
“În primul rând, pe oricine întrebi pe stradă, orice ziarist întrebi, orice analist întrebi, îți va răspunde că a venit timpul să avem o nouă clasă politică. Ori ziua votului se apropie și Partidul Mișcarea Populară face o ofertă, zic eu generoasă, cu foarte mulți oameni noi, o ofertă pe care speră ca electoratul să o înțeleagă ca atare. Am mers pe ideea unei oferte cinstite pentru electorat, adica pe idea unui partid ai cărui membri sunt peste 85% oameni care nu au făcut niciodată politică. Nici la Arad nu avem o exceptie. Samuel Caba este un om care acuma a venit în politică. Avem o echipă de consilieri tineri, oameni care nu au mai făcut politică, lucru care nu‐I scutește de stângăcii, însă uneori parcă îți par mai placate stângăciile unui începător în politică decât unsuroșenia oamenilor politici care spun mult și nu fac nimic. Eu consider că aceste alegeri electorale sunt un test. Oamenii reproșează oamenilor politici minciuna. Acum suntem în fața oamenilor cu un partid nou, cu oameni foarte valoroși și ne așteptăm la sinceritate din partea electoratului când spune că vrea oameni politici noi. Puteam oferi electoratului local o armată de parlamentari, dacă am fi vrut. Opțiunea noastră a fost NU. Oferim, atât cât putem, oameni noi… Îi asigur (pe cetățeni) că le vom da oameni politici dedicați comunităților, care vor schimba lucrurile în bine, vor creea o atmosferă plăcută în comunitățile lor, acolo unde vor câștiga. Iar Samuel Caba este, după părerea mea, o soluție corectă. El întruchipează exact portretul-‐robot al exigențelor declarate ale electoratului, adică: nu a mai făcut politică, este un om instruit, a absolvit Facultatea de Sociologie, este specializat și diplomat și în Administrație Publică și mai are un mare avantaj, are 38 de ani, deci este din generația tânără de politicieni, iar vârsta de 38 de ani nu‐ți mai dă dreptul să fii și naiv; deci este un om matur, care poate administra în interesul comunității toate interesele care sunt în Arad. Mai mult, este o “rara avis”, pentru că nu are nici un dosar de corupție, uitați‐vă ce este cu primarii în Arad! Cred că oferim Aradului tipul de candidat de care are nevoie”.
Campania continuă. Zvonurile si supozițiile vor mai circula, cu siguranță. Dar în ziua alegerilor, oamenii vor gândi cu capul limpede și vor da răspunsuri pe baza faptelor bune, nu pe a bârfelor. Asta ne face optimiști, căci răspunsul va fi în favoarea noastră. Cu o singură condiție: să‐l dea cât mai mulți. Să depășim ideea funestă că nu se poate schimba ceva. Depinde numai de noi. Schimbarea nu o putem face decât împreună și cât mai mulți. Cât mai mulți împreună!
Conferinţa de presă susţinută de Traian Băsescu la sediul PMP Arad poate fi urmărită pe http://criticarad.ro/actualizare-conferinta-de-presa-a-lui-traian-basescu-la-sediul-pmp-arad-inregistrarea-integrala-fotogalerie/
No Comments
Comments for Alegeri lucide. A mai murit un zvon are now closed.