Prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea, este de părere că bugetul Ministerului Sănătății pe 2015 este unul cârpit, fără viziune, neprofesionalist și care reflectă prețul pe care îl vor plăti pacienții și medicii pentru minciunile lansate de Victor Ponta în campania electorală.
„Guvernului Ponta nu-i pasă de soarta a zeci de mii de bolnavi, care se agață an de an de speranța că vor avea acces la medicamente noi, care să îi vindece sau care ar putea să le îmbunătățească starea de sănătate și să le prelungească viața. Bugetul Sănătății pe 2015 arată că nu există o intenție serioasă a Guvernului ponta de a actualiza lista de medicamente compensate și gratuite pentru că nu există fonduri prevăzute în buget pentru a susține o actualizare a acestei liste. Exemplul clar este dat de faptul că banii alocați pentru medicamente pentru boli cronice utilizate în programele naționale cu scop curativ au rămas în mod real aceeași ca în 2014. Pacienții români care suferă de boli grave, precum cele cardiovasculare, cancerul, HIV/SIDA sau hepatita C, nu vor avea nici în 2015 șansa să beneficieze de tratamente de ultimă generație. Dacă în 2014 partea alocată sănătății din bugetul consolidat era de 8%, pentru 2015 Guvernul Ponta a alocat doar 6,3%. În esență, Victor Ponta a tăiat fondurile de la Casa Națională de Sănătate, practic banii investiți direct în sănătatea românilor, care au scăzut la jumătate, de la 2,8% în 2014, la 1,2% în 2015, din bugetul consolidat. Asta înseamnă mai puțini bani pentru pacienți, mai puțini bani pentru programele naționale de sănătate și mai puțini bani pentru spitale”, a declarat Adrian Țolea, întrebându-se unde sunt acum toate promisiunile lui Victor Ponta.
Țolea spune că Victor Ponta a dovedit încă odată că a mințit atunci când a promis garantarea pachetului de servicii medicale de bază sau garantarea succesului pacienților la servicii medicale.
„Mă întreb pe ce se bazează toate promisiunile făcute de către Victor Ponta, în condițiile în care a tăiat banii de la sănătate? Victor Ponta a promis, prin OUG 70/2014, o creștere salarială în sănătate, care mărește automat cheltuielile salariale cu 291 de milioane de lei. De asemenea, creșterea salarială este determinată și de mărirea salariului minim pe economie care va crește automat cheltuiala cu aproximativ 421 de milioane de lei. Totuși, Victor Ponta nu a luat în calcul un lucru extrem de important – fondurile pentru spitale. Din ce bani se vor mai asigura medicamente și materiale sanitare pentru pacienți? Iresponsabilitatea cu care a fost croit bugetul sănătății pe 2015 ne arată în mod clar că ministrul Bănicioiu este întpcmai după chipul și asemănarea bunului său prieten, Victor Viorel Ponta – crede că se poate juca la nesfârșit cu sănătatea românilor și încropește un buget fără viziune și fără niciun fel de strategie”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, care crede că nici în 2015 lucrurile nu se vor schimba în sănătate, iar spitalele nu vor avea suficienți de mulți bani și se vor mări iarăși numărul internărilor nejustificate pentru a-și putea susține cheltuielile, pacienții vor fi nevoiți să vină cu medicamente și materiale sanitare de acasă, cei înscriși în programele de sănătate vor sta din nou cu mâna întinsă la Stat pentru a-și primi dreptul la viață, iar medicii își vor căuta respectul cuvenit în străinătate.
Totodată, Adrian Țolea a prezentat și căteva propuneri ale PNL, constând într-o serie de amendamente, în principal menite pentru a preveni blocarea sistemului sanitar și a asigura dreptul pacienților la tratamente care îi pot ține în viață.
„PNL a solicitat majorarea bugetului CNAS cu suma de 1,75 miliarde de lei pentru acoperirea cheltuielilor salariale produse de efectele OUG 70/2014 și creșterea salariului minim pe economie, pentru creșterea alocării pentru programele naționale de sănătate, precum și pentru alte tipuri de asistență medicală. PNL a propus această măsură pentru a evita blocarea activității spitalelor în 2015. Ținând cont de nevoile pacienților de a beneficia de noile medicamente compensate, am propus creșterea cu aproximativ 255 de milioane de lei pentru a reactualiza lista de medicamente în Programele Naționale de Sănătate, cu introducerea noilor molecule. Am propus majorarea cu 10% a bugetului FNUASS (Fondul Național Unic pentru Asigurări Sociale de Sănătate) pentru programele naționale de entoprotezare și cardiologie intervențională pentru a asigura materiale în spital, astfel încât să evităm sincopele în tratamentul pacienților. Am propus majorarea cu 36 de milioane de lei a fondurilor pentru serviciile de îngrijiri la domiciulu din bugetul FNUASS, ceea ce, pe de o parte ar oferi un confort sporit pacienților și ar ajuta la recuperarea mai rapidă a acestora și, pe de altă parte ar reduce internările pe termen lung nejustificate și ar degreva spitalele de costurile aferente. De asemenea, tot pentru însănătoșirea mai rapidă a pacientului și integrarea acestuia în societate și la locul de muncă, am propus majorarea bugetului FNUASS pentru creșterea ponderii serviciilor de recuperare, 30 milioane de lei. PNL a propus de, asemenea, asigurarea MS a sumelor necesare unei cofinanțări minimale pentru începerea construcției celor 3 spitale regionale de urgență din fonduri europene, în valoare de 100 milioane de lei pentru anul 2015”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea.
No Comments
Comments for Bugetul Sănătății reflectă lipsa de preocupare a Guvernului pentru situația critică a zeci de mii de bolnavi are now closed.