Bilanțul primului an al echipei Cionca-Bîlcea-Boghicevici la conducerea Consiliului Județean Arad:
Proiecte de peste 170 de milioane de euro din fonduri europene, premiere naționale, stabilitate economică!
*Proiecte în valoare de 47 de milioane de euro din fonduri europene pentru drumurile județene din Arad!
*1,1 milion de euro pentru ISU, pentru Ambulanțe, echipamente de descarcerare, dig mobil!
*Modernizarea a șapte drumuri județene, pe o lungime de 149,7 km, depusă spre finanțare prin PNDL!
*Rețea de drumuri transfrontaliere, pe o lungime de 40 km, depusă spre finanțare prin Interreg!
*Drumurile județene Arad-Buteni și Sânpetru-Gelu (un total de aprox. 70 km) depuse spre finanțare prin Programul Operațional Regional!
*Proiectul a două secții noi de spital, Oncologie și Psihiatrie, depus spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală!
*Proiectul unui nou spital Matern, depus spre finanțare prin Compania Națională de Investiții!
*Licitații pentru repararea/modernizarea altor șase drumuri județene importante!
*Contract de 123,2 milioane de euro pentru continuarea canalizării, a rețelei de apă și șase noi stații de epurare în județ!
*Șomaj de 2,3% în județ, de trei ori mai mic decât media UE!
În urmă cu exact un an de zile, arădenii au decis că municipiul și județul nostru sunt bine administrate de PNL. Se împlinește un an, un an intens, dificil, cu multe provocări neașteptate, dar și cu realizări frumoase și importante. Lucrăm în echipă, președintele Consiliului Județean cu cei doi vicepreședinți, Sergiu Bîlcea și Claudia Boghicevici, iar asta dă forță activității noastre și ne ajută să cuprindem și să rezolvăm cât mai multe probleme.
Din proiectele pe care le-am enunțat, cele pe care le-am demarat și cele pe care le avem în vedere în viitor, se desprinde o concluzie: nu cred că a existat vreo administrație județeană care, într-un timp atât de scurt, să fi deschis atât de multe fronturi de lucru, cu realizări concrete, importante, în fiecare domeniu!
Am câștigat detașat alegerile locale, am creat majoritatea în Consiliul Local Municipal, în Consiliul Județean și în cele mai multe consilii locale din județ. Am enunțat atunci un proiect administrativ pe 12 domenii, un plan local de guvernare, și în aceste 12 luni am pus bazele unor realizări importante. Trec în revistă doar câteva dintre ele, fiindcă nu mi-am propus un bilanț exhaustiv (va urma, la finalul lunii, când se împlinește un an de la alegerea mea ca președinte al Consiliului Județean), ci un sumar din care reiese că facem ce ne-am angajat că vom face, ne ținem promisiunea față de arădeni – aceea de a face Aradul puternic și arădenii respectați!
În aceste 12 luni, la nivelul județului, ne-am concentrat pe atragerea de fonduri europene, infrastructură rutieră, sistemul sanitar, domeniul social, cultură/artă, educație preuniversitară și profesională, cercetare/învățământ superior, servicii/turism, transport în comun, industria locală, sport, tineret, agricultură
Fonduri europene pentru 300 km de drumuri județene reparate/modernizate!
Ne propunem să reabilităm 300 km de drumuri din rețeaua de 1200, și pentru asta am realizat un mecanism de lucru la nivelul aparatului de specialitate al Consiliului Județean, coordonat de vicepreședintele Sergiu Bîlcea. Este o premieră după Revoluție ca sume atât de mari să fie dirijate de Consiliul Județean înspre repararea/modernizarea drumurilor județene, cum am procedat noi anul acesta!
Am semnat contractul pe Programul Operațional Regional pentru drumul Arad-Buteni și Sânpetru German-limită de județ Timiș. Este vorba de trasee de peste 70 km!
Modernizarea drumului Arad –Pâncota și reabilitarea drumului Buteni – Șilindia – Târnova – Pâncota, în valoare estimată de 30 de milioane de euro, urmărește asigurarea accesului facil spre obiective turistice din județul Arad şi creșterea siguranței în trafic și reducerea timpului de deplasare, dar și accesibilizarea stațiunii Moneasa prin zona colinară a județului.
Al doilea proiect este modernizare drumului Sânpetru German – limită jud. Timiș în valoare estimată de 3.300.000 euro. Proiectul vizează asigurarea legăturii rutiere cu județul Timiș, care va depune un proiect complementar de modernizare a drumului județean până în localitatea Gelu.
