Guvernul Ponta a finalizat Bugetul pentru anul 2014 şi l-a propus dezbaterii Parlamentului. „Bugetul este o construcţie pozitivă, care va păstra strategia USL de până acum: permite şi stimulează creşterea economică, dar prevede şi creşterea veniturilor persoanelor afectate de criză, repararea anumitor nedreptăţi sociale. În acelaşi timp, este păstrată disciplina fiscală, pentru a ţine în frâu deficitul şi a evita acumularea datoriilor. În ciuda unor afirmaţii demagogice, se păstrează în linii mari sistemul de taxe şi impozite, cetăţenii nu vor simţi o povară fiscală suplimentară. În 2014 avem 40 de miliarde de lei pentru investiţii, care reprezintă 6% din PIB. Am ţinut să compar cu 2011 pentru că în polemica politică cele mai bune sunt cifrele. În 2011 erau alocate 35 de miliarde de lei pentru investiţii, deci vorbim despre o creştere a sumelor îndreptate spre investiţii din fonduri guvernamentale, locale, fonduri europene. Guvernul Ponta continuă să facă dreptate unor categorii sociale şi profesionale: cresc veniturile pensionarilor, ale medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi, sunt sume importante alocate pentru bugetarii care au decizii ale instanţelor de judecată prin care trebuie să primească bani de la stat. Pentru judeţul Arad, principalul obiectiv de infrastructură, autostrada Nădlac – Arad este o prioritate guvernamentală, se vor relua lucrările sistate în timpul guvernării anterioare. Prin programele guvernamentale va exista un sprijin consistent pentru proiectele administraţiilor locale şi pentru anul 2014”, a declarat deputatul PSD Dorel Căprar.
Informaţie suplimentară:
Buget 2014. Mai multi bani pentru Educatie si Sanatate. Stimulam cresterea economica bazata pe investitii.
Sanatate – buget in crestere, peste 30 mld:
- Ministerul Sanatatii a primit cu 2,6 mld de lei mai multi bani decat in 2013, de la 5,2 mld la 7,8 mld
- CNAS are un buget de 22,6 mld de lei, fata de 22,5 mld in 2013.
- Se acorda o bursa lunara neimpozitata de 150 euro pentru medicii si farmacistii rezidenti.
Educatie – buget in crestere:
- 300 de milioane de euro din fonduri europene vor fi realocate de la alte programe pentru lucrari de infastructura la scoli.
- Cresc cu 10% salariile profesorilor debutanti din invatamantul preuniversitar (cu vechime maxima de 6 ani); si cu 10% salariile preparatorilor si asistentilor universitari.
- Cresterea (10%) subventiilor pentru camin.
- In plus, in 2014 statul plateste 2,06 miliarde lei titluri executorii salarii, din care 1,06 miliarde pentru invatamantul preuniversitar si universitar (echivalentul unei cresteri salariale de 10% in medie pe intreg sistemul)
- In 2014 incepe promovarea programelor europene de tipul “Garantia pentru tineri”, scheme de prevenire a abandonarii timpurii a scolii si destimulare a ocuparii pentru tinerii absolventi
Stimularea cresterii economice bazata pe investitii, prin:
- Cresterea investitiilor publice, in special cresterea cofinantarii fonduri europene
- Stimulare mediu de afaceri, prin scheme de garantii de stat si ajutoare de stat (in special schema garantii IMM-uri)
- In plus, Guvernul ia in calcul reducerea CAS, din semestrul II al anului 2014
- TVA la paine ramane redusa, iar Guvernul se pregateste sa o reduca si la alte categorii de produse.
Asigurarea protectiei sociale, prin:
- cresterea salariului minim cu 12,5%,
- cresterea pensiilor cu 3,76%,
- cresterea venitului minim garantat cu 5%
No Comments
Comments for Bugetul pentru anul viitor alocă mai mulţi bani pentru sănătate, educaţie şi investiţii are now closed.