ŞCOALA DE VARĂ 2013
Unul dintre proiectele de succes inițiate și derulate sub auspiciile Centrului Cultural Județean Arad este Școala de Vară.
Cea de-a V-a ediție a acesteia se va desfăşura anul acesta pe întreg parcursul lunilor iulie și august, atât în municipiu cât şi pe întreg cuprinsul judeţului Arad, cu precădere în localităţile Chişineu-Criş, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pecica, Pâncota, Sebiş și Sântana.
La fel ca şi în anii precedenţi copii, tineri şi adulţi vor fi îndrumaţi de lectori profesionişti, cadre didactice autorizate. Perioada de înscriere a început la 20 mai și se va încheia la 25 iunie 2013. Cu mențiunea că toate cursurile Școlii de Vară sunt gratuite cei interesați, mici și mari sunt așteptați să se înscrie la următoarele module de instruire:
„Micul Eco Artizan”, Fotografie, Jurnalism, Teatru-Actorie, Pictură, Dans modern, Dans popular. Înscrierile pentru oraşul Arad se pot face prin completarea fişei de înscriere si depunerea acesteia la secretariatul instituţiei, sau prin expedierea fişei la adresa de e-mail: centrulculturalarad@ccja.ro sau oanaciobancan@ccja.ro.
CROSUL ŞI SEMIMARATONUL JUDEŢULUI ARAD
Ediția din acest an a Crosului și Semimaratonului Juduțului Arad este organizată în cadrul unei colaborări între Consiliul Judeţean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Clubul Sportiv Experienţa Multisport, cu scopul de a promova educația pentru sănătate prin încurajarea practicilor sportive, în speță a alergării.
Structurat pe trei probe distincte, Semimaraton - 21,097 km, Cursa populară 1 – Cros 6 km şi Cursa populară 2 – 1 km, evenimentul sportiv va avea loc sâmbătă, 15 iunie a.c. Locul startului va fi în Arad, lângă Palatul Administrativ situat pe B-dul Revoluţiei nr. 77, iar startul se va da în următoarele intervale orare: pentru Semimaraton la ora 9.00 (până la ora 08.40 – sosirea participanţilor la punctul de start), pentru Cursa populară 1, cros 6 km la ora 12.00 (până la ora 11.40– Sosirea participanţilor la punctul de start) și pentru Cursa populara 2, cros 1 km se vor da starturi diferențiate la ora 14.00 (până la ora 13.50 – Sosirea participanţilor la punctul de start).
Pentru proba de 1 km, în funcţie de numărul persoanelor înscrise, se vor da mai multe starturi, pe următoarele posibile categorii: Copii, Masculin, Feminin, Familie.
Informații suplimentare cu privire la acest eveniment se pot obține accesând online adresa www.cros-semimaraton.ro, per e-mail crossemimaraton@gmail.com sau telefonic la numerele de telefon mobil : 0722977094, 0728911211.
Simpozionul internaţional de etnologie „Cultura tradiţională (euro)regională. Patrimoniul material / imaterial- modalităţi de conservare şi promovare”
Organizat de către Consiliul Judeţean Arad în colaborare cu Centrul Cultural Judeţean Arad, Simpozionul Internaţional de Etnologie se va desfășura în perioada 20-21 iunie 2013 a.c. la Arad. În condiţiile în care toate ţările Uniunii Europene sunt în plin proces de inventariere a propriului tezaur naţional, în vederea salvgardării lui şi înscrierii în patrimoniul umanităţii, simpozionul constituie o întâlnire de lucru, care reuneşte specialişti (etnografi, etnologi, antropologi) din Ungaria – Emilia Martin, secretar ştiinţific la Muzeul Munkacsy Mihaly din Bekescsaba, Ando Gyorgy, director al Muzeului Munkacsy Mihaly din Bekescsaba, Serbia - Dr.Biljiana Ratkovic de la Universitatea din Novi Sad, Dr.Drago Njegovan de la Muzeul Voievodinei din Novi Sad, Slavica Gajic de la Muzeul oraşului Kikinda, Dušan Deanac din Kikinda şi România – Dr.Corina Mihăescu de la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Bucureşti, Ionuţ Florin Filip de la Comisia Naţională a Patrimoniului Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, Dr.Narcisa Ştiucă și Lect.dr.Duşiţa Ristin de la Universitatea Bucureşti, Asist.dr.Nicoleta Muşat și Asist.dr. Sînziana Preda de la Universitatea de Vest Timişoara, Dr.Andrei Milin de la Muzeul Satului Bănăţean Timişoara, Dr.Camelia Burghelea de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Dr.Vajda Andras de la Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Mureş.
Iniţiativa Centrului Cultural Judeţean Arad de a organiza şi finanţa această importantă întâlnire între specialiști din domeniul etnologiei vine în continuarea manifestărilor de promovare a Aradului ca şi capitală culturală în 2021, demarate în acest an. Faptul că atât municipiul cât și judeţul Aradul reprezintă un teritoriu multietnic, multiconfesional şi multicultural, în care trăiesc împreună de cel puţin 300 de ani nu mai puțin de 7 etnii, fiecare conservându-şi tradiţiile, reprezintă pentru judeţ un spor cultural, tezaurul local însumând alături de cultura tradiţională românească şi culturile celorlalte etnii (germani, maghiari, slovaci, cehi, sâbi, bulgari, evrei şi romi). Această multiculturalitate vie ne legitimează să ne transformăm într-un forum, în care se va discuta legislaţia privind patrimoniul cultural naţional în cele trei ţări şi modalităţile de aplicare a legii, în care vor fi prezentate diferite fapte vii de cultură, recomandate a fi înscrise în patrimoniul naţional şi universal, practicile cu care operează în cercetarea culturii tradiţionale universităţile, muzeele şi centrele judeţene de conservare a tradiţiilor. În urma prelegerilor ţinute şi a discuţiilor pe marginea acestora vor apărea sugestii şi se vor găsi soluţii de conservare a tradiţiilor pe cale de dispariţie.
