Marile succese orchestrale ale lui Georg Friedrich Händel, Suitele Muzica apelor şi Focuri de artificii, ocupă şi astăzi la o distanţă de mai bine de 250 de ani de la apariţia lor, un loc important în repertoriul modern. Acoperind nevoia de ambiental, Händel creează în prima jumătate a secolului al XVIII-lea două ópusuri de mare forţă şi relevanţă, care să susţină nevoia de ceremonial a suveranilor momentului.
Prima în ordinea apariţiei, Muzica apelor a fost proiectată ca fundal sonor pentru ceremonia regală programată să se desfăşoare pe râul Tamisa la 17 Iulie 1717 şi care îi era destinată regelui George I. A doua, Focuri de artificii, a fost creată trei decenii mai târziu, la comanda Regelui George al II-lea şi a însoţit un spectacol pirotehnic fără precedent, organizat în faimoasele grădini de la Vauxhall/Greenpark, în cinstea păcii de la Aachen din 1748.
”Suitele Muzica apelor şi Focuri de artificii de Georg Friedrich Händel, împreună cu Suitele I şi III pentru orchestră de Johann Sebastian Bach, alcătuiesc un admirabil tablou de epocă, creionat pe scena de concerte a Filarmonicii arădene în această ultimă seară de joi a lunii aprilie.” – Directorul General al Filarmonicii de Stat Arad – Dr. Alin Văcean
Iubitorii muzicii preclasice sunt aşteptaţi la o memorabilă întâlnire cu muzica secolului lui Bach şi Haendel, interpretată de orchestra simfonică a Filarmonicii sub bagheta dirijorului Cristian George Neagu.
No Comments
Comments for Capodopere preclasice la Filarmonica din Arad are now closed.