Prima zi a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber a strâns la ştradul Neptun sute de arădeni, chiar dacă vremea a fost potrivnică. Vorbim despre cel mai complex eveniment gastronomic din Sud-Estul Europei, la care participă competitori din România şi din străinătate. Radu Zărnescu, organizatorul campionatului, a avut grijă ca prima zi a evenimentului să se desfășoare ca la carte. După aperitivele reci preparate de la primele ore ale dimineții de sâmbătă au urmat preparatele calde. Primii care au terminat de gătit au fost cei de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Arad. Aceștia au preparat trei feluri de mâncare: fasole cu ciolan, mazăre cu cârnați și mămăliguță cu sarmale. De asemenea, aceștia au mai pregătit și o „tocăniță de primăvară” din care a degustat juriul. Adrian Bîcleşan, comandantul Inspectoratul Județean de Jandarmi Arad, a declarat că preparatul special a fost inspitat din bucătăria franceză. După-amiază, cei prezenți pe ștrand au putut gusta friptură de purceluși de lapte la grill și tocană marinată de miel. Este vorba despre grill–ul uruguaian. De asemene, în cadrul evenimentului au avut loc numeroase cursuri de asociere a vinurilor cu mâncarea, oferite gratuit publicului de către somelieri. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu oferirea premiilor celor mai buni bucătari.
Duminică programul este următorul:
08:00 – Înscrierea concurenţilor; 10:00 – Arad’s Chefs Challenge (profesionişti – probă individuală), partea 1 – categoria porc; 11:00 – Startul competiţiei de preparate culinare reci la categoriile peşte, patiserie şi carving (sculptură în fructe şi legume); 12:00 – Masters of Flames, categoria fel de bază la ceaun (coş secret de ingrediente); 12:30 – Prezentarea celui mai avansat cuptor de pizza din lume (prezintă Bilancia Exim); 13:00 – Startul Campionatului Naţional de Pizza. Sesiuni de degustări; 13:30 – Şcoala vinului – cursuri de asociere a vinurilor cu mâncarea, oferite gratuit publicului de către somelieri; 14:00 – Arad’s Chefs Challenge (profesionişti – probă individuală), partea a 2–a – categoria peşte; 14:15 – Gastro Show cu specific oriental: miel la cuptor, kebab şi humus. Găteşte şi prezintă Chef Odeh Abu Elhawa (Israel). Sesiuni de degustări; 14:30 – Încetarea competiţiei de preparate reci, deliberarea juriului; 15:00 – Gastro Show: miel împachetat în lut şi gătit în groapă cu jar. Sesiuni de degustări; 15:30 – Bufet de gustări prezentat în cinstea zilei Naţionale a Italiei (degustări de produse tradiţionale din Italia, spumant Proseco); 16:00 – Gastro Show în cinstea italienilor, tocană vânătorească din carne de cerb. Găteşte şi prezintă Marcel Iorga. Sesiuni de degustări; 16:30 – Încetarea competiţiei la ceaune. Sesiuni de degustări la standurile echipelor; 17:00 – Încetarea competiţiei de pizza; 17:30 – Gastro Show cu specific moldovenesc: sarmale cu mămăligă şi pârjoale cu cartofi copţi. Prezintă Chef Gigi Fedeleş (Cavalerul Medieval); 18:00 – Parada Somelierilor (Organizaţia Somelierilor din România), prezintă incursiune în lumea vinurilor cu Marian Timofti, preşedintele OSR; 18:30 – Concurs de spălat – viteză a vaselor din bucătarie – premii oferite de Henkel România; 19:00 – Cina Suedeză: somon afumat cu legume la cuptorul de pizza. Prezintă Chef Tibi Kiss. Sesiuni de degustări; 20:00 – Decernarea premiilor; 21:00 – Încetarea programului.
[nggallery id=33]
No Comments
Comments for Sute de arădeni prezenţi la Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber (FOTO) are now closed.