Arhiepiscopia Aradului și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” au organizat, în data de 23.03.2016, în Campusul Universitar „Vasile Goldiș”, în cadrul proiectului Filocalia, evenimentul „Medicina ca vocație”, susținut de prof. univ. dr. Dan Cioată de la Universitatea de Medicină din Timişoara, medic primar chirurg la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Timișoara, Pădurea Verde – medic primar de aproximativ 20 de ani cu activitate bogată atât pe plan profesional, cât și pe plan științific și didactic, absolvent al Facultății de Teologie a Universităţii de Vest din Timișoara.
La eveniment au participat părintele conf. univ. dr. Teofan Mada, preot lect. univ. dr. Vasile Pop, din cadrul UVVG, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi și post doctoranzi, precum și cadre și elevi ai Colegiului Particular „Vasile Goldiș” din Arad.
Preot lect. univ. dr. Vasile Pop, din cadrul UVVG, a declarat că „Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prin dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președinte și rector fondator al Universității și prin doamna prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității, au perfectat cu Arhiepiscopia Aradului un parteneriat, în cadrul proiectului Filocalia, organizat de către vicarul Arhiepiscopiei părintele conf. dr. Teofan Mada, prin care mediază o relaţie între biserică și mediul universitar. În cadrul acestui parteneriat studenții și cadrele didactice pot beneficia de audierea unor conferințe și de un dialog cu oameni duhovnicești din laicatul bisericii pe probleme legate de știință și credință. Astăzi am fost împreună, în cadrul acestui proiect și ne-am bucurat să-l avem alături de noi pe dl. prof. univ. dr. Dan Cioată de la Universitatea de Medicină din Timişoara și pe părintele arhimandrit Teofan Mada, vicarul Arhiepiscopiei, iar tema acestei conferințe, „Medicina ca vocație”, este de fapt titlul unei cărți pe care a scris-o referentul, dl. prof. univ. dr. Dan Cioată. În esență proiectul urmărește conștientizarea mediului universitar despre necesitatea cunoașterii valorilor spirituale, religioase, în mod special a celor creștine, care rămân perene și care sunt emblematice pentru neamul nostru românesc. Este expresia dorinței de a sublinia încă o dată că în cadrul Uniunii Europene rădăcinile noastre sunt creștine și de a sublinia faptul că, în țara noastră, cultura vine de la cult și din vatra bisericii, aspecte pe care considerăm că, în vremuri atât de tensionate, studenții noștri și mediul academic trebuie să le cunoască. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” s-a axat pe principiul respectării și promovării valorilor creștine, prin fondatorul ei și prin patronul ei spiritual, Vasile Goldiș”.
Prof. univ. dr. Dan Cioată, medic primar chirurg la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Timișoara, Pădurea Verde – medic primar de aproximativ 20 de ani cu activitate bogată atât pe plan profesional, cât și pe plan științific și didactic, absolvent al Facultății de Teologie a Universităţii de Vest din Timișoara, a subliniat: „În cadrul proiectului inițiat de convenția universitară și părintele Teofan Mada, am avut o temă care se intitulează „Medicina ca vocație” în contextul actual. Considerăm important pentru studenții de la Medicină să cunoască valorile creștine și să se apropie foarte mult de ceea ce înseamnă medicina creștină, pentru că această unitate suflet-trup trebuie să o înțelegem de o altă manieră și atunci raportarea noastră la bolnav trebuie să fie alta, nu strict pragmatică, ci trebuie văzut omul în integralitatea lui. Trebuie să explicăm colegilor noştri mai tineri că fără Dumnezeu nu putem face nimic, nici măcar profesia medicală. Doctorul este bunul Dumnezeu, iar noi suntem slujbașii lui într-un fel, suntem aleși să facem această profesie și dacă Dumnezeu îngăduie la fiecare dintre noi, rezultatele se vor vedea mai târziu, când omul se va întoarce la tine și își va spune „domnule doctor mi-ai vindecat nu doar trupul, dar și sufletul”. Prelegerea susținută astăzi a avut și o componentă de bioetică, dar mai mult decât componenta bioetică este partea aceasta în care studentul de la Medicină trebuie să înţeleagă că are nevoie de o formare duhovnicească, care pe parcursul anilor de studii se va adânci și atunci el va înțelege altfel raportarea la pacient”.
Arhimandrit Teofan Mada, vicarul Arhiepiscopiei Aradului, a precizat: „Ne bucurăm pentru prezența dlui. dr. Dan Cioată de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara în mijlocul nostru. Proiectul pe care Arhiepiscopia Aradului și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” îl derulează este un proiect care vizează relația dintre credință și știință și are o temă foarte frumoasă, dezbaterea noastră, „Biserica și medicina în dialog”, iar dl. doctor ne-a propus ca subiect de reflexie „Medicina ca vocație”. Dr. Dan Cioată este pentru a doua oară la Arad și ne bucurăm că de această dată a venit și în mijlocul Universităţii, în mijlocul studenţilor. Nădăjduim ca acest început să continue și în fiecare an ne dorim ca invitați din țară și străinătate să vina la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” pentru a scrie aceste pagini de colaborare și de dialog privind tema credinței, științei, medicinei și credinței”.
No Comments
Comments for Arhiepiscopia Aradului și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” au organizat, în cadrul proiectului Filocalia, – Conferința cu tema „Medicina ca vocație” are now closed.