Acneea… Ce trebuie sa stim despre ea? Ne lămurește dr. Diana Degeratu, medic la Policlinica AS

Written by admin. Posted in Meniu Principal, Utile

Tagged: , , ,

Published on noiembrie 01, 2018 with No Comments

 

 

Cuvantul “acnee” se afla cel putin o data in viata pe buzele fiecaruia dintre noi. Este una dintre cele mai frecvente afectiuni din practica medicala dermatologica. Desi este o problema care nu pune in pericol viata, Acneea poate avea un impact psihosocial extrem de puternic, cu atat mai mult in societatea actuala, in care sunt promovate chipuri si corpuri perfecte. Pentru mai multe detalii am stat de vorbă cu dr. Diana Degeratu, medic dermatolog în cadrul Policlinicii AS din Arad

Ce este acneea?

Acneea este o boala complexa, care afecteaza, sub o forma sau alta, peste 80% dintre adolescenti si peste 10% din adulti. Este o afectiune a glandelor sebacee, manifestata prin cresterea activitatii acestora, ingustarea sau chiar infundarea canalelor excretoare ale glandelor si multiplicarea unor bacterii in interiorul lor, fapt ce duce la aparitia “cosurilor” asa cum le numim in termeni uzuali.

Acneea imbraca multiple forme, in general fiind caracterizata de un polimorfism lezional, reprezentat de papule, pustule, chisturi, noduli, cicatrici, comedoane inchise si deschise. Zonele afectate sunt cele bogate in glande sebacee: fata, pieptul, spatele si uneori bratele si coapsele.

Care sunt cauzele Acneei?

Principalele cauze sunt predispozitia genetica – numarul, forma, dimensiunea si activitatea glandelor sebacee este determinata genetic si factorul hormonal – in special de hormonii androgeni, care cresc secretia de sebum. Hormonii androgeni sunt secretati de catre glanda suprarenala, si de ovare si testicule, din momentul pubertatii – din aceasta cauza, Acneea isi are debutul in jurul varstei de 11-12 ani si atinge apogeul pe la 16-19 ani.

Un rol mai mic dar totusi important il are microflora de la nivelul pielii. Anumite microorganisme – Propionibacterium acnes, Stafilococcus epidermidis si Pityrosporum ovale, determina aparitia inflamatiei si a cosurilor propriu-zise.

Exista si cazuri in care Acneea este determinata de utilizarea unor produse cosmetice neadecvate tipului de ten, de ingrijirea necorespunzatoare a pielii, poate sa apara in urma expunerii profesionale la anumite substante chimice sau din cauza unor medicamente utilizate pentru alte afectiuni.

Cum tratam Acneea?

In primul rand, Acneea se trateaza cu rabdare si perseverenta. Vindecarea in Acnee se produce lent, dupa 6-8 luni de la inceperea tratamentului. Este foarte important sa nu renuntati inainte de aparitia rezultatelor. Strategia de tratament va fi aleasa special pentru dumneavoastra, personalizata, in functie de tipul de acnee, de gravitatea bolii, de varsta, de sex, de patologia asociata.

Formele foarte usoare pot fi ameliorate doar cu tratament topic, in timp ce acneea moderata si severa necesita tratament pe cale generala cu antibiotice, preparate hormonale sau derivati de vitamina A.

Nu exista o reteta universal valabila, care sa faca minuni in Acnee. Adresati-va medicului dermatolog Diana Degeratu de la Policlinica AS, care in urma consultului si unei discutii amanuntite, va stabili o schema de tratament adaptata pentru dumneavoastra.

Policlinica As

Calea Aurel Vlaicu, nr. 56

Telefon 0357.803.333 sau 035.7911

www.policlinica-as.ro

No Comments

Comments for Acneea… Ce trebuie sa stim despre ea? Ne lămurește dr. Diana Degeratu, medic la Policlinica AS are now closed.