Joi 8 Iunie 2017 ora 19.00
Concert simfonic
Dirijor Matei Corvin
Solistă Helga Andrea Scheibert SUA
Program
Franz Liszt Concertul nr.1 în mi bemol major pentru pian şi orchestră
Antonin Dvorak Simfonia a IX-a în mi minor op.95 “Din Lumea Nouă”
Helga Andrea Scheibert deschide programul de la ora 19.00, din Sala Cercului Militar, cu cea mai spectaculoasă partitură pianistică a lui Franz Liszt, Concertul nr. 1 în mi bemol major, o propunere concertistică de anvergură, care oglindeşte aspectele cele mai spectaculoase ale limbajului european în perioada de culminaţie a secolului romantic.
Ultimul deceniu al secolului al XIX-lea şi cea mai strălucitoare simfonie a lui Anton Dvorak, cea de a IX-a, Din Lumea Nouă, amplifică pe urmă audiţia prin extensiile ansamblului orchestral, noua abordare aleasă pentru această ultimă lună de stagiune reconfirmând eficienţa şi maleabilitatea unui întreg simfonic, ideal integrat în dinamica repertoriilor de mare succes.
Matei Corvin s-a născut în 1953, în România şi a urmat studiile de specialitatela Liceul de muzică din Bucureşti, la clasa de flaut îndrumată de Virgil Frâncu. Începe încă din anii de liceu o bogată activitate de scenă şi de înregistrări pentru Radioteleviziunea Română.
După absolvirea Liceului de muzică a fost admis la ConservatorulCiprian Porumbescu din Bucureşti, unde şi-a continuat studiile sub aceeaşi îndrumare. Perioada este marcată de un număr impresionant de recitaluri, pe scena de la Conservator, la Sala Radio şi Ateneul Român, de concerte solistice realizate cu acompaniamentul orchestrelor Conservatorului şi Camerata şi de participărila Festivalurile Internaţionale dela Bayreuth, Praga, Paris şi Barcelona. În1976 a obţinut premiul Ila Concursul Naţional de Muzică Românească.
După absolvirea Conservatorului, în 1976, adevenit membru al partidei de flaut din cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, unde a cântat sub bagheta unor dirijori renumiţi, precum Sergiu Celibidache sau Kurt Mazur. În această perioadă şi-a continuat activitatea concertistică, apărând pe scena Sălii Mici a Palatului şila Ateneul Român, cântând ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cluj, Sibiu, Timişoara, Braşov, Bacău, Ploieşti si Craiova. În paralel cu activitatea concertistică şi pedagogică a devenit colaborator permanent al emisiunilor Radioteleviziunii Române şi a asistat la cursurile de dirijat ale lui Sergiu Celibidachela Bucureşti şi Witold Rovitsckila Viena.
A părăsit România în 1983, devenind profesor de flaut în Franţa şiGermania. Nu a renunţat nici la cariera de scenă, susţinând recitalurila Paris, Marseille, Cannes, Saint-Tropez, Hamburg şi Köln şi a început în paralel să ia lecţii de dirijat cu Erich Kluge, profesor de dirijatla Academiadin Köln, apărând ca solist şi dirijor al Orchestrei de Cameră din Köln, într-un turneu de concerte pe Coasta de Azur.
În 1985 areuşit să ocupe prin concurs poziţia de flaut solo al Orchestrei Simfonice din Cape Town, Africa de Sud, unde a cântat timp de 13 ani. A susţinut numeroase recitaluri, a înregistrat pentru Radioteleviziunea Sudafricană şi a apărut ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cape Town, Bloemfontein, Cape Chamber Orchestra şiCape Philharmonique, interpretând concertele importante ale repertoriului pentru flaut. A predat la Conservatorul din Cape Town şi a fost invitat în numeroase ocazii să facă parte din jurii locale şi naţionale. În 1999 i-a apărut primul CD En Bateau, care s-a bucurat de un succes remarcabil.
În 1997 afost numit profesor de flaut şi dirijat la Conservatoruldin Stellenbosch, iar în 2001 i-a fost decernat titlul de Doctor de Filosofie în Muzica de către Universitatea din Cape Town.
După ce şi-a perfecţionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai renumiţi discipoli ai lui Sergiu Celibidache), în anul 1997 aînceput o bogată carieră de dirijor. În anul 2000 afost numit director muzical şi prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia, iar în 2001 director fondator şi dirijor al Cape Town Concert Orchestra. Este de asemenea director muzical şi prim dirijor al orchestrei simfonice a Universităţii din Stellenbosch. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din România, printre care Filarmonicile din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timişoara, Ploieşti, Sibiu, Craiova, Piteşti, Botoşani şi Râmnicu Vâlcea. În prezent colaborează cu orchestre din Africa de Sud, România,Ucraina,Bulgaria şi Italia şi are angajamente viitoare în Belgia şi Italia. Printre colaborările sale de excepţie se numără concertul cu Luciano Pavarotti din Africa de Sud şi acela cu Filarmonica din Johannesburg, unde l-a acompaniat pe legendarul Pinchas Zukerman.
Helga Andrea Scheibert a studiat la Liceul de artă din Târgu Mureş, la clasa profesoareiSzőnyi Márta, şi la Academia de Muzică Gheorghe Dima, cu pianistul Csíky Boldizsár. În anul2010 a obţinut diploma Universităţii Duquesne din Pittsburg, iar trei ani mai târziu, şi-a finalizat masteratul la aceeaşi universitate. Ca îndrumători la clasele de pian, i-au fost profesorii David AllenWehr şi Peter Amstutz.
În perioada anilor de studii a urmat cursuri de măiestrie îndrumate de Henry Spinelli, Barbara Nissman, Christopher Taylor, Daniel Goiţi, Adriana Bera, Walter Kraft, Maxim Mogilevsky.
Începând din anul 1992 susţine recitaluri în România şi SUA, iar experienţa ei concertistică este legată de colaborările cu orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş şi orchestra simfonică şi orchestra de suflători a Universităţii Duquesne
S-a impus deopotrivă în domeniul didactic, acumulând experienţe ca îndrumător de cursuri în cadrul Mary Pappert School of Music – Universitatea Duquesne şi profesor de pianla SetonCenterSuzuki School of Music şila HopeAcademy.
Începând din anul 2009 este dirijoarea corului, organistă şi director muzical al Bisericii Metodiste Unite din Bridgeville, Pittsburg.
No Comments
Comments for Concert simfonic. Dirijor Matei Corvin are now closed.