- Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale de până la 60 de lei, pentru fiecare bec;
- Mai multe surse de lumină direcţionate sunt mai potrivite decât o lumină centrală cu o putere mai mare;
Încet, încet toamna îşi intră în drepturi, iar durata zilei scade şi este nevoie de alte surse de iluminat pentru a ne desfăşura activităţile ce ne fac plăcere.
Desigur, nu mai putem folosi lămpile cu gaz ale bunicilor, dar avem la dispoziţie mai multe soluţii pentru a ne îmbunătăţi calitatea vieţii printr-un iluminat eficient din locuinţele noastre, cu un consum redus de energie.
Odată cu începerea şcolii încep şi temele pentru copii, care se vor termina uneori după lăsarea întunericului şi, tocmai de aceea, o lampă de birou este extrem de utilă. Fasciculul de lumină îl putem direcţiona spre cărţi şi caiete,fără să fie umbre, iar intensitatea luminoasă o putem ajusta pentru a nu induce o stare de oboseală şi pentru a nu avea un consum mai mare de energie.
Simţim nevoia ca, în aceeasi cameră, să utilizăm uneori o lumină puternică, alteori difuză, în funcţie de activităţile pe care le avem. Pentru a reuşi să avem lumina pe care ne-o dorim, putem înlocui întrerupătoarele sau comutatoarele din casă cu variatoare de tensiune, ce ne permit să adaptăm intensitatea luminoasă în funcţie de nevoile noastre sau cu soluţii de iluminat inteligent ce pot fi controlate prin Wi-Fi.
Montarea unor corpuri de iluminat cu senzori de prezenţă în gospodărie, pe casa scării, sau în zonele de tranzit, ne vor ajuta să economisim energie, ele funcţionând doar când o persoană este în raza de acţiune a senzorilor.
În general, iluminatul artificial necesită atenţie din partea noastră, deoarece becurile clasice produc 95% căldură şi doar 5% lumină, pe când cele cu LED au o degajare de căldură mult mai redusă. Becurile economice sau cu LED produc la fel de multă lumină ca şi cele cu filament, dar pot aduce economii anuale de până la 60 de lei, pentru fiecare bec. De reținut că acestea consumă cu până la 75% mai puţină energie decât cele incandescente.
Alte sfaturi utile: mai multe surse de lumină sunt mai potrivite pentru iluminare decât o lumină centrală cu putere mai mare; foloseşte lumini solare cu reglaj electric pentru gradină. Lămpile solare nu trebuie să fie conectate la circuitul de curent al casei iar cel mai bun lucru în toate acestea este că lumina din energia solară este gratuită.
Indiferent că este naturală sau artificială, lumina joacă un rol deosebit de important în vieţile noastre şi ne poate influenţa în mod semnificativ starea de spirit, chiar şi în momentul în care vedem factura la energie.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a circa 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,1 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2 miliarde de euro.
No Comments
Comments for Sfaturi practice: Cum îți poți reduce factura la energie cu ajutorul iluminatului inteligent are now closed.