scris de: Ioan Tuleu
Arădenii mai în vârstă își aduc cu plăcere aminte de „Săgeata Verde”, trenul electric care făcea legătura între orașul Arad cu satele Podgoriei. I se spunea Săgeata verde pentru viteza cu care se mișca pe șine, oprind în toate stațiile posibile, dar și pentru sentimentul de simpatie cu care era privit mijlocul de transport care își făcea cu prisosință datoria. A fost primul tren elctric interurban din sud estul Europei și al 8-lea din lume, considerat de către oamenii timpului drept o minune a tehnicii. Toate acestea, dar și multe altele au fost spuse de către profesorul Virgil Valea la sărbătoarea centenară organizată de primăria Ghioroc, prin efortul personal al primarului… și Societatea numismatică română- secția Arad, prin președintele Puiu Emilian Valea, în ziua de sâmbătă 9 noiembrie în localitatea unde cele nouă perechi de tren încrucișau zilnic în drumul lor spre Arad, Pâncota sau Radna.
Poate că nici investitorii și nici inițiatorii proiectului nu bănuiau atunci, în 1913, cînd primul tren a pornit pe linii, de câtă notorietate avea să se bucure mijlocul de transport electric, dar nici noi, cei de astăzi, nu am bănuit câtă nostalgie poate să ne aducă pomenirea lui. Sentimentele frumoase de aducere aminte au fost întreținute mai ales de expoziția de fotografii de epocă alese din colecția personală a lui Puiu Emilian Valea, unul dintre inițiatorii manifestării de la Ghioroc. A existat cei drept și o undă de regret că trenul nu mai există astăzi și chiar dacă primarul de Ghioroc se arăta încrezător într-un proiect de reabilitare a liniei, prea puțini mai cred că așa ceva se poate înfăptui. Poate și de aceea a fost dezvelită, pe clădirea în jurul căreia gravitau trenurile, o placă comemorativă dedicată împlinirii centenarului de când a pornit trenul electric în cursă și 107 ani de când a fost dată în exploatere linia ferată, pentru ca viitorimea să-și aducă aminte că așa ceva a existat.
Sărbătoarea de la Ghioroc a fost binecuvântată și de un soare generos de toamnă și de slujba oficiată de preoți și toate au fost pe placul celor prezenți, indiferent de unde au venit, nesimțindu-se deloc lipsa oficialităților județene ! Diplomele și medaliile oferite au completat în mod fericit o zi care va intra și ea, probabil, în istoria localității Ghioroc.
[nggallery id=82]
No Comments
Comments for La Ghioroc a fost aniversat centenarul „Săgeții verzi” are now closed.