CLUBUL LIONS ARAD 2007, parte a Districtului 124 Romania a Clubului Lions International, avand ca membri exclusiv doamne, are deosebita plăcere de a vă anunța că evenimentul caritabil
în vederea strângerii de fonduri destinate persoanelor nevăzătoare, va avea loc, la Arad, pentru al treilea an consecutiv.
Programat în data de 17 octombrie 2016, la ora 19, evenimentul organizat de doamnele care alcătuiesc Clubul Lions „Arad 2007“ , carora li s-a alaturat si Clubul de domni LIONS CLUB ARAD, va avea loc la Hotel Leon din municipiul Arad.
Timp de câteva ore, participanții vor dialoga, vor lua cina și vor sta în întuneric deplin, legați la ochi, experimentând astfel modul de viață al semenilor noștri care sunt nevoiți în fiecare zi, în lipsa vederii, să facă față unor adevărate provocări pentru a duce o viață normală. La ‘’Cina-dialog în întuneric’’ poate participa orice persoană care poate contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor nevăzătoare. Banii adunați în urma achitării taxei de participare, în valoare de 70 de lei de persoană, vor fi donați Asociației Nevăzătorilor, filiala Arad, pentru achizitionarea unei imprimante Braille. În acest moment, în județul Arad, în evidențele asociației, sunt 2500 de persoane, copii și adulți, cu diferite grade de handicap vizual, cărora filiala le furnizează servicii sociale, educative şi cultural-sportive, în vederea unei mai bune integrări sociale, şi de creştere a calităţii vieţii persoanelor cu deficienţe de vedere.
Tot cu ocazia ‘’Cinei-dialog în întuneric’’, Club Lions Arad 2007 va demara, în premieră, și la Arad, campania internațională de colectare de ochelari, care se desfășoară cu succes, de ani buni, în toată lumea. Această acțiune vizează colectarea de la populație a ochelarilor de vedere vechi și folosiți, pe care cei mai mulți dintre noi fie îi aruncăm la gunoi, fie îi păstrăm acasă fără să aibă însă vreo utilitate. După colectare, ramele acestor ochelari sunt recondiționate și refolosite, fiind trimise apoi în țări mai puțin de dezvoltate, unde vor beneficia de ele persoane care au nevoie de ochelari, dar nu își pot permite să își cumpere o pereche nouă.
În speranța că veți fi alături de noi, vă așteptăm în data de 17 octombrie 2016, ora 19, la Hotel Leon, situat pe Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 5, municipiul Arad.
Pentru mai multe informații legate de acest eveniment caritabil, o puteți contacta pe doamna dr. Liliana Balaj, coordonatorul acestui proiect și vicepreședinte II Lions Club Arad 2007, la numărul de telefon 0727763315, sau la adresa de e-mail lilibdr@yahoo.com
DONATII / SPONSORIZARI IN BANI IN CONTUL
RO 37BTRL00201205F6434601 deschis la Banca Transilvania Arad pe numele ASOCIATIA LIONS CLUB ARAD 2007
Istoric Ziua Internațională a Nevăzătorilor
‘’Cina-dialog în întuneric’’ are loc în preajma Zilei Internaționale a Nevăzătorilor, aniversată în fiecare an în data de 15 octombrie. De-a lungul istoriei, bastonul, ciomagul şi băţul au fost instrumente ajutătoare în deplasarea nevăzătorilor şi a slab văzătorilor. Din timpurile biblice se ştie că măciuca ciobanilor era folosită ca instrument ajutător în călătoriile solitare. Nevăzătorii foloseau aceste instrumente pentru a-i avertiza asupra obstacolelor care se iveau în cale.
De secole, nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul XX el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că persoana care îl poartă este nevăzătoare.
Acest rol nou jucat de bastonul alb îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, începând din Europa şi apoi răspândindu-se în America de Nord. James
Biggs din Bristol susţine că el a inventat bastonul alb în anul 1921. În urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a trebuit să se adapteze la noul mediu. Simţindu-se ameninţat de creşterea rapidă a traficului de maşini din jurul casei sale, Biggs a hotărât să-şi vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai uşor de către şoferi.
Nu au trecut zece ani şi bastonul alb şi-a făcut prezenţa în societate. În februarie 1931, Guilly d’Herbemont a lansat o mişcare naţională privind folosirea bastonului alb de către nevăzătorii francezi. Campania fiind mediatizată pe larg în ziarele englezeşti, ea a fost adoptată şi de Marea Britanie. Acţiunea a fost sponsorizată de cluburile Rotary.
În mai, 1931, BBC a sugerat în emisiunile sale, să li se dea nevăzătorilor un băţ alb care să fie recunoscut pe plan universal ca simbol indicând faptul că persoana r espectivă are deficienţe de vedere.
