Dezbaterea publică din Parlament pe tema O.U.G. nr. 79/2016, anunțată pentru prima săptămână din luna martie, produce efecte. Președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu, a fost convins de beneficiile ordonanței de către parlamentarii USR și i-a asigurat în consecință pe toți cei prezenți că „lucrurile bune vor rămâne” în textul OUG.
Când a promovat această ordonanţă în cursul anului trecut, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a produs deranjamente foarte mari partidelor politice pentru că își propunea să scoată politica din spitale și să profesionalizeze managementul acestora.
Senatorul USR, Adrian Wiener, a participat la eforturile de stopare a propunerii de respingere a Ordonanței, elaborând o analiză de impact a modificărilor intrate în vigoare în raport cu vechea Lege a sănătății. Cunoscând realitățile și provocările din interiorul sistemului de sănătate, drenat de resurse din cauza corupției, dar și cel mai complex dintre sectoarele publice ale unei țări, Wiener consideră că era obligatoriu un impuls spre profesionalizare ca cel propus de Vlad Voiculescu. În urma dezbaterilor din Parlament, președintele Comisiei de sănătate a renunțat la respingerea în întregime și a decis că va propune adoptarea cu modificări a ordonanței 79/2016.
Adrian Wiener, USR: „Agenția pentru Achiziții publice afirmă că 1/4 din contractele din sănătate sunt nelegale din cauza corupției sau lipsei de profesionalism. Necesitatea schimbării este imperativă pentru că nu ne putem juca cu viețile oamenilor. O.U.G. 79/2016 este și un statement politic. Sigur că aduce modificări de substanță managementului spitalicesc – depolitizarea, independența față de UMF-uri (pentru spitalele clinice), definirea mai restrictivă a conflictului de interese -, dar luată singular e un statement politic: decuparea spitalelor din rezerva de sinecuri a decidentului politic!”
No Comments
Comments for Adrian Wiener: În ciuda opoziției PSD, lupta pentru depolitizarea sănătății continuă are now closed.