Europarlamentarul arădean Iosif Matula a avut o prezenţă de 100% în Parlamentul European

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , ,

Published on ianuarie 06, 2014 with No Comments

Europarlamentarul arădean Iosif Matula a prezentat azi un bilanţ a activităţii derulate în Parlamentul European pe parcursul anului 2013

Vă oferim în continuare câteva repere ale acestei sinteze:

I. Prezenţă de  la vot

Europarlamentarul Iosif Matula a înregistrat în perioada 14 iulie 2009 şi până în prezent o prezenţă de 99,25% la vot.

II. Activitate parlamentară

2. raportor al grupului politic PPE (shadow raportor)

2.1 Reindustrializarea Europei în vederea promovării competitivității și a durabilității

2.2 Promovarea unei strategii europene în domeniul tehnologiilor de transport pentru mobilitatea sustenabilă a Europei în viitor

3. Intervenţii în şedinţele plenare ale Parlamentului european

Europarlamentarul a avut în perioada ianuarie-decembrie 2013, 50 de intervenţii în cadrul şedinţelor plenare ale Parlamentului european, dintre care amintim:

-      politica de coeziune după 2013;

-      integrarea migranţilor, efectele sale asupra pieţei muncii şi dimensiunea externă a coordonării securității sociale;

-      orientări pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre;

-      îmbunătățirea accesului la finanțare al IMM-urilor;

-      punerea în aplicare a Directivei serviciilor media audiovizuale;

-      regândirea educației.

4. Propunere de rezoluţie: o strategie macroregională pentru Alpi

5. Întrebări adresate Comisiei sau Consiliului

Europarlamentarul Iosif Matula a adresat trei întrebări către Comisia Europeană şi o întrebare către Consiliu.

6. Activități în cadrul Comisiei pentru Cultură și Educație

6.1 Adoptarea programului “Erasmus plus” (propus de Comisia Europeană sub denumirea “Erasmus pentru toți”), destinat finanțării acțiunilor europene în domeniile educației, formării,  tineretului și sportului. Aceste programe se bucură de cea mai mare notorietate și participare a cetățenilor la nivel comunitar și au cea mai mare valoare adaugată raportat la sumele investite. Cu o creștere bugetară semnificativă, ”Erasmus plus” va permite unui număr mai mare de tineri (aproximativ 5 milioane) să participe în programele de mobilitate transfrontalieră, deschizându-le noi perspective. În plus, facilitatea de garantare a împrumuturilor va oferi șansa oricărui student să-și efectueze integral studiile de master într-un alt stat membru, primind pentru aceasta un împrumut cu dobândă redusă și o perioadă extinsă de rambursare.

6.2 Adoptarea programului ”Europa pentru cetățeni”, destinat cunoașterii reciproce și interacțiunii între cetățenii europeni, prin voluntariat și proiecte comune care să consolideze sentimentul apartenenței la spațiul european.

6.3 Amendarea bazei juridice pentru acțiunea ”Capitalele europene ale culturii”, pentru perioada 2020-2033, care să permită continuarea programului și după anul 2019, când expiră actualul cadru. Raportul adoptat în plenul Parlamentului păstrează principalele caracteristici și structura sistemului actual, în special continuarea atribuirii prin rotație a titlului între statele membre și lansarea cu șase ani în avans a competiției pentru titlu. Se estimează faptul că în luna ianuarie 2014 se va ajunge la un acord interinstituțional la nivelul UE în privința acestui program. În anul 2021, un oraș românesc va deveni Capitală Culturală Europeană, după ce Sibiul a deținut acest titlu în 2007.

 

7. Activități în cadrul Comisiei pentru dezvoltare Regională

 

7.1 Adoptarea pachetului legislativ referitor la politica de coeziune a Uniunii europene pentru perioada 2014-2020. În cadrul bugetului 2014-2020, în acest domeniu vor fi investiți 325 de miliarde euro în statele membre, reprezentând 34,24% din volumul total al cheltuielilor UE pentru următorii 7 ani. Suma ce îi revine României pentru coeziune este de 21,8 miliarde euro, în creștere cu 10% față de alocarea 2007-2013.

