Consiliul Judeţean Arad actualizează în această perioadă Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţului Arad (P.A.T.J. Arad). Până în prezent au fost parcurse trei etape, urmând ca în etapa a IV-a, aflată în lucru – să se finalizeze planul de acțiune pentru implementarea PATJ. Conform calendarului aprobat, astăzi a avut loc o ședință de lucru cu SC Urban Team SRL, elaboratorul planului și reprezentanții a 33 de primării din județ, pentru a transmite informații referitoare la: rețeaua de localități urbane a județului Arad, centrele urbane majore și zonele periurbane/metropolitane înconjurătoare, Zona Urbană Funcțională (ZUF) a municipiului Arad. PATJ se află în strânsă legătură cu Strategia de dezvoltare teritorială a județului Arad. Participanții la întâlnire au discutat aspecte legate de identificarea elementelor care condiționează dezvoltarea județului, cu evidențierea problemelor, a disfuncționalităților, a tendințelor și identificarea zonelor cu potențial natural sau cultural.
S-a subliniat că la nivelul Regiunii Vest există propuneri de potențiale zone de polarizare la nivel regional (și chiar național) și anume:
-Conurbația Timișoara-Arad (Arad, orașele Pecica, Curtici, și comunele: Șofronea, Șiria, Zimandu Nou, Livada, Covăsânț, Vladimirescu, Ghioroc, Păuliș, Frumușeni, Fântânele, Șagu, Vinga, Zădăreni și Felnac);
-Conurbația CORVINA în județul Hunedoara formată din UAT-urile: Deva, Hunedoara, Simeria și Călan.
Totodată, s-a propus ca zona periurbană a municipiului Arad să cuprindă localitățile „vecine” și pe cele din apropierea și influența sa, pentru a putea avea un sistem coerent bazat pe relații de cooperare între oraș și teritoriul limitrof. Astfel, au fost lansate în dezbatere două variante:
Prima variantă este ca zona periurbană Arad să cuprindă: municipiul Arad; orașele: Pecica, Curtici, Sântana, comunele: Iratoșu, Dorobanți, Secusigiu, Șofronea, Zădăreni, Felnac, Șagu, Fântânele, Zădăreni, Frumușeni, Zimandu Nou, Vladimirescu, Livada, Vinga.
Cea de a doua variantă este ca zona periurbană Arad să fie mai extinsă către est și în plus față de prima variantă să mai cuprindă: orașele Pâncota și Lipova și comunele: Șiria, Covăsânț, Ghioroc, Păuliș, Zăbrani.
„În această perioadă pregătim marile investiții în județ pe următorii 10 ani din fonduri europene și fonduri naționale. Pentru asta, redesenăm zonele de interes strategic din județ. Planul de amenajare a teritoriului județean este unul dintre cele mai importante documente ale instituției, care stă la baza programului de dezvoltare socio-economică a județului. El se corelează cu Planul de amenajare a teritoriului naţional, cu Planul de amenajare a teritoriului zonal, cu programele guvernamentale sectoriale, precum şi cu alte programe de dezvoltare. Trebuie să facem un astfel de document deoarece prea mult timp în România s-a lucrat la întâmplare, neplanificat, și fără să fie corelate nevoile diferitelor localități. Așa au fost construite drumuri care se termină în câmp sau, în loc să fie modernizate drumurile dintre localități au fost asfaltate drumuri din sate și comune, chiar înainte de introducerea rețelelor de apă, canalizare și gaz, care au ajuns mai târziu să distrugă lucrările deja executate. La nivelul județului Arad, lucrăm planificat, iar acest lucru se poate vedea în rezultatele pe care le-am obținut în ultimii 5 ani”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Demersurile pentru întocmirea și actualizarea PATJ sunt efectuate de către Direcția Arhitect Șef din cadrul Consiliului Județean Arad. Actualul PATJ, aflat în vigoare, a fost adoptat prin Hotărâre a Consiliului Județean Arad în 2011.
No Comments
Comments for Consiliul Judeţean Arad actualizează în această perioadă Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţului Arad (P.A.T.J. Arad). are now closed.