Complexul Muzeal Arad a pregătit câteva surprize pentru publicul arădean. Dinozauri, în mărime naturală, vor fi expuşi, timp de două luni, la Complexul Muzeal Arad. Expoziţia se adresează vizitatorilor de toate vârstele, cu precădere copiii, a căror acces este gratuit.
„Datorită unui parteneriat între Complexul Muzeal Arad, Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, și Parcul tematic DinoParc Râșnov am reuşit să organizăm la Arad expoziția DINOZAURII – O LUME DISPĂRUTĂ, şi astfel să aducem în atenţia publicului una dintre cele mai interesante perioade din istoria vieţii pe Pământ”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.
Dinozaurii – O lume dispărută va fi deschisă în Expoziția Științele Naturii din Palatul Cultural și Parcul Copiilor, în perioada 04 octombrie – 08 decembrie 2019. Vernisajul va avea loc vineri, 04 octombrie, orele 11:00.
„Mărturisesc că aceasta expoziţie am gândit-o de cel puțin un an, fiind o provocare pentru mine și mă bucur ca azi, în calitate de manager interimar, am reușit sa o pun în practică. Convingerea mea este ca muzeul trebuie să devină «viu», muzeul trebuie să vină în întâmpinarea dorințelor publicului, ajutându-l să descopere lucruri noi, deosebite și, in primul rând, interactive. Doresc ca fiecare copil atât din Municipiu și în special din județ, să viziteze această expoziție. Fac un apel pe această cale primarilor din județ și directorilor de școli să organizeze, de exemplu, orele de biologie în cadrul acestei expoziții”, a precizat Bogdan Blaga, director interimar al Complexului Muzeal Arad.
Expoziția, deschisă în muzeu, prezintă cercetările paleontologice derulate de Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj, care au pus în evidență noi situri cu faună de vertebrate din Cretacicul Superior, atât în Bazinul Hațeg, cât și în Poiana Ruscă și în județele Alba, Sălaj și Cluj.
Expoziția cuprinde reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului, realizate de artista Ionela Pop, sub îndrumarea paleontologilor.
Reconstituirile redau dinozauri: sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime, 2.3 m înălțime), ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare: Ornithocheirus.
Exponatele reprezintă specii de dinozauri, care populau cu 70-66 de milioane de ani î.Hr., un teritoriu insular înconjurat de apele Tethysului. Fiind obligate să trăiască pe un areal restrâns, unele dintre reptile și-au redus dimensiunile devenind „pitici” – astfel talia lor nu ajungea la cea a dinozaurilor înrudiți descoperiţi pe teritoriul Americilor sau al Asiei. Dinozaurii viețuiau alături de o întreagă faună în care se remarcă alte reptile, precum șopîrle, șerpi, pterozauri, crocodili, țestoase ori pești și mamifere.
Tot în cadrul expoziției DINOZAURII – O LUME DISPĂRUTĂ, dar în Parcul Copiilor, lângă intrarea în muzeu, pot fi văzute și trei specii de dinozauri, atestați științific, din cadrul parcului tematic DinoParc Râșnov (județul Brașov), singurul parc tematic din România şi unicat în Sud-Estul Europei.
Mai multe detalii:
https://muzee.ubbcluj.ro/muzee/muzeul-de-paleontologie-si-stratigrafie
https://www.dinoparc.ro/home.html
No Comments
Comments for La Arad, expoziţia DINOZAURII – O LUME DISPĂRUTĂ! are now closed.