Introducerea bastonului alb în America de Nord i se atribuie Clubului Internaţional Lions. În 1930, un membru al clubului privea un nevăzător având un baston negru, care încerca să traverseze o intersecţie foarte aglomerată. Realizând că bastonul negru nu este observat bine de şoferi, clubul Lion a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducătorii auto. În 1931, Clubul Internaţional Lions a început un program naţional în SUA de promovare a utilizării bastonului alb de către nevăzători. În anii ‘20-’30, nevăzătorii mergeau ţinând bastonul diagonal în faţa lor într-o poziţie fixă. Astfel bastonul alb îşi asuma rolul de simbol care îi identifica pe nevăzători. Dar atunci, când veteranii orbi din al doilea Razboi Mondial s-au întors în America, forma şi modul de utilizare a bastonului alb au fost iar schimbate, în încercarea de a-i ajuta pe veterani să se reîntoarcă la o viaţă activă.
Doctorul Richard Hoover a realizat metoda folosirii „bastonului lung” sau metoda “Hoover” de mers cu ajutorul bastonului alb. Aceste bastoane au fost proiectate pentru a fi utilizate ca nişte instrumente de mobilitate şi s-a revenit astfel la rolul lor anterior, dar s-a păstrat şi rolul simbolic de indicator al independenţei de mişcare a nevăzătorilor.
În această perioadă, bastonul alb a început să fie luat în considerare de politica guvernamentală ca un simbol al nevăzătorilor.
Prima ordonanţă specială privind bastonul alb a fost dată în decembrie 1930, în Peoria Ilinois. Ea garanta protecţia pietonilor nevăzători şi dreptul de trecere a străzii atunci când ţineau în mână un baston alb.
În 1935, statul Michigam a desemnat bastonul alb ca un simbol vizibil pentru nevăzători. Pe 25 februarie 1936, s-a adoptat aceeaşi ordonanţă în oraşul Detroit. Pentru a se adopta noua ordonanţă, nevăzătorii purtând bastoane albe, au demonstrat în faţa primăriei. În următorul an, Donald Schuur a scris un proiect de lege şi a propus-o spre adoptare statului respectiv. Legea oferea protecţie celor care foloseau bastonul alb pe timpul cât mergeau pe străzile din Michigan. Guvernatorul Frank Murphy a semnat această lege în martie 1937. Pe la începutul anilor 1960, mai multe organizaţii statale şi agenţii de readaptare, care ofereau servicii nevăzătorilor şi deficienţilor de vedere, au făcut presiuni asupra Congresului pentru a desemna ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca “Ziua bastonului alb” în toate statele din SUA. La data de 6 octombrie 1964, Congresul a dat o rezoluţie autorizând preşedintele SUA să proclame ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca fiind “Ziua bastonului alb”. Ziua internationala a nevăzătorilor, denumită și ‘‘Ziua bastonului alb‘‘’, a fost instituită de Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varșovia (Polonia). În fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamată ‘Ziua bastonului alb’ de către președintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internațional, ziua fiind sărbătorită pe întregul mapamond.
Istoric Lions Club International
Lions Club International este o organizație non-politică ce a luat naștere pe 7 iunie 1917, în Statele Unite al Americii, la inițiativa omului de afaceri Melvin Johnes. La scurt timp de la înființare, au început să se organizeze din ce în ce mai multe cluburi de acest fel, și Spiritul Lions a devenit internațional. Cluburile Lions au depus eforturi susținute pentru îmbunătățirea situației persoanelor defavorizate și pentru dezvoltarea continuă a comunităților lor. Lucru foarte important și demn de menționat, Lions Club International devine în 1954 membru fondator (cu statut de țară) a Organizației Națiunilor Unite, contribuind la întocmirea statutului ONU. În semn de recunoștere a acestei contribuții, anual, la sediul ONU din New York și Viena este serbată ziua Lions. În acest moment asociația Lions Club Internațional este cea mai mare asociație de voluntari din lume. Există peste 45.000 de cluburi Lions în peste 200 de țări, organizate în 842 de districte, cuprinzând 1.360.000 de membri În România, Districtul 124, a fost înființat în anul 1994 și este format din 53 de cluburi, cuprinzând 1.200 de membri.Denumirea organizației provine de la inițialele Liberty, Intelligence, Our Nation Safety, iar sigla are ca element figurativ doi lei, privind în două direcții: unul cu mândrie spre activitatea din trecut, unul cu încredere spre activitatea viitoare a membrilor asociației.Sloganul organizației este ”WE SERVE!” adică ”NOI SERVIM!” si a devenit deviza membrilor Lions din toată lumea. Cluburile Lions din întreaga lume servesc nevoile comunităților în care activează, având ca scop dezvoltarea climatului de înțelegere, promovarea competenței, participând activ la viața socială a urbei în spiritul civismului și al valorilor morale. Misiunea Cluburilor Lions este crearea și menținerea unui spirit de înțelegere între toți oamenii, prin oferirea voluntară de sprijin umanitar celor aflați în nevoie. Cluburile colaborează între ele la nivel național și internațional pentru îndeplinirea acestor generoase obiective.
Pentru membrii Lions deviza Noi Servim! este mai mult decât un motto, este o prioritate și o filozofie de viață.
No Comments
Comments for Clubul Lions Arad organizează ‘’Cina-dialog în întuneric’’ are now closed.