În luna mai am depus proiectele pentru modernizarea rețelei de drumuri transfrontaliere între Nădlac și Vărșand. Este un traseu de aprox. 40 km, care cuprinde tronsoanele Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor, Socodor-Nădab. În paralel cu acest proiect se va realiza centura orașului Curtici, cu o lungime de peste 10 km.
Am inaugurat drumul Arad-Felnac și, în paralel, am facilitat accesul către Ungaria a locuitorilor din jurul graniței, prin deschiderea temporară a unor puncte de trecere a frontierei.
Din fondurile Consiliului Județean, am ajuns la stadiul demarării licitației pentru drumurile județene Sântana-Pâncota, Pâncota-Seleuș, Neudorf-limită de județ Timiș, Dorobanți-Macea, Sintea Mare-Șepreuș, Nădlac-Pereg.
La acest capitol insist asupra faptului că toate lucrările mari le realizăm din fonduri europene, ca urmare a proiectelor scrise și depuse de aparatul de specialitate al Consiliului Județean! Pe Programul Operațional Regional valoarea contractului semnat este de aprox. 35 de milioane de euro, pe Interreg aprox. 13 milioane de euro. În comparație, Aradul a primit pentru anul 2017 un milion de euro de la Guvern pentru drumuri, cât pentru repararea/modernizarea a patru-cinci kilometri! Asta, deși suntem printre cei mai buni contributori la bugetul de stat!
Am depus proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală pentru şapte tronsoane finanţabile în județul Arad:
DN 79-Mişca-Apateu-Berechiu (19,900 km);
Gurahonţ-Dieci-Buteni (22,200 km);
Nădab-Zărand-Seleuş (21,130 km);
Sânmartin-Şimand-Olari-Caporal Alexa (23,540 km);
Bârsa-Dezna-Moneasa-lim. judeţ (28,000 km);
Lipova-Şiştarovăţ-Cuvejdia (26,000 km);
Târnova-Tauţ (9,000 km).
Consiliul Județean s-a achitat bine de sarcina sa, ne-am făcut treaba, așteptăm acum ca Guvernul să finanțeze aceste drumuri vitale pentru județul Arad!
123,2 milioane de euro pentru infrastructura mare a județului Arad!
Conducerea Consiliului Judeţean Arad a anunţat în această primăvară, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu conducerea Companiei de Apă şi ADI Apă-Canal, semnarea unuia dintre cele mai importante contracte ale judeţului Arad: proiectul de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţ, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).
Valoarea investiţiilor propuse în etapa 2014-2020 se ridică la 123.203.493 EURO, din care: pentru infrastructura de apă – 35.553.183 EURO, respectiv 87.650.310 EURO pentru infrastructura de apă uzată.
Indicatori pentru sectorul de apă 38 UAT -uri:
- 17 foraje apă,
- 8 staţii de tratare 71l/s,
- 65.050ml conductă de aducţiune,
- 20 staţii de pompare,
- 42.000 ml reţele de distribuţie reabilitate,
- 206.815 ml reţele de distribuţie extinse,
- 12 rezervoare de apă.
Indicatori pentru sectorul de apă uzată:
- 6 staţii de epurare noi (Apateu, Beliu, Buteni, Secusigiu, Şeitin, Şimand)
- 6 staţii de epurare extinse (Ineu, Pâncota, Lipova, Covăsânţ, Păuliş)
- 139.500 ml colector principal,
- 78 staţii de pompare uzată,
- 33.000 ml reţea de canalizare reabilitată,
- 452.010 ml reţea de canalizare extinsă,
- 1 staţie de tratare nămoluri- Staţia de Epurare Arad,
- dotări aparatură de laborator canal şi echipamente de– 9 bucăţi.
Asta înseamnă investiții colosale în confortul arădenilor, modernizarea localităților, o atenție deosebită față de interesele și nevoile cetățenilor!
Proiecte pentru trei spitale noi!
Sănătatea publică este domeniul spre care m-am orientat cu cea mai mare intensitate în ultimul an. Nu a fost lipsit de discuții în contradictoriu, dar nici de satisfacții. Din anul 2010, de la preluarea Spitalului Județean de către Consiliul Județean, Guvernul nu a mai dat niciun ban pentru Spital. În schimb, Consiliul Județean a investit peste 17 milioane de euro. Și investim în continuare!
