Casa de Cultură din oraşul Curtici, a găzduit în seara zilei de 5 mai un spectacol umoristic, „Internetul şi sătenii”, prezentat de către Asociaţia Scenic-Art.
Spectacolul, de fapt o comedie, a fost scris de către părintele Gheorghe Hodrea, cunoscut arădenilor, şi nu numai, drept Bace Toghiere, personaj hâtru care duminica dimineaţa poate fi auzit și la Radio Timişoara.
Comedia prezintă, în grai local, viaţa unei familii de la ţară, satul Sămânţa, care poate fi orice sat din câmpia Aradului, o familie formată din patru persoane, pe care autorul le-a transformat în personaje comice, destul de apropiate de viaţa reală din satele noastre.
Flore, zis Molcomu’, este capul familiei, rolul fiind interpretat magistral de către actorul Constantin Florea. Molcomu’ este cu adevărat molcom, vorbeşte monosilabic, este gânditor şi deodată când este singur se înviorează şi aleargă spre sticla cu răchie din care trage o duşcă.
Floriţa, pe numele din cartea de identitate Mariana Tofan, este nevasta lui Flore, ea, ca orice nevastă vorbeşte mult, devenind uneori chiar cicălitoare, totuşi îşi respectă bărbatul, deşi singură în faţa oglinzii mărturiseşte că în fetie a fost curtată de un şef de tren, iar în mărturia ei se simte un uşor regret după viaţa neştiută cu şeful de tren.
Petre zâs Vespile, este feciorul lor, care stă în casa părintească şi încearcă să adune 100 de oi ca să poată lua de nevastă pe cine doreşte el, asta este condiţia principală impusă de capul familiei, Molcomu’. Vespile este interpretat de către Marian Parfeni, care prin atitudinea lui acidă şi înţepătoare, prin siluetă, chiar aminteşte de insecta înţepătoare, care în final va înţepa urât, va pleca în Australia, normal că după oi, care sunt ca-n poveştile româneşti, cresc într-un an cât altele în doi.
Cel de-al patrulea personaj nu poate fi decât o fată, Lili, studentă la informatică la Cluj, iar la Sămânţa cunoscut drept Leana lu’ Molcomu’. Rolul a fost luat de către actriţa Alina Fabri şi a fost interpretat la fel de magistral ca şi celelalte roluri. Lili, studenta de la Cluj este plină de ifose, nu-i mai place mâncarea de acasă, nu-i mai place nici de mama, nici de frate, doar Flore, tata, pare mai apropiat, probabil este sponsorul năbădăioasei Lili. Totuşi, spre finalul spectacolului atunci când Lili îmbracă hainele populare, devine Leana lu’ Molcomu’, o fată de la ţară cu bun simţ şi iubitoare de satul natal.
De regia spectacolului s-a ocupat Ionel Bulbuc, iar sunetul a fost asigurat de către Radu Bădoiu, tot spectacolul a fost posibil prin bunăvoinţa Primăriei Curtici, Consiliului Judeţean Arad şi Centrului Cultural Judeţean Arad.
Spectacolul a fost urmărit de vreo sută de curticeni care într-o seară de vinery, printre stropii de ploaie, au lăsat televizorul şi au venit la Casa de Cultur. N-au fost dezamăgiţi, au râs cu poftă, au aplaudat şi poate unii şi-au adus aminte că tot la Curtici s-a petrecut acţiunea nuvelei “Pădureanca” de Ioan Slavici. Poate undeva în colţul sălii, nevăzut privea şi Busuioc, bogătoiul din Curtici, cred că l-am văzut, privea prin sală, mulţumit de urmaşii lui curticeni, a aruncat o privire şi înspre mine, mi-a făcut uşor cu degetul şi parcă a şoptit “Aşa, aşa, nu lăsaţi graiul nost să ptiară! ” Eh , poate a fost doar o nălucire, sau realitate, nu ştiu.
Printre spectatori l-am remarcat şi pe primarul Curticiului, Bogdan Ban, un primar tânăr, aplecat spre viaţa consătenilor lui, pe care încearcă să nu-i dezamăgească cum au făcut alţi primari înaintea lui. Pe primar îl cunosc demult, mi-a mărturist în câteva cuvinte dorinţa lui de face viaţa curticenilor frumoasă, adică vrea centură ocolitoare-care este chiar necesară, vrea activităţi culturale… Ce pot zice? Succes, domnule primar!
Din discuţiile cu autorul comediei şi cu actorii am înţeles că aseară a fost premiera, spectacolul va continua şi în alte localităţi ale judeţului, şi chiar va reveni la Curtici. Sfatul meu este să mergeţi să vedeţi comedia, merită, are un umor savuros şi sănătos, pornit din inima şi sufletul poporului nostru reprezentat în acestă comedie de autorul ei, părintele Gheorghe Hodrea, care a avut şi el un rol, acela de Bace Toghiere, dobaşu’ satului Sămânţa.
Felicitări, Gheorghe Hodrea, Felicitări Molcomu’, Floriţa , Vespile şi Lili şi mult success în continuare, aşa cum aţi avut aseară pe scena Casei de Cultură Curtici.
Ioan Alexandru Ardelean
No Comments
Comments for „Internetul și sătenii”… la Curtici are now closed.