 

7.2 Extinderea regulii N+3 privind absorbția fondurilor europene pentru România și Slovacia. Practic, această extindere vizează prelungirea cu un an a termenului până la care cele două state pot absorbi fondurile europene alocate anilor 2011 şi 2012 pentru a evita dezangajarea acestora.

 

7.3 Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului european a adoptat în cursul anului 2013 Proiectul de aviz referitor la reindustrializarea Europei în vederea promovării competitivității și a durabilității. Potrivit documentului, producția globală este în prezent cu 10% mai scăzută decât înaintea crizei, iar în sectorul industrial s-au pierdut peste 3 milioane de locuri de muncă. În calitate de raportor din partea Grupului Partidului Popular european (PPE), Iosif Matula a gestionat, pe parcursul a două luni analiza raportului, cele 42  de amendamente depuse de colegii europarlamentari și a stabilit poziția Grupului PPE.

 

8. Alte activităţi speciale desfășurate în PE

 

8.1 Prezentarea în Parlamentului european a expoziției cu tema “Arad, cetate europeană a diversității culturale” și lansarea proiectului Arad – Capitală culturală europeană 2021

 

8.2 Conferința Europa Nova: Românii din afara granițelor țării – drepturi și nedreptăți

 

8.3 Săptămâna de promovare a valorilor culturale ale României – sprijinirea proiectului studenților români și basarabeni de la Bruges

 

9. Activităţi desfăşurate în România

 

Activitatea din Parlamentul European este completată şi de cea în plan intern. Europarlamentarul Iosif Matula a iniţiat acţiuni importante, dintre care amintim: a treia ediție a Târgului locurilor de muncă la Chişineu-Criş (co-organizator), „Festivalul Minorităților”, desfășurat în prezența vicepreședintelui Parlamanetului european, László Surján (co-organizator), organizator dezbatere publică și concurs „Aradul în anul european al cetățenilor”, expoziția de fotografie „Crișul de ieri, Crișul  de azi, prin obiectivul camerei de fotografiat”.

 

10. Participarea în delegaţiile permanente pentru relaţiile cu Parlamentele din ţări terţe şi alte delegaţii ale Parlamentului european

 

10.1 participare la lucrările grupului de reflecție pan-european european Ideas Network (EIN-Rețeaua Ideilor europene), desfăşurate în Porto, Portuglia. tema centrală a discuțiilor celei de a treisprezecea ediții a Universității de Vară a EIN a reprezentat-o Proiectul Atlantic pentru creștere economică și prosperitate.

 

10.2 Delegaţia Intergrupului URBAN din Parlamentul European, care a efectuat o deplasare în Marsilia. vizita de studiu s-a desfăşurat în contextul în care Marsilia deţine în acest an titlul de Capitală Europeană a Culturii.

 

10.3 Delegaţia Comisiei pentru dezvoltare Regională a Parlamentului european în Corsica şi Sardinia. Deplasarea a inclus vizitarea unor proiecte de cooperare transfrontalieraă între Franţa şi Italia cuprinse în programele operaţionale “Italy – Maritime France” şi “Mediteranean”, precum şi întâlniri cu autorităţile responsabile cu implementarea proiectelor transfrontaliere.

 

10.4 participare la conferinţa organizată de israel Allies Fondation în Washington. Evenimentul  s-a desfăşurat în clădirea Capitoliului a Congresului SUA şi a reunit parlamentari europeni, alături de congresmeni americani, parlamentari de pe mai multe continente şi înalţi diplomaţi israelieni. Agenda conferinţei a cuprins dezbateri privind problemele curente din Orientul Mijlociu, inclusiv ameninţărie şi instabilitatea regională, responsabilitatea finanţărilor în regiune, relaţiile Israelului cu Naţiunile Unite şi aşteptările procesului de pace.

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Comments for Europarlamentarul arădean Iosif Matula a avut o prezenţă de 100% în Parlamentul European are now closed.