Amadeus Guitar Duo face parte din elita ansamblurilor de chitară clasică din întreaga lume, bazele sale fiind puse în 1991 de canadianca Dale Kavanagh şi chitaristul german Thomas Kirchhoff . Secretul succesului lor şi al unei agende de peste 70 de concerte pe an constă în devotamentul artiştilor pentru instrumentul pe care îl servesc cu nobleţe şi care în conştiinţa consumatorilor de muzică clasică s-a impus ca unul dintre marile favorite.
”După o absenţă de câţiva ani din programele de stagiune ale Filarmonicii, muzica pentru chitară clasică revine la mijlocul lunii mai, oferind prin prezenţa duoului Amadeus, mari partituri de concert şi succese de recital.
Zilele muzicii de chitară clasică (16–18 Mai 2013) se desfăşoară acum sub marca celebrului duo chitaristic, dispus să împărtăşească din experienţa lui de scenă, dar şi din aceea a claselor de măiestrie.” – Dr. Alin Văcean – Directorul General al Filarmonicii de Stat Arad
Seara simfonica din 16 Mai 2013 este o seară impregnată de sonorităţi iberice, în care Concierto de Aranjuez şi Concierto madrigal de Joaquin Rodrigo sunt însoţite de numerele cele mai spectaculoase ale suitelor Carmen de Georges Bizet. La acest eveniment mult aşteptat, Dale Kavanagh şi Thomas Kirchhoff sunt acompaniaţi de orchestra simfonică şi de dirijorul Dorin Frandeş.
Zilele muzicii de chitară clasică continuă cu recitalul de vineri al chitariştilor, seara de 17 Mai prezentând printr-un mixaj stilistic, titluri de muzică barocă clasică, romantică şi de secol XX. Lucrările sunt semnate Joaquin Rodrigo, Georg Friedrich Händel, Johann Kaspar Mertz, Mario Gangi, Dale Kavanagh, Antonio Vivaldi, Alexandr Borodin, Alfonso Montes.
În ultima zi a sejurului lor la Arad, Dale Kavanagh şi Thomas Kirchhoff se adresează specialiştilor şi interpreţilor amatori, Sâmbăta de 18 Mai fiind rezervată cursurilor de măiestrie, pe care cei doi invitaţi le susţin pentru prima oară sub cupola Filarmonicii arădene.
AMADEUS GUITAR DUO
Dale Kavanagh (Canada) şi Thomas Kirchhoff (Gemania) s-au impus pe scenele internaţionale de concert începând cu anul 1991, când au pus bazele ansamblului AMADEUS GUITAR DUO. Cotat astăzi ca unul dintre cele mai performante duo-uri de chitară ale Europei, Amadeus Guitar Duo este cunoscut deopotrivă în Europa şi SUA, cariera lui însumând până acum peste 900 de apariţii în concert.
Extrem de apreciaţi de public şi totodată de critica de specialitate, chitariştii parcurg un repertoriu cameral şi de concert. Se bucură de atenţia multor creatori ai prezentului, acumulând şi interpretând în primă audiţie un număr impresionant de lucrări care le-au fost dedicate. Printre acestea se numără concertele pentru două chitare şi orchestră de Roland Dyens, Carlo Domeniconi, Jaime Zenamon, Christian Jost şi Gerald Garcia sau lucrări pentru repertoriul de recital semnate Stephen Dodgson, Harald Genzmer, Jaime M. Zenamon, Martin Herchenröder.
Specializat în repertoriul pentru două chitare şi orchestră, Amadeus Guitar Duo a realizat până acum 12 CD-uri (Haenssler – Classic, Fono) şi a înregistrat totodată pentru numeroase posturi de radio şi televiziune (BBC, CBC, ZDF, WDR, TRT, RTL).
Pe lângă programele camerale desfăşoară o activitate vastă concertistică şi abordează un repertoriu alcătuit din lucrări semnate Joaquin Rodrigo, Gheorghe Zamfir, Sérgio Assad, Harald Genzmer, Carlo Domeniconi, Jaime M. Zenamon, Roland Dyens, Antonio Vivaldi şi Joseph Haydn.
