Franţa a preluat, începând de sâmbătă, Preşedinţia Uniunii Europene pentru următoarele şase luni. Este pentru a 13-a oară când acest rol revine Parisului, începând din 1958, şi prima oară din 2008.
În acest context, europarlamentarul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE) a subliniat că „în 2017, prin discursul de la Sorbona, Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron a prezentat noțiunea de <agendă de suveranitate>, adică capacitatea Europei de a exista în lume pentru a ne apăra valorile și interesele. Această Agendă Strategică stă la baza priorităților Franței în cele 6 luni în care va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene”.
„În următoarele șase luni, prioritățile președinției franceze se reflectă în deviza: Relansare, putere, apartenență. Relansare, pentru a permite Europei să sprijine tranziția ecologică și cea digitală. Putere, pentru a apăra și promova valorile și interesele noastre. Apartenență, pentru a construi și dezvolta o viziune europeană comună, prin cultură, prin valorile noastre și prin istoria noastră comună.
Potrivit discursului președintelui Franței, Emmanuel Macron, în care a prezentat prioritățile președinției franceze, activitățile președinției se vor axa pe trei domenii principale: urmărirea unei agende pentru suveranitatea europeană, prin care se înțelege capacitatea Europei de a exista în lumea de astăzi și de a-și apăra valorile și interesele construirea unui nou model european de creștere crearea unei Europe mai <umane>.
Dacă ar trebui să rezum într-o singură propoziție obiectivul acestei președinții de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2022, aș spune că trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică la nivel mondial, pe deplin suverană, liberă să facă alegeri proprii și stăpână pe soarta sa. Prezentarea președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene la Palatul Élysée, decembrie 2021”, a mai subliniat Gheorghe FALCĂ.
În continuare, europarlamentarul FALCĂ s-a referit și la Spațiul Schengen: „În prim plan, pentru Președinția franceză se află și reformarea Schengen și stabilirea strategiei de apărare a frontierelor externe ale Uniunii, iar România, gestionează cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene. Totodată, România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen. În contextul provocărilor de securitate actuale, finalizarea cât mai urgentă a procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen apare ca o necesitate, o expresie a încrederii în valorile europene dar mai ales un plus de securitate pentru cetăţenii europeni”.
No Comments
Comments for Gheorghe FALCĂ: „Aderarea României la Spațiul Schengen este o necesitate!” are now closed.