Am inaugurat anul acesta spitalul TBC, singurul spital realizat de o administrație publică din România din efort propriu, și mutăm aici secția de la Gurahonț, pentru ca economiile realizate (200.000 de euro anual) să le putem folosi în alte investiții la spital. Am continuat să investim, de peste 500.000 de euro am cumpărat doar aparatură anul trecut pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență. Am inaugurat un bloc operator modernizat la Chirurgia Spitalului Municipal.
Mergem mai departe, am solicitat pe Programul Național De Dezvoltare Locală construirea a două noi corpuri de clădire, Oncologie și Psihiatrie, iar de la Compania Națională de Investiții finanțarea pentru o nouă secție Matern. Am convins și Primăria Arad să vină alături de noi în proiectul de modernizare a sistemului sanitar arădean, iar astăzi investim împreună în obiectivele cele mai necesare.
Ambulanțe și echipamente de descarcerare, un dig mobil pentru ISU, tot din fonduri europene!
Tot la capitolul fondurilor europene, am obținut peste un milion de euro pentru dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență cu echipamente de descarcerare, ambulanțe și un dig mobil.
Prin implementarea Proiectului „Cross – border network disaster resilience and emergency situations risks management – CBN”, proiect comun al judeţelor Timiş, Arad, Csongrad şi ADIVEST (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad va beneficia de dotări constând în 2 ambulanţe SMURD, tip B2, o autospecială descarcerare grea, un dig mobil, 3 pompe electrice, precum şi 30 de echipamente de protecţie pompieri, în valoare de aproximativ 1,1 milioane Euro.
Am finanțat documentația pentru stațiunea de interes local Ghioroc!
În domeniul turismului am făcut progrese majore în aceste ultime luni. Am rezervat marca Podgoria Aradului la OSIM și am alocat fonduri pentru transformarea Ghiorocului în stațiune de interes local. Am remapat traseele turistice ale județului și am pus bazele unei asociații de management a destinației și la nivel județean, și la nivelul stațiunii Moneasa, care să aibă ca obiect de acitivitate promovarea Aradului, respectiv a Monesei, ca destinație turistică. Aradul a fost selectat în Convenția Carpatică, organism care funcționează în parteneriat cu Ministerul Turismului și are ca obiectiv dezvoltarea turismului în zonele montane. Am transmis o documentație de 35 de pagini Ministerului, cu obiectivele pe care le propunem spre includere în Masterplanul național de turism, așteptăm să vedem documentul final până la data de 1 iulie. Și nu în ultimul rând, am elaborat programul City Break în Arad, prin care promovăm șase trasee turistice în județ, program pe care îl promovăm în târguri naționale și internaționale.
Am preluat de la primăriile Șiria și Lipova cetățile Șiria și Șoimoș. Am alocat banii necesari pentru studiile de fezabilitate şi proiectul tehnic al celor două cetăți, pentru cercetarea arheologică preventivă, ridicările topo, cadastru şi studiu geotehnic.
La Căsoaia continuăm într-un ritm extrem de susținut investițiile în tabăra noastră. Îmi doresc să facem din Căsoaia un brand, să extindem tabăra cu noi căsuțe de agrement și elemente de atracție. Tabăra de la Căsoaia reprezintă una dintre cele mai mari investiții de acest gen pe care Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean Arad, le-a derulat în județul nostru. Dacă înaintea începerii mandatului meu peste 500.000 de euro, bani europeni, au fost investiți în proiectul „Casa Verde” – inaugurată în primăvara anului trecut, zilele acestea am realizat acolo un Parc de Educație Montanistică, unic în partea de vest a țării. Nu este întâmplătoar faptul că, în fiecare început de toamnă, Zilele Muntelui se desfășoară chiar aici, în proximitatea Eco-Muzeului amenajat în Tabăra de la Căsoaia, și acesta unic de felul lui în județul Arad.
Premiere naționale la Arad, în protecția socială!
În domeniul asistenței sociale, proiectul cu cel mai mare impact, realizat anul acesta, îl reprezintă Sistemul Integrat de Date, cu privire la corelarea bazelor de date ale unor instituții publice cu care interacționează persoanele cu handicap. Proiectul beneficiază de susținerea Consiliului Județean și este o premieră națională! Sunt implicate primăriile Pecica, Șiria, Buteni, Târnova, Lipova, Hălmagiu, Vinga și Sântana.
În același domeniu al asistenței sociale, sunt deja avansate discuțiile cu o instituție omoloagă din Ungaria în vederea realizării din fonduri europene a unui parteneriat și a cooperării transfrontaliere pe schimb de experiență, pentru specialiști sau beneficiari.
