Pentru anul 2014 bugetul Aradului a fost aprobat dar după câteva “contre” între primarul Gheorghe Falcă şi consilierii USL, în speţă Gheorghe Ghilinţă şi Marin Lupaş. Întreaga şedinţă a fost monopolizată de cei trei protagonişti, primarul Falcă reuşind ca de obicei să gestioneze situaţia.
Aradul are prevăzut în buget pentru anul 2014, suma de 553.565.000 de lei, repartizaţi în 494.435.000 de lei – bugetul local, 28.956.000 de lei – bugetul instituţiilor publice, 43.170.000 – bugetul creditelor externe şi 740.000 de lei – fonduri externe nerambursabile.
În această şedinţă consilierul local USL, Gheorghe Ghilinţă a avut nu mai puţin de zece amendamente, la punctul 22 de pe ordinea de zi după cum urmează:
1. Diminuarea cu 3 milioane de lei din totalul de 7,5 milioane de la întreţinere grădini publice şi spaţii de agrement şi redirecţionarea lor spre renovarea şcolilor.
2. Diminuarea cu 500 de mi de lei a bugetului de la întreţinere bunuri servici curente şi redirecţionarea aceleaşi sume pentru reparaţii şcoli.
3. Diminuarea cu 4 milioane din bugetul de întreţinere a grădinilor publice şi redirecţionarea aceleaşi sume pentru renovarea şcolilor.
4. Diminuarea cu 1 milion de lei a sumei destinate pentru cultură, recreere şi religie, din banii pentru evenimente încă nenominalizate, din totalul de 10 milioane şi redirecţionarea sumei de un milion de lei către transporturi, întreţinere şi reparaţii străzi.
5. Diminuarea cu 300 de mii de lei de la autorităţi publice, poştă, telefon, radio, internet şi redirecţionarea celeaşi sume către reparaţii străzi.
6. Renunţarea la serviciul de pază de la Parcul Pădurice şi redirecţionarea celor 100 de mii de lei care îi sunt alocaţi pentru reparaţii străzi.
7. 500 de mii de lei pentru active fixe, strategia culturală a Aradului şi redirecţionarea a 200 de mii lei din aceşti bani spre reparaţii străzi.
8. 21.990 de lei din cei 640.000 de lei destinaţi activităţii de prindere a animalelor fără stăpân şi redirecţionarea lor pentru burse sociale la elevi.
9. 80.000 de lei din suma alocată către alte prestări servicii, bani care să fie îndreptaţi spre învăţământ, mai precis pentru raportul de evaluare pentru achiziţionarea sediului Şcoli Generale Nr. 1 Mihai Eminescu.
10. Bani pentru subvenţii la energia termică
Primarul Gheorghe Falcă a luat defalcat fiecare amendament, pentru Gheorghe Ghilinţă, care de altfel au fost prezentate în comisii.
“Aradul care alocă 7,5 milioane întreţinerii spaţiilor verzi, Piteştiul alocă 23 de milioane, Timişoara – 25 de milioane, iar Bacăul 41 de milioane. „Care suprafaţă de gazon o tăiem? Renunţăm la spaţiile verzi? La giratorii?”. Ni se cere să luăm paza de la Pădurice, una dintre cele mai frumoase zone a oraşului, iar noi timp de cinci ani trebui să avem în control zona pentru că e făcută din fonduri europene. În urma noi legislaţii noi nu putem lua din bani destinaţi animalelor fără adăpost. Cred că aceste zece amendamente nu modifică substanţial bugetul. Din cinci amendamente, dacă le votăm, nu se pot folosi acei bani, iar celelate intră în zona de investiţii”, a argumentat Falcă.
Doar consilierii au votat amendamentele lui Ghilinţă, iar răspunsul din partea primarului Falcă a venit prompt: „Aţi transmis astăzi, toţi cei care aţi votat pentru amendamente, că Aradul nu trebuie să îşi întreţină spaţiile verzi, că nu trebuie să amenajăm locuri de joacă pentru copii, că nu trebuie să construim noul stadionul”.
Într-un alt amendament, Marin Lupaş a cerut subvenţionarea gigacaloriei cu 22%, dar nici acest amendament nu a trecut. Revoltat, consilierul social-democrat a replicat „A trecut un an de când niciun proiect al USL nu a trecut de votul consilierilor. Mă întreb, pe vitor, ce rost mai are prezenţa noastră în şedinţele de Consiliu Local”.
„Aveţi, PSD mai exact, o responsabilitate politică în ceea ce priveşte situaţia de la CET, pentru că în urmă cu câţiva ani aţi oprit retehnologizarea generatorului Centralei”, a contracarat Falcă.
În ciuda disputelor dintre primar şi consilierii USL, un amendamet venit din partea liberalului Florin Galiş a trecut, în urma căruia au fost alocaţi 80 de mi de lei, pentru studiul de fezabilitate privind prevenirea şi monitorizarea bolilor oncologice şi a bolilor metabolice la nivelul municipiului.
„Este un buget care ne artă o nouă direcţie, o pregătire pentru ciclul financiar 2014-2020. România este singura care nu a încheiat parteneriatul cu Comisia Europeană. Noi ne-am creat bugetul bazându-ne pe ceea ce putem obţine. Bani de la Consiliul Judeţean sunt mai puţini pentru că şi judeţul a primit mai puţini. Aradul este singurul judeţ din ţară care nu a putut intra în etapa a doua a Masterplanului privind reţelele de apă, sau Masterplanului privind deşeurilor din cauza situaţie de la Târnova, unde s-a dizolvat Consiliul Local… De asemenea, nu au fost incluşi banii pentru cadrele didactice pentru că aceştia nu au fost alocaţi de Guvern”, a spus Gheorghe Falcă, în încheierea şedinţei.
No Comments
Comments for Bugetul Aradului a fost aprobat în şedinţa CLM de astăzi are now closed.