Un ansamblu unic de artefacte personale având ca proveniență atelierul Brâncuși de la Paris, aparținând familiei Emilian Radu, va fi scos la vânzare în cadrul Licitaţiei pentru subscripţia publică ,,Cuminţenia Pământului’’, ce va avea loc în data de 27 septembrie 2016, la Artmark.
După mai bine de 20 de ani de achiziţionare a unor obiecte ce au aparţinut omului şi artistului Constantin Brâncuşi, dar şi după experienţa licitaţiei Artcurial din noiembrie 2010, colecţionarul Emilian Radu a decis că este momentul ca acestea să intre în posesia altor doritori, prin scoaterea la licitaţie.
Prin Licitaţia de subscripţie publică ,,Cuminţenia Pământului’’, Emilian Radu se angajează să contribuie cu 50% din câştigurile aferente licitaţiei la campania de strângere de fonduri pentru ca opera lui Brâncuşi să reintre în posesia statului. Din respect pentru gestul domniei sale, Artmark va proceda la fel, donând campaniei de subscripţie comisionul ce revine în mod obișnuit Casei de la colecționarul vânzător.
Acest demers, după cum declară însuşi Emilian Radu, va putea oferi oportunitatea preluării obiectelor personale și funcționale, dacă se poate în integralitatea lor, oricărui terț-colecționar privat, instituție publică sau corporație privată – cu speranța că are și resursele necesare dedicării unui spațiu adecvat și montării unei expuneri permanente, un “Spațiu Brâncuși” în care subiectul să fie Brâncuși-Omul.
Evident idealul ar fi ca acest spațiu să fie accesibil publicului (românesc și nu numai). “Eu personal nu am reușit să mobilizez aceste resurse și nici să identific instituția publică adecvată (poate ea totuși există!), alternativa fiind evident o inițiativă private” a spus acesta.
Viitorii cumpărători sunt încurajaţi să contribuie prin achiziţiile obiectelor puse în licitaţie nu doar la Campania de subscripţie publică „Cuminţenia pământului”, ci în primul rând la constituirea unui nucleu pentru un viitor muzeu dedicat omului şi artistului Constantin Brâncuşi.
Colecţia aduce o noutate pentru spaţiul autohton, întrucât încorporează şi articole vestimentare ale maestrului sculptor, inclusiv haine de atelier, folosite în procesul creației sale, ce poartă urme de lucru cu dalta, găuri, perforații, vopseluri etc. Obiecte intime, personale, aparţinând unor personalităţi faimoase, au fost adjudecate în trecut, în licitaţiile internaţionale, pentru sume-record. Spre exemplu, recent, pe 13 iulie 2016, în cadrul unei licitaţii londoneze, o jachetă din piele ce a aparţinut lui Einstein a fost adjudecată pentru nu mai puţin de $145.000. Cu atât mai mare va fi încercarea românilor de a egala, prin licitaţia dedicată lui Constantin Brâncuşi, interesul crescut al pieţelor internaţionale pentru artefactele personale.
Expoziţia loturilor licitaţiei s-a deschis în 14 septembrie 2016, iar aceasta va avea loc în 27 septembrie 2016, ora 19.30, la sediul Artmark din Bucureşti, str. C.A. Rosetti nr. 5.
No Comments
Comments for Brâncuşi pentru totdeauna are now closed.