O altă premieră națională am înregistrat-o în privința normalizării spațiului public arădean, în cadrul Programului de Accesibilizare a Instituțiilor Publice. Cu sprijinul Consiliului Județean, a fost realizat un ghid audio computerizat adresat nevăzătorilor, care dispune şi de taste numerice tactile cu caractere Braille. Acesta a fost pus în funcţiune în sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, adresându-se unui număr de peste 2000 de persoane din judeţ care au nevoie să intre în contact periodic cu funcţionarii. Dispozitivul permite accesarea serviciilor de specialitate şi îndrumarea utilizatorului spre căile de acces.
Suntem mândri de faptul că în toamnă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad organizează la Arad, cu parteneriatul Consiliului Județean, Gala Națională a Persoanelor cu Dizabilități.
Am scos Săgeata Verde din depou!
La nivelul transportului în comun, căutăm soluții de înnoire a parcului auto al Companiei de Transport Public. Achiziționarea celor trei microbuze care vor deservi și Aeroportul Internațional Arad este deja un pas pentru modernizarea parcului auto, dar ne gândim la mult mai mult, astăzi, când accentul cade pe vehicule electrice. Am scos din nou pe linie Săgeata Verde, care în această vară va deservi Podgoria Aradului în week-enduri.
Am eliberat din depozit cea mai importantă operă de artă a Aradului!
În cultură, am scos la lumină, din depozitul Muzeului, după mai bine de 40 de ani, cel mai important tablou din patrimoniul Aradului – tripticul „Înmormântarea lui Hristos” , o lucrare monumentală, de 52 de mp, realizată de Arpad Feszty la sfârșitul secolului al XIX-lea. Începem restaurarea tabloului și îl vom reexpune. Am convingerea că va fi cea mai importantă atracție a Aradului cultural! Sub coordonarea vicepreședintei Claudia Boghicevici, am dinamizat activitatea instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean, astăzi aproape că nu există zi în care să nu organizăm un eveniment în municipiu sau județ. Adunarea Generală a Euroregiunii DKMT a votat ca Aradul să organizeze la nivel euroregional platforma Activarium (un concept împrumutat din dosarul de candidatură al Aradului la titlul de Capitală Europeană a Culturii) prin care euroregiunea va pregăti anul 2021 și anii premergători, pentru ca toate județele din euroregiune să beneficieze de faptul că Timișoara și Novi Sad vor fi în anul respectiv Capitală Europeană a Culturii.
Nu trebuie să omitem nici componenta importantă a finanțării bisericilor, pe care Consiliul Județean și-a asumat-o și a luat-o foarte în serios!
Parteneriat cu universitățile și cu Inspectoratul Școlar Județean
La nivelul educației preuniversitare și a învățământului superior, am realizat parteneriate cu Inspectoratul Școlar și cu cele două universități, prin care le implicăm mai mult în activitatea curentă a administrației județene și în cea a instituțiilor noastre de cultură.
Pe domeniul cercetării, purtăm negocieri cu specialiști internaționali pentru a include Aradul într-un circuit al cercetării medicale în domeniul oncologiei.
Anul acesta, reînnodăm o frumoasă tradiție, pentru ca elevii și studenții să își cunoască mai bine județul. Am propus partenerilor noștri din învățământul preuniversitar și universitar organizarea excursiilor cu o înnoptare, la obiective turistice din județ, și organizarea de ore deschise în punctele muzeale din județul Arad. Proiectul a fost agreat și devine funcțional din noul an școlar!
Am înființat Poliția Lucrărilor și am trimis-o în control!
Așa cum am promis, am înființat Poliția Lucrărilor. Este Corpul de Control al președintelui Consiliului Județean. Verifică activitatea unor instituții din subordine și calitatea lucrărilor. Dar am dat dispoziție să verifice calitatea unor lucrări aflate încă în garanție, acolo unde au existat sesizări sau ne-am autosesizat că lucrările nu sunt corespunzătoare. Următorul pas va fi imputarea, sancționarea celor care au omis să facă ceea ce ar fi trebuit!
