Deputatul PSD Dorel Căprar a susţinut astăzi în plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică prin care a subliniat avantajele descentralizării administrative, prin crearea regiunilor de dezvoltare. Redăm mai jos integral textul declaraţiei politice.
Descentralizare prin regionalizare
Indiscutabil, cel mai important proiect al României de după decembrie 1989 este proiectul regionalizării ţării, semn clar al despărţirii definitive de perioada comunistă şi de împărţirea admnistrativ-teritorială gândită înainte de 1989 . Cu ochii spre viitor dar şi observând o dezvoltare dezechilibrată a multor zone ale României, tocmai pentru că lipsesc aceste regiuni, actuala guvernare militează spre o clară descentralizare administrativă. Descentralizarea, doamnelor şi domnilor înseamnă în primul rând să luăm din atribuţiile de administrare şi dezvoltare locală şi regională, să le luăm de la Guvern, ministere şi să le ducem către aleşii locali, către regiuni, judeţe, autorităţi locale. Pe scurt simplificarea sistemului administrativ şi reducerea birocraţiei şi a costurilor. Totul privit prin prisma faptului că fiecare regiune devine astfel autoritate de management. Asta înseamnă – în sfârşit – mai mulţi bani la regiune, o dezvoltare echitabilă, în timp ce autorităţile publice centrale vor fi mult mai aproape de oameni, un alt argument ce conduce către dorinţa regionalizării. Ca să nu mai pomenesc de faptul că – indiscutabil – cel mai mare avantaj va fi capacitatea reală pe care o vor avea regiunile, de absorbţie a fondurilor europene, cu atât mai mult cu cât ne pregătim pentru ciclul bugetar european 2014-2020. Iar într-o perioadă de criză mondială speranţa de a avea mai mulţi bani la buget este legată indiscutabil de absorbţia fondurilor europene.
În tot acest context politic şi administrativ este necesar să vorbim în acelaşi timp şi de revizuirea Constituţiei, fără doar şi poate noua Constituţie a României, printre altele, va trebui să cuprindă şi aceste unităţi administrativ-teritoriale, ele fiind statuate prin legea fundamentală a statului. S-a creeat un fals mit legat de faptul că prin regionalizare va scădea numărul angajaţilor consiliilor judeţene. Nimic mai fals în contextul în care aceste unităţi administrativ-teritoriale vor avea competenţe mult sporite.
Cuvântul de ordine al judeţului din care provin şi pe care îl reprezint, ARAD, este descentralizare prin regionalizare. Oamenii din colegiul meu au o reală nevoie de garanţii sociale şi cred că pachetul minim de investiţii obligatorii pe care îl aduce această abordare strategică reprezintă o soluţie viabilală. În întâlnirile pe care le am periodic cu cei pe care îi reprezint am constatat că, oamenii sunt interesaţi de cum va arăta regiunea, sunt interesaţi să afle care sunt argumentele pentru care regionalizarea aduce dezvoltare.
Nu numai că discutăm despre faptul că în mai puţin de 10 ani vom reuşi să realizăm o echilibrare a şanselor dar avem şi garanţia asigurării unui nivel minim obligatoriu de civilizaţie. Mă refer aici la apă, canalizare, şcoală, dispensar, farmacie, drumuri asfaltate.Privesc optimist la ideea că, de ce nu, comunele, prin, asociere, vor fi şi ele atrase, în aşa fel încât, încet, încet, să avem un nivel minim de civilizaţie şi dezvoltare garantat în judeţul Arad şi în ţară. Extinzând un pic cadrul mi se pare deosebit de important faptul că exclusiv în grija regiunii va reveni întreţinerea autostrăzilor şi drumurilor naţionale.
Concluzionând, stimaţi colegi, indiferent de orientarea politică cred că obiectivul central este unul comun şi anume dezvoltarea echilibrată a acestei ţări. Trebuie să înţelegem cu toţii că nu se descentralizează autoritatea şi caracterul unitar al statului român, regionalizarea nu presupune federalizare şi nu este un atentat la temelia şi fibra statului român ci o poartă spre un viitor echilibrat, modern, european.
No Comments
Comments for Deputatul Dorel Căprar a susţinut în Parlament o declaraţie cu privire la descentralizare prin regionalizare are now closed.