Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorirea zilei Marii Uniri. În plus, în 2018 se vor împlini 100 de ani de la evenimentul istoric pentru națiunea română, în înfăptuirea căruia orașul nostru a avut o contribuție deosebită. Autorităților locale nu pare să le pese prea mult, totuși, de aceste lucruri de mare importanță pentru Arad respectiv arădeni.
„Întreaga problematică a monumentului Marii Uniri a fost gestionată absolut neinspirat de conducătorii urbei. Aș pleca de la alegerea sculptorului Florin Codre, a cărui așa-zisă operă, o împletitură de prost gust turnată în China, este un kitsch suprem, scump și nedemn pentru un oraș de talia Aradului. Apoi, toată tevatura existentă în jurul monumentului, amplasarea acestuia fiind tergiversată la nesfârșit, denotă lipsa de seriozitate și de credibilitate a mai-marilor edili. Persistența în bâlbâieli și inconsecvență discreditează administrația locală și, din păcate, aruncă o lumină negativă asupra orașului nostru, un oraș greu încercat din pricina greșelilor în lanț comise de un cerc restrâns de persoane. Nu este posibil să vii tu, în calitate de primar și să ceri un alt vot pentru alt amplasament al monumentului, după ce consilierii votaseră deja pentru așezarea lui în cadrul Lacului Pădurice! Este încă o mostră a felului nociv, găunos și părtinitor în care se face politică și administrație în Arad, timp în care sculptura comandată zace în curtea casei personale a artistului brașovean” – subliniază Florin Galiș, președintele ALDE Arad.
Împotriva discutabilei valori a monumentului și a amplasării sale în Piața Catedralei, așa cum se intenționează în momentul de față, s-au ridicat o serie de voci arădene avizate. „Din diverse interese comerciale, hoteliere -care primează înaintea interesului public- se dorește desființarea respectiv relocarea actualei piețe agroalimentare din zonă. În contrast cu lanțurile de tip supermarket, atât de dragi edilului-șef, de care te împiedici la tot pasul, există o penurie de piețe agroalimentare în municipiu. Iar noi ne străduim, într-un mod absolut regretabil, să atentăm la puținele încă existente, în loc să le modernizăm și să amenajăm altele noi. Așa cum am mai spus, renunțarea la piața agroalimentară din fața Catedralei ar putea fi făcută dacă s-ar crea câteva piețe noi, inclusiv în cartiere, iar pentru piețarii respectivi s-ar amenaja un loc civilizat și modern pe locația actualei zone închise. Iar asta nu în mod necesar pentru amplasarea acestui monument, ci pentru asigurarea unei zone care să onoreze Catedrala Veche” – completează președintele ALDE Arad, Florin Galiș.
În condițiile date, autoritățile locale nu vor mai avea ocazia de a amplasa monumentul Marii Uniri până la 1 decembrie. „Este un nou eșec al administrației Aradului, adăugat la seria de eșecuri deja existente. În ce ne privește, centenarul din 2018 urmează să îl marcăm printr-o suită de manifestări omagiale. Pe această cale susținem ideea expunerii monumentelor celor trei corifei ai Marii Uniri, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu, într-o poziție centrală a Aradului, în paralel cu popularizarea rolului esențial deținut de aceste personalități și de ceilalți corifei ai Unirii, din Arad, în formarea României Mari” – menționează Florin Galiș, președinte ALDE Arad.
No Comments
Comments for Marea Unire trebuie aniversată cum se cuvine are now closed.