Au cântat acompaniaţi de orchestrele de cameră din Praga, München şi Mannheim, de Philharmonica Hungarica, Orchestra Prezidenţială din Ankara, Orchestra Filarmonicii din Halle, orchestra de cameră din Mainz sau orchestra Filarmonicii din Turingia şi sunt invitaţi să concerteze în China, SUA, Canada, Italia, Anglia, Austria, Turcia, Polonia şi România.
Canadianca Dale Kavanagh este una dintre cele mai talentate chitariste ale lumii. Între 1986 şi 1988 a fost câştigătoarea competiţiilor Segovia din Spania, Gargagno din Italia, Neuchâtel din Elveţia şi deţinătoarea premiului special al Concursului internaţional din Finlanda.
A absolvit cursurile Universităţii Dalhousie din Canada şi şi-a obţinut specializarea în solistică la Academia de Muzică din Basel (clasa lui Oscar Ghiglia).
Desfăşoară o dublă carieră de recital şi de concert, agenda sa cuprinzând până acum peste 40 de ţări.
Înregistrările ei au fost elogiate în paginile revistelor de specialitate, precum Classical Guitar Magazine, Fanfare-Magazine, Fono-Forum, Hi-Fi-Vision, Gendai Guitar, Gitarre & Laute, La Cahir de la Guitare, Musikblatt, Staccato, Soundboard Magazine, Gitar och Luta ş.a.
Este prezentă în festivaluri muzicale din Canada, Turcia Polonia, Germania, Olanda, Suedia, Ungaria, Anglia, Argentina, Mexic, China şi SUA şi a susţinut mai mult de 900 de concerte în întreaga lume.
Mulţi compozitori i-au dedicat lucrări – Carlo Domeniconi, Roland Dyens, Jaime M. Zenamon, Stephen Dodgson, Stephen Funk-Pearson, Bruce Shavers, Christian Jost şi Harald Genzmer.
Din 1999 predă la Facultatea de muzică din Detmold şi din acelaşi an este artist exclusiv Haenssler Classic .
Thomas Kirchhoff predă la Facultatea de muzică din Detmold din 2004.
După ce a pus la Iserlohn bazele unuia dintre cele mai prestigioase Festivaluri de chitară din lume, Thomas a organizat Festivalul de chitară clasică din Wolfville Canada
A studiat la Musikhochschule din Dortmund şi a urmat cursuri private la Londra cu David Russel în 1986-1987.
Din 1986 a susţinut mai mult de 800 de concerte în peste 30 de ţări (în afară de Amadeus Guitar Duo, a cântat în perioada 1989 -1993 în ansamblul Ars Vivendi, cu flautista germană Doris Diet) şi a produs 12 discuri.
Interviuri cu Thomas Kirchhoff şi Dale Kavanagh au apărut în Guitar (2001), Gitarre & Laute (1996), Gitar och Luta (1999), Musikblatt (1994), Klassik Heute (2000), Akustik Gitarre (1998), Scala (1999) and Fono-Forum (2001).
Compozitori renumiţi i-au dedicat lucrările lor. Printre ele se numără concertele pentru două chitare şi orchestră de Harald Genzmer (München) şi Gerald Garcia (Oxford). Lucrări pentru chitară şi flaut dar şi pentru Amadeus Guitar Duo au fost scrise de compozitori precum Stephen Dodgson, Carlo Domeniconi, Roland Dyens, Jaime Zenamon, Martin Herchenröder, Toby Twining, Harald Genzmer, Peter Michael Hamel şi Christian Jost.
În 1992 a pus bazele Simpozionului Internaţional de Chitară de la Iserlohn, cu mai mult de 220 de studenţi din 50 de ţări, astăzi unul dintre cele mai proeminente festivaluri internaţionale de chitară din lume.
No Comments
Comments for Zilele Muzicii de Chitară Clasică 16 -18 Mai 2013 are now closed.