În ultima şedinţă de Guvern din această săptămână, PSD-ALDE a ales să compromită şi managementul sustenabil şi protejarea patrimoniului natural al României. Eforturile organizaţiilor neguvernamentale, care au în custodie arii naturale protejate sunt nimicite de PSD-ALDE prin adoptarea “peste noapte” a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor.
Conform acestui act normativ, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate va prelua administrarea tuturor ariilor naturale protejate, iar motivele invocate sunt uluitoare – din pricina ariilor naturale protejate nu există infrastructură (!), ceea ce generează “un timp îndelungat pentru deplasarea între regiunile României, care împiedică dezvoltarea turismului”; faptul că nu se poate construi în ariile naturale protejate determină “un impact negativ asupra întregii economii naţionale” şi exemplele de acest fel continuă pe câteva pagini.
Am salutat crearea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, în ideea păstrării scopului său iniţial, acela de a asigura un management unitar şi eficient al ariilor naturale protejate, prin planificarea strategiilor de acţiune pentru gestionarea reţelei de arii naturale protejate şi printr-o monitorizare drastică a implementării strategiilor de management şi a respectării prevederilor planurilor de management asumate de custozi. Însă ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că întreg PSD-ul a devenit adeptul celebrei cugetări “avem prea multe arii protejate”.
Prejudiciile aduse patrimoniului natural din România prin ordonanţa de urgenţă aprobată sunt incomensurabile. Întreb ministrul mediului, în subordinea căreia funcţionează ANANP: ce se va întâmpla cu toate proiectele aflate în curs de implementare în ariile protejate gestionate de organizaţii neguvernamentale sau cu cele deja aprobate, ce urmează a se implementa? Cine va răspunde pentru pierderile şi întârzierile generate de aceste măsuri catastrofale pentru administrarea patrimoniului natural din România? De ce acest act normativ nu a fost supus consultării publice şi dezbaterii în Parlament, conform legislaţiei în vigoare? Care este motivul real al grabei, al promovării sale în regim de urgenţă?
Întrebări retorice, pentru că schimbarea de două ori în timp relativ scurt a conducerii ANANP se înscrie în modelul promovat de PSD-ALDE la nivel guvernamental – cel de-al treilea preşedinte ANANP, obedient PSD-ului, va guverna peste un sfert din teritoriul României. Asistăm deci de astăzi la legalizarea dezastrului din domeniul administrării ariilor protejate.
Glad Varga
Deputat PNL
No Comments
Comments for Glad Varga (PNL): „Administrarea sustenabilă a patrimoniului natural al României compromisă de PSD-ALDE” are now closed.