Proiectul de lege iniţiat de deputatul Glad Varga, ce facilitează realizarea de investiţii pentru producerea de energie din surse regenerabile pe terenuri agricole extravilane din categorii inferioare urmează să intre în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, pentru dezbatere şi vot final, după ce, în luna februarie a.c. a fost adoptat de Senat.
„Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991 include prevederi legislative, care permit acceptarea ca excepţie de construcţie pe terenuri agricole extravilane a facilităţilor de producere a energiei regenerabile, investiţii în parcuri fotovoltaice sau eoliene pe terenuri arabile cu suprafeţe de maxim 50 ha. Este important de menţionat că aceste investiţii în energie regenerabilă se vor realiza pe terenuri agricole de clasa a III-a, a IV-a şi a V-a, adică terenuri slab fertile, cu productivitate scăzută, care pot fi astfel valorificate superior, putând beneficia de exploatare polivalentă. În plus, reuşim să reglemementăm astfel cadrul destinat procesului de autorizare/ dezvoltare a facilităților de producere a energiei regenerabile, contribuind şi la atingerea obiectivelor României, asumate la nivel european, în ceea ce priveşte ponderea energiei de resurse regenerabile (32% până în 2030) şi emisii de carbon zero până în 2050”, a declarat Glad Varga, vicepreşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism şi membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic.
Deputatul a ţinut să precizeze că adoptarea proiectului va ajuta România să se repoziţioneze pe piaţa energiei, în contextul creşterii preţurilor din ultima vreme.
„Suntem cu toții afectați de modificările de pe piața energiei şi trebuie să ne repoziționăm față de acest tip de resurse, în sensul dezvoltării și facilitării utilizării energiei eoliene şi fotovoltaice”, a încheiat deputatul liberal arădean.
No Comments
Comments for Energie verde pe terenuri arabile și pășuni are now closed.