Societatea de Științe Istorice din România, cea mai cuprinzătoare organizație profesională din domeniul producerii și transmiterii cunoașterii istorice, care grupează în rândurile sale profesori, cercetători, arhiviști, muzeografi, studenți și alți iubitori ai istoriei, lansează începând cu data de 1 martie 2021 – Concursul Naţional „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”, ca parte a programului de activităţi ale anului 2021. Scopurile acestui proiect, derulat în perioada martie-iunie 2021, sunt următoarele: implicarea elevilor din învăţământul preuniversitar și a studenților în activitățile din viața comunităților locale, dezvoltarea spiritului civic, creşterea gradului de conştientizare a necesităţii protejării, conservării și promovării patrimoniului şi valorilor culturale locale, constituirea unei arhive a bunurilor de patrimoniu din comunitatea respectivă și a unei hărți de turism cultural.
Concursul va consta în realizarea de către echipajele care se vor înscrie a unor activităţi precum: identificarea bunurilor cu valoare de patrimoniu material imobil, patrimoniu natural; realizarea unui album foto şi a unei fişe descriptive a bunului respectiv. Acest portofoliu va fi transmis digitalizat către comisia naţională de jurizare care va premia cele mai bune rezultate ale cercetării, oferind diplome, reviste de specialitate şi cărţi. Având în vedere contextul generat de pandemie, ŞSIR şi şcolile partenere vor respecta cu stricteţe măsurile sanitare recomandate de către autorităţi, iar majoritatea activităţilor vor fi derulate on-line.
În vederea desfăşurării cu succes a Concursului Naţional ,,Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale” SŞIR se bucură de sprijinul unor parteneri precum Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, Institutul Naţional al Patrimoniului, dar şi de susţinerea partenerilor media, revistele naţionale Historia şi Magazin Istoric.
Președinte SȘIR,
Prof. univ. dr. Carol Căpiţă
***
Venind în sprijinul Concursului Naţional ,,Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”, inițiat de Societatea de Științe Istorice din România, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, împreună cu Complexul Muzeal Arad, se alătură demersului de conștientizare și responsabilizare, însumându-și ideea că provocarea prezentului contextual implică aprecierea mărturiilor trecutului identitar, determinând astfel crearea și valorizarea atitudinilor educațional-patrimoniale.
Cele două instituții culturale arădene, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” și Complexul Muzeal Arad, se implică astfel în acest demers educativ prin acordarea de premii constând în cărți și materiale educative, oferite participanților din județul Arad.
Județul Arad deține un bogat patrimoniu cultural, istoric și natural, cu obiective semnificative și valoroase, iar educația pentru cunoașterea mărturiilor trecutului înseamnă înțelegerea prezentului și anticiparea viitorului, precum și o abordare interdisciplinară, formativă prin participare activă și conștientă la promovarea valorilor patrimoniale arădene.
No Comments
Comments for Concurs de istorie la Biblioteca Județeană are now closed.