PSD Arad ne-a oferit o nouă mostră de «copy-paste» a mesajelor de la Bucureşti, prin declaraţia deputatului Dorel Căprar. Acesta a declarat, cu un profesionalism economic bine conturat, că «Raportul Comisiei Europene confirmă drumul corect al României».
„Într-adevăr există paşi făcuţi într-o direcţie bună, dar acest Raport trebuie privit în ansamblul său. În primul rând, Raportul se referă la perioada 2009-2013, are 130 de pagini, deci e greu să tragi concluzii competente în doar câteva cuvinte. Domnul deputat a scos din context doar câteva aspecte pozitive datorate de fapt perioadei 2009-2011 dar a omis în acelaşi timp criticile şi nemulţumirile actuale a Comisiei Europene. Acestea se referă la reforma lentă şi ineficientă a companiilor de stat, la sistemul sanitar fragil, la rata îngrijorătoare a şomajului în rândul tinerilor şi, nu în ultimul rând, la gradul redus de absorbţie a fondurilor europene”, afirmă Adrian Niţu, preşedintele Comisiei Judeţene pentru Economie, Finanţe şi Mediul de Afaceri, din PDL Arad.
De asemenea, Adrian Niţu subliniază că reforma companiilor de stat este rămasă în urmă, încercările de privatizare şi management privat realizate de guvernul USL fiind un eşec. Un efect al acestor reforme ratate este faptul că astăzi avem 900 de companii de stat, implicate în sectoare-cheie, cum ar fi transporturile sau energia şi că arieratele acestora reprezintă 96% din totalul arieratelor din sectorul public şi 2% din PIB.
„Din peste 40 de angajamente incluse în ultimul acord, Comisia a stabilit că mai mult de o treime sunt neîndeplinite sau doar parţial îndeplinite. Aşa că, în concluzie, nu înţeleg optimismul domnului Căprar, nici faptul că se erijează în specialist în economie”, a completat Adrian Niţu.
Pentru informare vă prezint un rezumat al raportului:
”Evaluare globală ale celor două programe de asistenţă pentru România cu privire la balanţa de plăţi externe 2009-2013
Acest raport realizat de Serviciile Comisiei Europene evaluează rezultatele generale ale celor două programe de asistenţă pentru balanţa de plăţi externe 2009-2011 şi 2011-2013.
În ultimii patru ani Uniunea Europeană a asistat România în confruntarea cu criza economică şi financiară şi în stabilirea fundamentelor pentru o creştere viitoare.
Programele au avut în general succes în recuperarea stabilităţii macroeconomice, în restabilirea accesului pentru creditare pe pieţe financiare externe, şi în salvgardarea stabilităţii financiare.
Drumul de promovare a reformelor structurale a fost însoţit de un progres rezonabil în domeniul de reglementare, dar cu un progres relativ mic în ceea ce înseamnă schimbările fundamentale.”
No Comments
Comments for Adrian Niţu: „Optimismul domnului Căprar este exagerat şi parţial fundamentat” are now closed.