Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad va sărbători Ziua Culturii Naționale printr-o serie de acțiuni culturale ce rememorează figura fondatoare a culturii românești moderne, celebrându-l pe poetul național Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889) ca reper al genialității și expresivității pus în slujba valorilor umane fundamentale, plasând identitatea expresiei naționale pe fundamentul valoric al societății moderne.
Cultura națională este și va rămâne un element fundamental al societății, iar la aniversarea a 172 de ani de nașterea Luceafărului literaturii române, putem vorbi atât despre opera eminesciană ca reper vital, cât și despre importanța culturii pentru progresul unei națiuni, a educației și lecturii în formarea personalității individului, despre identitatea noastră națională, culturală și socială. Asumându-și cuvintele poetului Tudor Arghezi: „Să ne aducem pururi aminte de Eminescu”, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează vineri, 14 ianuarie, începând cu ora 13:00, sala Astra, o suită de acțiuni grupate generic sub tematica „Cu Eminescu în suflet și în inimă…”, prin participarea conf. univ. dr. Sorin Bulboacă, manager al Complexului Muzeal Arad ce va susține prelegerea cu titlul „Publicistica lui Eminescu în slujba ideii naționale”, alături de dr. Doru Sinaci, subprefect al județului Arad, cu prelegerea „Intelectualii români și manifestarea identității naționale la Putna, la 1871”.
Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expoziției de fotografii intitulată „Dor de Eminescu”, autor: Virgiliu Jireghie, preşedinte de onoare al Foto Club Arad, însoțit de o expoziție de carte cu titlul „Universul poeziei eminesciene în colecțiile Bibliotecii”, iar un intermezzo poetic eminescian va fi oferit de Bogdan Neciu, actor al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Accesul la eveniment este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
No Comments
Comments for Ziua culturii naționale: Cu Eminescu în suflet și în inimă… are now closed.