După ani de demersuri susţinute, împreună cu organizaţiile din industria vinului, liderii AREV au salutat reîntoarcerea la principiul de reglementare a plantaţiilor viticole

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on iulie 04, 2013 with No Comments

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, a salutat „victoria cultivatorilor şi a pământurilor împotriva ideologilor” anunţată de Jean-Paul Bachy, preşedintele AREV şi Aly Leonardy, preşedintele Colegiului European al Profesioniştilor din domeniul Viticol (CEPV) prin acordul obţinut  la Luxembourg, cu privire la problematica organizării pieţei comune viticole.

După ani de demersuri susţinute, împreună cu organizaţiile din industria vinului, liderii AREV au salutat reîntoarcerea la principiul de reglementare a plantaţiilor viticole, prin eliminarea în întregime a drepturilor de plantare prevăzute în cadrul OCP-Viticole (organizării comune a pieţei viticole). „Noul regim va permite, până în 2030, gestionarea plantaţiilor, pentru toate categoriile de vin, cu o limită anuală maximă de creştere a suprafeţelor plantate, stabilită la 1%, statele membre având posibilitatea de a prevedea un prag de protecţie mai scăzut la nivel regional sau naţional. Desigur, va fi vorba de autorizaţii de plantare şi nu de drepturi de plantare, iar de azi înainte nu oricine va putea să planteze orice şi oriunde, aşa cum ar fi fost cazul mai târziu, din 2016 în 2018!”, a declarat Adrian Ţolea.

Acesta a subliniat rolul important al Parlamentului European, inclusiv al Preşedintelui Intergrupului Viticultură, dna Astrid Lulling, al Raportorului componenţei OCM al PAC, dl. Michel Dantin, şi al Preşedintelui Comisiei Agricole a Parlamentului European, dl.Paolo De Castro, care au făcut demersuri, astfel încât vocea regiunilor viticole a fost în cele din urmă auzită.

„De luni de zile, AREV a încercat să demonstreze efectele dramatice asupra planurilor socio-economice şi de mediu care ar fi putut duce la eliminarea oricărei reglementări. AREV-ul şi-a bazat acţiunea pe studiul ştiinţific realizat de profesorul Etienne Montaigne (Montpellier). Comisarului Dacian Cioloş, care i-a primit pe responsabilii AREV în 11 decembrie 2012, a avut de asemenea un rol important, punctul său de vedere a fost decisiv”, a încheiat Adrian Ţolea.

Judeţul Arad, prin Consiliul Judeţean Arad, este membru cu drepturi depline al AREV din anul 1994. AREV-ul este condus de un for intern, numit Biroul Internaţional al AREV, constituit atât din reprezentanţi ai diferitelor regiuni membre, cât şi din profesionişti ai vinului, membrii ai CEPV (Consiliul European al Profesioniştilor Vinului). Judeţele româneşti membre ale AREV sunt reprezentate în Biroul Internaţional al AREV prin preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu.

 

 

No Comments

Comments for După ani de demersuri susţinute, împreună cu organizaţiile din industria vinului, liderii AREV au salutat reîntoarcerea la principiul de reglementare a plantaţiilor viticole are now closed.