La Arad, contractarea serviciilor sociale a fost analizată de specialişti din toată ţara

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , ,

Published on noiembrie 14, 2013 with No Comments

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a fost gazda unei dezbateri organizate de DGASPC Arad şi Institutul de Politici Publice-Bucureşti, având ca temă  „Contractarea/Parteneriatul – soluţii eficiente pentru servicii sociale sustenabile în judeţul Arad”, dezbatere care a reunit specialişti din domeniul protecţiei sociale din mai multe judeţe, reprezentanţi ai primăriilor şi ai ONG-urilor care activează în domeniul social.

La sfârşitul anului 2011, Parlamentul României adopta Legea asistenţei sociale, România asumându-şi din acel moment o nouă abordare în gestionarea beneficiilor/serviciilor sociale pentru cei peste 7 milioane de beneficiari de diferite forme de asistenţă socială.

„Întâlnirea de astăzi radiografiază, pentru prima dată, de o manieră integrată, nevoile sociale de pe raza judeţului, cu scopul de a aloca cele mai calificate competenţe disponibile atât în sistem, cât şi în mediul privat – la nivelul organizaţiilor neguvernamentale furnizoare de servicii. Scopul ultim al acestui demers comun al Institutului pentru Politici Publice (IPP) şi CJ Arad este acela de a oferi cele mai bune servicii sociale persoanelor provenind din grupuri vulnerabile, dar și de a promova modele de bună practică în rândul altor judeţe care nu au iniţiat încă contractarea de servicii”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. .

 „Judeţul Arad a fost primul județ din România care a demarat dezvoltărea unor parteneriate cu organizaţii  neguvernamentale furnizoare de servicii sociale, promovând mecanisme de contractare de servicii sociale”, a subliniat Editha Iuhasz, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă socială şi Protecţia Copilului Arad.

Potrivit Draftului Acordului de parteneriat al României cu Comisia Europeană (http://www.fonduri-ue.ro/document-consultativ), serviciile sociale destinate grupurilor vulnerabile (în special persoanelor cu dizabilități), vor continua să fie o prioritate finanțabilă în viitorul exercițiu financiar cu fonduri structurale 2014 – 2020.

Astfel în cadrul Obiectivului tematic nr. 9 – Promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei sunt prevăzute o serie de domenii finanțabile, precum:

-         Dezvoltarea capacității de creare a unui sistem de servicii sociale durabil și echitabil;

-         Sprijinirea tranziției de la modelele instituționale la îngrijire comunitară a copiilor, persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu probleme de sănătate mintală, vârstnicilor;

-         Dezvoltarea infrastructurii comunitare.

Parteneriatul dintre autoritățile locale și furnizorii de servicii sociale este un element esențial în succesul pe viitor al proiectelor care vizează îmbunătățirea serviciilor sociale. „Întâlnirea este cea de-a treia dintr-o serie naţională de consultări între preşedinţi de Consilii Judeţene/Direcţii de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) cu furnizori privaţi de servicii sociale facilitată de Institutul pentru Politici Publice în cursul anului 2013 pentru a creşte ponderea serviciilor de calitate oferite de furnizorii privaţi la nivel local”, a declarat Violeta Alexandru, director al Institutului pentru Politici Publice Bucureşti.

 

 

No Comments

Comments for La Arad, contractarea serviciilor sociale a fost analizată de specialişti din toată ţara are now closed.