Timp de patreu zile Aradul devine la propriu nu numai la figurat “Mica Vienă”. Totul în cadrul Zilelor Culturii Austriece. Astăzi în sala mare şi în holul expozițional al Consiliului Județean Arad a avut loc deschiderea oficială, totul într-un cadru pur european. Evenimentul s-a bucurat de prezența Alteței Sale, Prințesa Anita de Hohenberg, nepoata Prințului moștenitor al Austriei, Franz Ferdinand, ES dr. Michael Schwarzinger, ambasadorul Austriei la Bucureşti și alți oaspeți de seamă din țara valsului.
“Eu şi soţul meu am călătorit de mai multe ori la Arad, deoarece el are afaceri aici, de mai bine de 15 ani. Locuitorii oraşului Arad sunt nişte oameni deosebit de primitori, de aceea mă simt bine în postura de investitor în această zonă. Zilele Culturii Austriece constituie încă un prilej de apropiere între poporul român şi cel austriac”- a declarat prinţesa Anita de Hohenburg.
La rândul său preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu a ţinut să precizeze: “Ne bucură foarte mult prezenţa oaspeţilor noştrii şi suntem convinşi că nu doar relaţiile culturale se vor îmbunătăţii ci cu siguranţă şi cele economice, astfel ca Aradul să se dezvolte încontinuare, Austria este un stat european, care a demonstrat că este întotdeauna un motor în ceea ce putem numi dezvoltare”
Invitatul special pentru a modera conferința cu tema „Anul 1914 – (Ne)liniștea dinainte furtunii – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial”a fost jurnalistul Emil Hurezeanu care l-a prezentat pe dr. Stefan Kutzenberger, tânărul lector al Universităţii din Viena şi curator al Muzeului Leopold din oraşul de pe Dunăre.
„Privind în retrospectivă timpul dinaintea Primului Război Mondial, acesta este adesea reprezentat ca liniștea dinaintea furtunii, deși în realitate nu a fost așa. A fost mai degrabă o fază plină de trăiri intense, în care viața în Austria, în toate domeniile, a făcut un ultim pas important spre Epoca Modernă, pas hotărâtor pentru noi toți până astăzi. Prin aceasta, cred că epoca din jurul anului 1914, în mod foarte interesant, poate fi comparată cu epoca de astăzi, a anului 2014”- preciza tânărul lector
După conferință a urmat vernisajul expoziției cu acelaşi nume, prezentat de curatorul Manfred Thumberger și Emil Hurezeanu, respectiv un minunat recital în interpretarea cvartetului de la Wiener Salonquartett. Expoziția cultural-socială cu referințe istorice rămâne deschisă până pe 13 iulie și va putea fi vizitată zilnic între orele 8 și 18, pe holul expoziţional al Consiliului Județean Arad.
Manifestările culturale din cadrul „Zilelor Culturii Austriece” continuă
Mâine, 03 iunie, între orele 14 și 17, în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară” va avea loc un workshop de educație muzicală corală cu Gerald Wirth, directorul artistic și președintele corului de băieți din Viena, Wiener Saengerknaben, dar și cu trupa ((superar)) din România care vor susține un concert de la ora 18.
Miercuri 04 iunie, în a treia zi a festivalului, Galeria de Artă „Delta” se va transforma și ea în epicentrul culturii austriece, aici urmând să aibă loc expoziția de scenografie „Lumi de vis – Realismul poetic al lui Manfred Waba”, cu prezenţa la Arad a scenografului vienez care și-a pus amprenta inconfundabilă pe producțiile de operă realizate în celebra Carieră Romană de Piatră de la Sankt Margarethen (Austria), locul unde au loc spectacolele renumitului festival de Operă în aer liber. De la ora 18, vom asista și la un recital de excepție semnat Worldmusic Donauwellereiter. Expoziția de la Galeria „Delta” va fi deschisă în perioada 4 iunie – 28 iunie, de luni până vineri între orele 10 – 17.
Joi, ultima zi a „Zilelor Culturii Austriece” va fi dedicată filmului și, în special, renumitului regizor austriac de origine română, Robert Dornhelm, distins cu numeroase premii și nominalizat la un Oscar, respectiv un premiu Emmy.
Între orele 14 – 17, în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”, vom avea parte de un maraton de filme în regia lui Dornhelm, urmând ca, de la ora 17, premiera națională a filmului „Recviem pentru Dominic”, un film premiat cu Globul de Aur și inspirat dintr-o întâmplare adevărată petrecută în timpul Revoluției din Decembrie 1989 la Timișoara, să fie prezentată publicului românesc la Arad, în al 25-lea an de după Revoluție.
Senzaționala poveste a familiei regizorului austriac născut în orașul vecin de pe Bega, Robert Dornhelm, va fi evocată într-un dialog live moderat de apreciatul jurnalist, scriitor și analist politic Emil Hurezeanu, sub genericul „Din Banat la Hollywood”, de la ora 19, tot în sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Forumul Cultural Austriac la Bucureşti, Asociaţia Culturală Musikforum Europa Arad sub patronajul Ambasadei Austriei la Bucureşti şi Consulatul Onorific al Austriei la Timişoara.
[nggallery id=182]
No Comments
Comments for “Zilele Culturii Austriece” în oraşul de pe Mureş (FOTO) are now closed.