Intenţia organizatorilor este de a tipări un volum cu lucrările simpozionului de la Arad, care să devină un instrument de lucru pentru toţi cei interesaţi de problema tezaurului etnografic şi folcloric, din ţară şi din străinătate. Gradele ştiinţifice ale invitaţilor, cercetările efectuate de o parte din aceştia cu finanţări europene, vor asigura nivelul ştiinţific şi eficienţa profesională a manifestării.
Festivalul de Folclor “IOAN T. FLOREA” Ediția a IV-a – 2013
Dedicat unuia dintre cei mai importanți etno-muzicologi din istoria muzicii contemporane românești, Ioan T.Florea, Festivalul de Folclor care îi evocă numele va avea loc și anul acesta la Covăsînț.
Înaintea spectacolului folcloric, va fi oficiată de către preotul ortodox din localitate, o slujbă în memoria etno-muzicologului covăsînţean care şi-a închinat întreaga viaţă și activitate culegerii şi promovării folclorului autentic din Ţara Zărandului şi judeţul Arad.
Aflat anul acesta la cea de-a IV-a ediție, Festivalul de folclor „Ioan T. Florea” va debuta duminică, 23 iunie, începând cu orele 17.00 și va fi găzduit de către Tabăra Ortodoxă de Păstrare și Conservare a Tradițiilor Românești a Bisericii Ortodoxe Covăsînț.
Invitați în cadrul Festivalului, Orchestra “Rapsozii Zărandului” condusă de taragotistul Petrică Paşca alături de soliştii Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Tiberiu Crişan, Aura Bonchiş şi Olivia Cotocea Cotuna vor încânta publicul prezent la acest eveniment. Momentele de excepţie ale serii vor fi întregite de recitalul oferit de Nineta Popa.
Tot în cadrul Festivalului va fi lansat albumului muzical “Din Ţara Zărandului” realizat de către elevii Şcolii Populare de Artă din Arad, album ce conţine şi câteva piese culese de regretatul etno-muzicolog Ioan T. Florea.
Prima stagiune estivală a Teatrului de Vară din Arad
Inițiativa Consiliului Județean Arad și a conducerii Centrului Cultural Județean Arad de a găzdui începând din vara acestui an spectacole în aer liber, oferindu-le un loc stabil de desfășurare, este mai mult decât binevenită.
Prima stagiune estivală a Teatrului de Vară se va deschide cu o Gală de operetă care va avea loc duminică, 23 iunie începând cu orele 20.30. Iubitorii acestui gen muzical de divertisment se vor bucura cu această ocazie de cele mai frumoase și îndrăgite melodii alese din repertoriul celebrelor operete vieneze și nu numai, în interpretarea sopranei Anna Ryan și a tenorului Stefan Reichmann din Austria acompaniați de Ansamblul Johann Strauss Modern sub bagheta maestrului Svetoslav Borisov din Austria.
Următorul spectacol programat pentru această lună va avea loc miercuri, 26 iunie, începând cu orele 19.00 și este dedicat cu precădere celor mai mici dintre spectatori. Aceștia vor avea prilejul întâlnirii cu unul dintre cele mai îndrăgite personaje de poveste, Mary Poppins, în cadrul unui spectacol musical pentru copii.
Stagiunea estivală a Teatrului de Vară va continua pe tot parcursul lunilor iulie și august, în fiecare seară de miercuri. Programul detaliat va fi făcut public în curând, în cadrul unei conferințe de presă.
Moneasa – Mountainbike Maraton 2013
La originea ideii de a organiza un maraton mountainbike la Moneasa stă necesitatea desfășurării evenimentelor de acest tip dedicate comunității tot mai numeroase de cicliști arădeni, comunitate care are nevoie în mod evident de o platformă de desfășurare și colaborare care să-i asigure continuitatea.
Cu ocazia concursului Moneasa Mountainbike Maraton de anul trecut, în data de 7 iulie, stațiunea Moneasa a fost luată cu asalt de publicul iubitor de montainbike, la linia de start a primei ediții prezentându-se nu mai putin de 271 de competitori, numărul susținătorilor fiind mult mai mare. Majoritatea participanților la competiție au făcut parte din grupele de vârsta 18-29 ani și 30-39 ani.
Încurajați de experiența de succes a anului trecut, organizatorii celei de a doua ediții care se va desfășura sâmbătă, 29 iunie, cu începere de la ora 10.00 – așteaptă anul acesta un număr mare de participanți nu numai autohtoni, ci și din Ungaria.
În prezent se desfășoară faza de pregătire a traseului, stabilirea categoriilor de premii, trimiterea invitațiilor către echipele profesioniste de ciclism din România și Ungaria.
Purtând viza F.R.C. competiția se va bucura de participarea concurenților legitimați la Federația Română de Ciclism.
Vor fi organizate două trasee, Hobby – pe o distanță de 30km și Maraton – pe o distanță de 65km, acesta din urmă va include o categorie separată pentru concurenții legitimați.
No Comments
Comments for Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad își invită publicul la evenimentele organizate pe parcursul lunii iunie are now closed.