Grupul Partidului Popular European – PPE, din care face parte și europarlamentarul PNL Gheorghe FALCĂ s-a reunit în cadrul unei ședințe extraordinare unde a fost prezentă și președintele Comisiei Europene, Ursula van der Leyen. Aceasta le-a prezentat europarlamentarilor Planul de redresare economică și noua propunere a Cadrului Financiar Multianual (CFM). În cadrul dezbaterii, deputații au avut ocazia să discute deschis cu Ursula van de Leyen, dezbaterile fiind unele directe.
Gheorghe FALCĂ: „Președintele Comisiei UE a propus mobilizarea unui buget consolidat al UE pentru a contribui la repararea daunelor economice și sociale imediate cauzate de pandemia de coronavirus, redresarea și pregătirea pentru un viitor mai bun pentru generația viitoare.
Pentru a mobiliza investițiile necesare, Comisia prezintă un dublu răspuns, care să vină în sprijinul economic al statelor membre, prin planul de redresare economică „Viitoarea Generație”, care să stimuleze bugetul UE prin noi finanțări pe piețele financiare pentru perioada 2021-2024 și consolidarea bugetului pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Planul de redresare „Viitoarea Generație”, în valoare de 750 miliarde euro, precum și majorările specifice pentru bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 vor aduce capacitatea financiară totală a bugetului UE la 1.85 trilioane de euro.
Împreună cu cele trei plase de siguranță importante pentru lucrători, întreprinderi și entități suverane, aprobate de Consiliul European pe 23 aprilie 2020 și care se ridică la un pachet în valoare de 540 miliarde euro, aceste măsuri excepționale luate la nivelul UE s-ar ridica la 1.290 trilioane de euro.
Sunt necesare acțiuni urgente pentru relansarea economiei și crearea condițiilor pentru o redresare, axată pe investiții private în sectoare-cheie și tehnologii. Aceaste direcții de investiții sunt deosebit de importante pentru succesul tranzițiilor europene verzi și digitale.
Ursula van der Leyen estimează că nevoile de investiții se ridică la cel puțin 1.5 trilioane de euro în perioada 2020-2021. Investițiile în sectoare-cheie și tehnologii, de la 5G la inteligența artificială și de la hidrogen curat la energia din surse regenerabile offshore, sau infrastructura durabilă și digitalizarea sunt esențiale pentru viitorul Europei.
Președinta Comisiei a mai prezentat și lecțiile învățate și abordarea provocărilor strategice ale Europei. Criza aceasta a scos în evidență valoarea cooperării europene, dar a și demonstrat că Uniunea trebuie să își consolideze urgent capacitatea de a răspunde crizelor și de a consolida reziliența la șocurile viitoare. În acest sens se propune un nou program în domeniul sănătății pentru a consolida securitatea sanitară și pentru a pregăti viitoarele crize. Mecanismul de protecție civilă al Uniunii va fi extins și consolidat.
Dincolo de programele individuale, criza a subliniat cât de important este ca Uniunea să fie în măsură să reacționeze rapid și flexibil pentru a pune în aplicare un răspuns coordonat la nivel european. Prin urmare, Președintele van der Leyen a promis o flexibilitate a bugetului UE și a instrumentelor de urgență pentru perioada 2021-2027.
Este esențial ca statele membre și întreprinderile să fie ajutate să răspundă provocărilor imediate generate de criza pandemică Covid-19, precum și să asigure o creștere durabilă și o convergență pe termen lung”.
Propunerile prezentate de Ursula van der Leyen vor fi ananlizate de eurodeputați urmând ca până în iulie să se ajungă la un acord politic la nivelul Consiliului European. Apoi, Comisia cu Parlamentul European și cu Consiliul vor finaliza un acord privind viitorul cadru și programele sectoriale însoțitoare. La începutul toamnei ar urma să fie finalizat noul buget pe termen lung privind redresarea Europei, la 1 ianuarie 2021.
No Comments
Comments for Gheorghe FALCĂ, la ședința extraordinară a grupului PPE cu președintele Comisiei Europene are now closed.