O relație apropiată cu investitorii și partenerii externi
În ce privește industria locală, relația cu investitorii este extrem de importantă pentru orice administrație. Am organizat consultări cu oamenii de afaceri italieni, cu cei germani, am strâns legăturile cu unii investitori din Zona Industrială. Am solicitat conducerii Zonei Libere să analizeze cererile investitorilor din Zonă, care pretind mai multă flexibilitate. Suntem conștienți de importanța relației bune cu mediul de afaceri, de aceea această componentă a reprezentat pentru mine o temă de lucru prioritară. Cred că niciodată nu a existat o relație atât de bună cu Camera de Comerț, Agricultură și Industrie. Vom vizita împreună cu dl. președinte Gheorghe Seculici, la finalul acestei luni, autoritățile și mediul de afaceri din Verona, pentru a încerca să reînnodăm relațiile internaționale cu această parte a Italiei care a fost primul partener străin al Aradului post-revoluționar și cu care județul nostru a realizat, printre altele, inclusiv proiectul centrului expozițional, la vremea respectivă.
La capitolul deschiderii internaționale a Aradului, am reînnodat legăturile cu Vojvodina (Serbia), dar am intrat și în atenția ambasadelor străine. I-am primit la Arad pe ambasadorii Republicii Populare China, ai Poloniei, Belarusului, Vietnamului.
Nu în ultimul rând, județul Arad este reprezentantul Adunării Generale a Regiunilor în acel grup de lucru care pregătește, la Comisia Europeană, Planul Juncker 2, pentru Europa anului 2020!
Finanțăm UTA, în drumul său spre prima ligă!
În domeniul sportiv, atenția noastră se îndreaptă spre finanțarea performanței, dar și a sportului de masă. Majoritatea bugetului nostru pentru activități sportive l-am alocat clubului UTA, baschetului și Asociației Județene de Fotbal (în această ordine). Dar, așa cum am spus în proiectul meu administrativ, sunt foarte preocupat de sportul de masă, de aceea am finanțat Supermaratonul Arad-Bekescsaba și Crosul și Maratonul Aradului. Am fost parteneri principali la Raliul Aradului, care a dus în Arad numele cele mai importante ale automobilismului internațional. Anul acesta ne concentrăm și pe finanțarea unor festivaluri noi, pentru tineri, pentru a da un suflu nou vieții arădene și pentru a crea în Arad spații atractive noi.
Șomaj scăzut în județ: 2,3%!
Primul an de mandat a trecut repede, dar este o fundație solidă pe care construim, în următoare perioadă, dezvoltarea județului nostru. Așa cum ne-am angajat, facem eforturi ca Aradul să fie un loc unde se vine, nu unul de unde se pleacă, iar tinerii noștri să redescopere județul și potențialul Aradului, să rămână acasă, altături de părinții lor, să găsească aici condițiile pe care le caută altundeva.
În primul an al mandatului meu, șomajul este mic la nivelul județului Arad: 2,3%! Este, în medie, de trei ori mai mic decât la nivelul Uniunii Europene! Numărul angajaților, la nivel de județ, a crescut cu 5000 în martie, față de luna martie a anului 2016, iar câștigul salarial mediu net a crescut cu aprox. 250 de lei, ajungând la 2106 lei în martie 2017.
O mare provocare o constituie, de acum, ca oamenii să fie cât mai bine plătiți, iar stabilitatea locului de muncă să fie asigurată. Toate cele 12 teme ale proiectului meu administrativ vor concura la crearea unui spațiu mai bun, mai prietenos, în județul Arad.
Avem nevoie de investiţii în sănătate, 35 de milioane de euro! Vrem să reparăm cel puțin 300 km de drumuri, din totalul de 1200! Ne dorim să investim în Aeroport, în instituțiile de cultură, în obiectivele turistice. Pentru a putea asigura un buget minim de reparaţii pentru drumuri din resurse proprii, în trimestrul IV am rămas descoperiţi cu finanţarea asistenţei sociale. Este vorba de peste 8,5 milioane de lei. Guvernul trebuie să vină cu soluții de compensare a pierderilor din buget, nu poate lăsa asistenţa socială fără finanţare.
Ne propunem proiecte ambițioase pentru județul Arad și mizăm pe sprijin guvernamental pentru unele dintre aceste proiecte. Județul Arad a început anul bine, portofoliul de proiecte finanțabile prin Programul Național de Dezvoltare Locală și Compania Națională de Investiții, derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, este consistent și bine elaborat. Am început să atragem și finanțare europeană pe infrastructură, aplicăm și pe Programul Transfrontalier. Dar, insist, Aradul are nevoie de bani de la centru și de o atitudine responsabilă și constructivă a tuturor parlamentarilor, politicienilor, a celor care ne reprezintă la București sau îi reprezintă pe arădeni la ei acasă!
No Comments
Comments for Bilanțul primului an al echipei Cionca-Bîlcea-Boghicevici la conducerea Consiliului Județean Arad: are now closed.